Поділитись:

Грошовий конверт та зупинений Китай: лучани розповіли, як святкують китайський Новий рік

Вівторок, 05 лютого 2019, 09:00

Лучани Яся Рамська та Максим Ройко, які переїхали до Китаю, розповіли, як нині у Піднебесній святкують Новий рік.

Про традиції та подарунки вони розповіли «Конкуренту» напередодні святкування. Тож вже сьогодні, ми готові поділитися цікавинками з Китаю з перших вуст.

Перед «офіційним» святкуванням Нового китайського року Яся та Макс повністю закрили всі вікна та балкон, адже там на вулицях запускали феєрверки та палили різноманітні петарди. Їх було наскільки багато, що в приміщенні було тяжко почу один одного та дивитися якесь кіно.

«А все тому, що сьогодні в китайців така штука, яка називається «чусі». Це передвечір нового року. А завтра офіційно вже стартує рік свині», – розповіла Яся.

Також розповіла, що у китайців новий рік – це дуже сімейне свято і той, хто живе далеко від свого дому, то їде святкувати до рідні, бо це єдина можливість побачитися з рідними. Тому, кому не треба їхати кудись, то прямує подорожувати. До того ж новорічні вихідні там святкують дуже довго. Цього року такі канікули триватимуть приблизно з 25 січня до 25 лютого (у когось більше/менше). У цей період Китай «зупиняється» – не працюють навіть служби доставки.

«Але однозначно це сімейне свято. Можна провідати бабусь-дідусів, мам-тат, побачити всіх», – уточнила лучанка.

Також однією із дуже важливих традицій є дарування один одному «хунбао».

«Це червоні конверти з грошима. Тобто в сім’ї один з одним обмінюються цими червоними конвертами. Їх в основному дарують батьки дітям, також директори – своїм підлеглим. Туди кладуть значні суми грошей», – розповіла Яся Рамська.

До того ж додала, що дуже багато людей чекають новорічних свят, бо знають, що баба чи дід «відвалять» пару тисяч юанів у тому «хунбао».

«Я не знаю, чи це на 100 % правда, але люди, які працюють у корпораціях чи на фірмах, то кажуть, що їм директор мусить дати хунбао з половиною їхньої зарплати. Дуже часто це теж великі гроші», –  пояснила жінка.

Також на Новий рік китайці ліплять «цзяоцзи».

«Це по-нашому пельмені. Я не знаю, чому вони їх ліплять. Ні один китаєць ще мені не дав відповіді, чому це традиційна страва. Але от збирається сім’я перед новим роком, наліпили ці цзяоцзи з м’ясною начинкою, ще якоюсь, і в новорічну ніч це все їдять», – розповіла ще одну традицію Яся.

З її слів, червоний колір у китайців – це колір багатства, удачі. Тож не дивно, що вони прикрашають свої оселі та вулиці такими червоними ліхтарями.

«Є ще локальні традиції. Ми наприклад у 2017-18 році жили в провінції Анхуей місто Фуян, і той китайський новий рік відзначали з сім’єю китайців. У них у перший день Нового року збираються родичі з боку чоловіка і всі святкують. А вже на якийсь третій день приїздить родина дружини і вони теж святкують, їдять, дарують один одному хунбао. Також в тій провінції, в тому місті, під час новорічних свят, два тижні, не можна було використовувати ніяких феєрверки. Такою була заборона влади міста», – розповіла лучанка.

Але святкування Нового року може відрізнятися у різних містах Китаю.

«Зараз ми живемо в Кунмінг, в провінції Юньнань, і тут спеціально ці феєрверки від міської влади у палатках продавали. Але це більш локальна традиція», – уточнила Яся.

Китайці на Новий рік мають три основні побажання – здоров’я, щастя і щоб всі-всі бажання збувалися в Новому році.

Своєю чергою, Максим Ройко додав, що свої приміщення місцеві жителі прикрашають амулетами.

«Ієрогліф «фу», який означає благословення,  після нового року вішають догори ногами і це означає ніби благословення з неба спускається в оселі, домівки. І в символіці дуже багато є зображень богів добробуту, плодороддя, багатства. Також в символіці є дуже багато знаків – риби, летючі миші, золоті злитки і так далі, які також означають багатство і достаток», – пояснив Максим.

Також про життя і святкування Нового року розповіла Юлія Куманська.

"Місто/офіси, школи/житло починають прикрашати одразу після Різдва (китайці люблять святкувати все), в супермаркетах вже наступного дня знімають відділ продажу різдвяних декорацій і ставлять новорічні. Це завжди – червоне. Червоні «ліхтарі», кулі, стрічки, риби, символ року, наліпки на двері і вікна тощо. В переддень Нового року сім'ї, родини збираються разом, готують їсти і на великих листках червоного паперу каліграфічно виписують привітання з Новим роком. Ці привітання мало відрізняються, вони традиційні, бажають здоров'я, гараздів і добрих грошей", – розповіла жінка.

Також додала, що з їжі зазвичай ліплять різного роду дамплінги – пельмені: хуантони, дзяодзи, шуейдзяо (понад 150 видів різного заліпленого в тісто м'яса), риба – символізує достаток, рис – усілякі гаразди, а капуста – здоров'я. Вночі – салюти.

"Насправді, в 2017 салюти заборонили, до того це було справжнє божевілля, місто просто на кілька діб жило в безперервному салюті, тепер дозволяють «бахкати» лише за межею міста, у відведених місцях. Тому, наприклад, сьогодні вночі ми чули лише відголоски, але безперервно. В старому центрі міста, над озером, де гарно все декоровано-ілюміновано, люди збиралися на гулянки. Гучний звук в китайців – це сила, яка відганяє злі сили. Дуже важливо відлякати злі сили і дати прийти весні. Китайський новий рік – це ж «свято весни» в прямому сенсі. Від сьогодні в Китаї вже офіційно весна", – пояснила Юлія.

З її слів, у Китаї також глава держави вітає усіх із новим роком.

"Виступає Си Дзи Пін годину десь, а потім його промову ще кілька днів крутять по різних каналах, а так вночі показують різні розважальні шоу", - зауважила Юлія Куманська.

Перед Новим роком за місяць починаються корпоративи, які складаються з двох частин – концерт самодіяльності і, власне, ресторан. Під час підготовки до концертів Китай зупиняється. Але на саме свято кожен китаєць мусить бути з сім'єю.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Як стати успішним у Китаї: досвід лучанки Ясі Рамської

Надрукувати
мітки:
коментарів
01 лютого 2024
21 січня 2024
23 грудня 2023
10 грудня 2023
06 листопада 2023
25 жовтня 2023
16 жовтня 2023
29 вересня 2023
28 вересня 2023
14 вересня 2023