Поділитись:

Монетизація субсидій зменшить платіжки, – Геннадій Зубко

П'ятниця, 01 лютого 2019, 18:18
Після монетизації субсидій людина матиме "живі кошти" і самостійно контролюватиме як якість комунальних послуг від постачальника, так і розрахунки за них.

Про це під час ефіру на телеканалі "112" заявив віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, повідомляє Укрінформ.

"Ми не можемо говорити про можливість зменшення вартості газу у 2-4 рази, як це дехто популістично заявляє. Але ми можемо говорити про можливості зменшення у двічі або у тричі енергоспоживання. А це означає, що ми можемо зменшити рахунки. І для цього необхідно мати "живі кошти", – зазначив Зубко.

За його словами, якщо раніше рахунки для субсидіантів формувалися поза їхніми очима, і ніхто не міг проконтролювати справжній обсяг наданих послуг і споживання, то після монетизації людина матиме "живі кошти" і самостійно контролюватиме як якість послуг від постачальника, так і розрахунки за послуги.

Друге, за рахунок віртуального проходження субсидій в українців зникає зацікавленість рухатися у напрямку енергоефективності, і потрібно зламати цей стереотип.

Урядовець підкреслив, що сьогодні українці, які отримували субсидії, знову починають вчитися платити за комунальні послуги. Вони можуть чітко заміряти скільки вони споживають, думати про те, як зменшити споживання, проконтролювати і вирішувати, що можна для цього зробити.

Як відомо, у держбюджеті на 2019 рік на субсидії закладено 55 млрд грн, з яких 12 млрд грн українці повинні отримати "живими коштами".

Як повідомляв Укрінформ, міністр соціальної політики України Андрій Рева 16 січня анонсував початок монетизації субсидій готівкою в березні 2019 року. За його словами, на нараді в Президента України за участю прем'єр-міністра, міністрів, а також зацікавлених сторін: Укрпошти, Нафтогазу, Пенсійного фонду, громадських організацій, представників ОСББ, було прийнято політичне рішення про те, що особам, яким уже призначено субсидію з жовтня, з березня переказуватимуть готівкові кошти на грошові рахунки. Це дасть змогу визначити, який механізм є більш ефективним, оскільки і "готівковий", і "безготівковий" механізми субсидування працюватимуть паралельно. За даними Реви, нині в Україні налічується 4 млн одержувачів субсидій, середній розмір субсидії становить 1,5 тис. грн.

Нагадаємо: Українців інформуватимуть про субсидії смс-ками

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виплата субсидій готівкою розпочнеться з березня, – Андрій Рева

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
26 березня 2024
16:46
22 березня 2024
20 березня 2024
12 березня 2024
11 березня 2024
10 березня 2024
05 березня 2024
04 березня 2024
28 лютого 2024
27 лютого 2024