Поділитись:

Лічильники на воду на будинок: що робити лучанам і хто це буде оплачувати

Четвер, 31 січня 2019, 17:40
Лічильники на воду на будинок: що робити лучанам і хто це буде оплачувати

Відповідно до законодавства, зокрема, закону «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», що вступив у дію ще в серпні 2017 року, всі житлові об’єкти необхідно забезпечити приладами комерційного обліку гарячої та холодної води і тепла.

Питання про способи встановлення цих лічильників голови ОСББ Луцька 31 січня обговорювали під час зустрічі із директором КП «Луцькводоканал» Віктором Гуменюком. Оскільки саме із ОСББ розпочнеться процедура встановлення. Лічильники будуть у власності ОСББ. Однак загалом такі лічильники повинні бути встановлення на усіх багатоквартирних житлових будинках.

Певних вимог щодо конкретної марки, типу для обладнання для обліку немає.Щодо принципів зйому даних, комунальне підприємство пропонує метод інкасаторського зйому через дистанційні прилади, які передають радіосигнал. Вони діють за принципом, коли в один і той же час вчитуються показання – на 1 число в 00:00. Сам пристрій коштує близько 50 доларів та діє 10 років. Хоча є й дорожчі системи автоматичного зйому і їх вибір на розсуд ОСББ.

Варіантів, як встановити лічильник є кілька.

  1. Надається згода на встановлення на умовах оператора, або мовчазна згода.

«Це той випадок, коли ми беремо кредити, встановлюємо лічильника, а потім всім людям вистачаємо плату за внески, які вони мають сплачувати протягом року, або до 5 років».

  1. Коли споживач отримав повідомлення про намір встановлення і, наприклад, ОСББ хоче погодження умов встановлення з оператором. Це той випадок, коли певні компоненти для лічильника вже є. Наприклад, є арматура, яка входить у вузол обліку. А замінити треба лише лічильника.
  2. Самостійне встановлення. Об’єднання самостійно встановлює, проводить фінансування та оснащення, проектування, вибір проектувальника, монтажної організації тощо.

Щодо того, як здійснюється розрахунок нарахування, Віктор Гуменюк повідомив: «При повній наявності лічильників індивідуального обліку, коли виникає небаланс (тобто різниця між тим, які дані подано по лічильникам і що було фактично спожито, - К.), він розподіляється пропорційно споживанню, не залежно від того, яка квартира, скільки там приписано».

Якщо ж лічильників немає у всіх, то різниця розподіляється на кількість людей, які не користуються засобами обліку. Тоді нарахування на особовий рахунок робиться в залежності від того, скільки квартир в цій квартирі проживає.

По завершенню обговорення голови ОСББ зголосилися підготувати звернення до міської ради, аби була розроблена окрема програма для фінансової підтримки міської ради щодо встановлення лічильників за принципом 80 на 20. Де 20% платить ОСББ, а решту – міський бюджет. Загалом в Луцьку 400 ОСББ і за підрахунком голів, місту підтримка обійдеться у близько 5,5 млн грн.

Нагадаємо, що за наказом Мінрегіонбуду України про порядок інформування споживачів, лучани вже отримують інформаційні повідомлення, в яких зазначається загальна вартість та середній розмір внеску, необхідних для встановлення лічильників води. Ця сума не є остаточною, вона усереднена і фактичні витрати будуть визначатися по закінченні робіт. Вона визначена за умови виконання робіт підприємством «Луцькводоканал».

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Дотаційний «Луцькводоканал» хоче збудувати спортивний комплекс

Надрукувати
мітки:
коментарів
29 листопада 2023
28 листопада 2023
05 вересня 2023
20 квітня 2023
18 квітня 2023
25 березня 2023
27 грудня 2022
16:08
26 грудня 2022
06 жовтня 2022
15:51
09 вересня 2022