Поділитись:

При вступі перевагу матимуть ті, хто захоче працювати в селі

Вівторок, 05 лютого 2019, 10:33
При вступі перевагу матимуть ті, хто захоче працювати в селі

Правом першочергово вступити на бюджет можуть скористатися вступники, які мають бажання після закінчення вузу працювати у селі.

Таким правом можуть скористатися майбутні лікарі і вчителі. Про це пише gazeta.ua.

"Право першочергового вступу отримають ті, хто попередньо пройде конкурс та укладе угоду на відпрацювання в селі або селищі міського типу не менше трьох років. Всю роботу проводять на регіональному рівні: конкурс організовує облдержадміністрації на основі прогнозу місцевих рад щодо потреби фахівців з вищою медичною чи педагогічною освітою", – каже генеральний директор директорату вищої освіти та освіти дорослих Міносвіти Олег Шаров.

Конкурси мають оголосити до 1 березня. До 30 квітня - оголосити результати. Порядок, умови конкурсу, необхідні документи визначають обласні органи влади.

У Міносвіти закликають запустити інформаційну кампанію у місцевих засобах масової інформацію, аби більше випускників шкіл дізналися про таку можливість.

ОДА самі визначають порядок та умови конкурсів. Це, зокрема, стосується вимог до конкурсантів та переліку документів. Водночас МОН радить

Одним із критеріїв радять визначити місце проживання учасника. Тоді перевагу зможуть отримати ті, хто живе в тому ж або найближчому населеному пункті, що й майбутній роботодавець.

"Таким чином підтримка буде надана тим дітям з сіл, які хочуть отримати вищу освіту і повернутися працювати до себе додому", – каже Олег Шаров.

Спеціальність, термін і освітній рівень, які планує обрати конкурсант, мають співпадати з визначеною потребою у фахівцях. Місцеві ради, які дають замовлення, повинні забезпечити майбутніх працівників безоплатним житлом на термін не менш як 3 роки.

Після закінчення навчання випускник повинен буде протягом місяця прибути до місця відпрацювання, укласти трудовий договір і почати роботу. Якщо випускник відмовиться виконувати умови угоди, він муситиме відшкодувати кошти, витрачені вузом на його підготовку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вступ-2019: яке ЗНО на які спеціальності доведеться складати

Надрукувати
мітки:
коментарів