Поділитись:

Сюрприз для кандидатів зробить «середній клас», – волинський політолог про соцопитування

Неділя, 03 лютого 2019, 16:00
Сюрприз для кандидатів зробить «середній клас», – волинський політолог про соцопитування

Волинський політолог Михайло Наход прокоментував результати останніх політичних досліджень, які провели соціологічна група "Рейтинг" та три соціологічні компанії (Київського міжнародного інституту соціології, Центру Разумкова і "Соцису").

Передусім він зазначив, що реальні тенденції за отриманими результатами можуть проаналізувати лише ті, хто посвячені в деталі – в першу чергу виконавець та замовник.

«Вихід на перше місце Володимира Зеленського – це своєрідна відповідь на запит «нових лідерів», а також певна мобілізація протестного електорату навколо шоумена внаслідок нетипового для «старих» політиків старту виборчої кампанії. Чи зможе Зеленський довго триматись серед лідерів, залежить від того, що реально він запропонує як кандидат у відповідь на складні запитання громадян та журналістів. Також, на жаль, на його виборчі перспективи матимуть вплив неполітичні чинники – зокрема, популярність третього сезону «Слуги народу», - зазначив Михайло Наход.

Він додав, що найбільш серйозні зміни відбуваються у розподілі прихильників між Юлією Тимошенко та Петром Порошенком.

«Тут чіткий негативний сигнал отримала команда Тимошенко – вона втратила лідерство у рейтингах, ймовірно і через висування Зеленського. І найгірше для Тимошенко те, що набір нових інструментів-пропозицій для виборців у її команди дуже обмежений, а на критиці уже далеко не заїдеш, бо критикують Порошенка практично усі. У Порошенка все навпаки – вдалий ефект від отримання Томосу українською церквою, демонстрація єдності владної команди, окреслення чітких зовнішньополітичних цілей і перспектив. І що найпозитивніше для команди чинного Президента – у його арсеналі ще є що запропонувати українському виборцю, щоб схилити на свою сторону», - додав експерт.

Також кількість тих, хто ще не визначився, лишається досить великою. Тому зміни у рейтингах до кінця виборчих перегонів ще точно будуть. Цікавими для експертів будуть результати опитувань, які будуть зроблені по завершенню реєстрації кандидатів, орієнтовно через два тижні. Ці цифри якраз будуть чітким орієнтиром для корегування стратегії та тактики усіма політичними командами, що претендують на перемогу, пояснює Михайло Наход.

 «І ще один суттєвий нюанс, про який добре знають виконавці та замовники соціологічних досліджень – від 30 до 50 % громадян зараз відмовляються брати участь у соціологічних опитуваннях та відповідати на питання анкети. Переважно це представники так званого «середнього класу», які у більшості своїй визначились щодо свого вибору, але не хочуть давати інформації соціологам. Ці виборці вміють відокремити популізм від реальних обіцянок та якостей кандидатів. Якраз цей прошарок виборців, на мою думку, здатний зробити непрогнозований для деяких політиків свідомий вибір», - додав політолог.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів