Поділитись:

Весняна повінь: наскільки міцна Хрінницька дамба

Вівторок, 05 лютого 2019, 08:15

У зв’язку iз потеплінням та снiготаненням очікується пiдйом рiвнiв води, попереджають синоптики. Зокрема, на рiчках басейну Захiдного Бугу у Львiвській та Волинській областях на 0,2-0,7 м, на рiчках басейну Прип'ятi на 0,1-0,5 м з можливим виходом води на окремі понижені дiлянки заплав у межах Волинської областi. Це прогноз на кілька днів, а тривалий поки що робити зарано.

Однак ІА «Конкурент» звернулося до Демидівської районної держадміністрації Рівненської області, аби з’ясувати стан конструкцій дамби на Хрінницькому водосховищі. Відомо, що воно простягається на Волинському та Рівненську області.

Ще у минулому році говорили, що при прориві дамби збитки можливі і для Волинської області. Адже тоді близько 26 населених пунктів у чотирьох районах області будуть частково підтоплені.

У Демидівській РДА кажуть, що експертний огляд гідротехнічної, водоскидної споруди Хрінницького водосховища річки Стир у селі Хрінники проводився 7 липня 2018 року. Відповідно до висновку стан шлюзу-регулятора в цілому можна охарактеризувати як задовільний. Але потребує проведення подальшого ремонту конструкцій, які знаходяться вище рівня води.

Необхідно відновити цілісність конструкцій берегоукрілення та опорних конструкцій. Зміцнити ділянки, схильні до дії середовища. Особливо це стосується зони змінного змочування.

Вартість робіт буде відома після коригування проектно-кошторисної документації.

Для того, щоб профінансувати ремонт гідровузла відповідні звернення скеровані, як до Луцької міської ради, так і до Волинської ОДА та суб’єктів господарювання, які надають рекреаційні послуги у природно-захисній смузі Хрінницького водосховища і ТОВ «Уктрансрейл». Нині є попередня згода розгляд питання на сесіях після того, як буде скореговано проектно-кошторисну документацію.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Три райони Волині потерпають від масштабної повені

Надрукувати
мітки:
коментарів