Поділитись:

Які вітаміни волинянам варто їсти взимку: поради лікаря-ендокринолога

Середа, 06 лютого 2019, 20:00

Зима – той період, коли організм людини отримує мало вітамінів та поживних речовин. Немає безмежної кількості ягід, овочів та фруктів, тому в холодну пору року люди й найчастіше хворіють. Тож чого не вистачає взимку та які продукти споживати, аби бути здоровим і стійким до хвороб розповіла ІА «Конкурент» лікар-ендокринолог МЦ «Благомед» Тетяна Редзій.

– Скажіть, які вітаміни треба їсти взимку?

– Зима – це особливий період. В нашому регіоні (і в Україні загалом) мало вживають вітамінів і мінералів. Їх недостатньо навіть у куплених продуктах, бо ми рослини не підживлюють органікою.

Взимку потрібні жиророзчинні вітаміни. Основний – вітамін D. Колись він застосовувався для профілактики рахіту у діток до одного року. Потім було доведено його користь для всього організму. Недостатність вітаміну D у матерів викликає безпліддя, ранні пологи, народження діток з аутизмом, прояви остеопорозу у старшому віці. До того ж вітамін D допомагає кальцію затримуватися в організмі. Його прийнято ще застосовувати для профілактики цукрового діабету. У цьому випадку він прирівнюється до гормону. Захисту від діабету І типу фактично немає і кожна людина може ним захворіти, тому вітамін D тут необхідний. Особливо, коли вищезгадані недуги були, або є у членів родини.

Основна кількість вітаміну D міститься у ранішніх та вечірніх променях сонця. А в таку пору люди, на жаль, рідко гуляють на вулиці. За висновками вчених, ми знаходимося в повному дефіциті сонячних променів, насичених вітаміном D. Тому, люди взимку більш похмурі і навіть злі.

Також недостача вітаміну D призводить до ожиріння. У людей із зайвою вагою буває дрібний висип, схожий на манку, це також пов’язано з дефіцитом вітаміну D.  Є вітамін D3, який ми можемо придбати в аптеці, D2 – трішки дешевший, але D3 – кращий. Організмом він засвоюється повністю і швидко. Буквально через 2-3 дні він починає вже накопичуватися. І це вже є профілактикою переломів, застуд. Людям, які важко переживають застуди і довго не можуть з них вибратися, просто необхідний вітамін D.

Також, взимку вища потреба в йоді. Після катастрофи в Чорнобилі це загострилося ще більше. Луцьк відноситься до територій з легким йододефіцитом, а от у поліських регіонах він середній. Йод покращує імунітет. Навіть фітофтора не так прогресує, коли поливаючи городину, додати кілька крапель йоду. Так і в людини – підвищується працездатність, стійкість до стресів, вірусів, мікробів.

Знати рівень йододефіциту корисно. Його визначення потрібно проводити на стадії планування вагітності і лактації. Чому? Тому, що запобігши йододефіциту ми можемо попередити глухонімоту, косоокість, різні розумові відсталості, викидні, безпліддя. До того ж, діти тоді мають кращий інтелект, в них краща пам'ять.

Корисно в таких випадках їсти морську рибу та морську капусту. Колись давали людям «Антиструмин», але потім виявилося, що доза йоду в ньому зависока, особливо для вагітних. І це шкодить плоду. Також є особливості прийому йоду, залежно від віку людини. На законодавчому рівні профілактики йододефіциту в нас немає, як це є в Білорусі. Єдине – це йодована сіль та деякі мінеральні води. Зауважу, що море не впливає на йододефіцит і думка, що «Я поїхав на море, значить з йодом у мене все добре» є помилковою.

Треба приймати магнієві солі і фолієву кислоту. Звідти ми отримаємо необхідні для нашого організму вітаміни, зміцнимо імунітет та нервову система.

Зауважу, що у нас немає хорошої сметани, молока та яєць. А ця продукція в пакетах – це катастрофа. Та й не всім підходить сепараторна сметана, є багато протипоказань до неї. Однак у цих продуктах є багато потрібних нам вітамінів.

До того ж вітаміни потрібно споживати у певній кількості і послідовності. Не бажано самотужки експериментувати з кількома вітамінними препаратами одночасно. Бо це може викликати негативний ефект через несумісність різних вітамінів. Потрібно відразу купувати комплекси вітамінів, бо там уже все розраховано, враховуючи вік, стать та інші особливості.

– Як дізнатися чи організм засвоює вітаміни та мінерали, які ми споживаємо?

– Лікар за родом скарг може визначити, яких вітамінів потребує організм людини. Взимку більше не вистачає жиророзчинних вітамінів. Ростучим організмам не вистачає кальцію, вітаміну D. А якщо людина ще й не їсть молочних продуктів, то кальцію вона не отримує взагалі. Можуть виникати анемії. Зараз навіть можна визначити мінеральний спектр людини, дослідивши її волосинку.

Буває, що людина вживає  вітаміни, але вони не засвоюються. Це відбувається в тих випадках, коли є захворювання кишково-шлункового тракту, особливо, низька кислотність. Зараз населення споживає багато ліків. І деякі з них, особливо антидепресанти, інгібітори для шлунка, погіршують засвоєння.

– Чи можна замінити синтетичні вітаміни їжею?

– Не бажано споживати у великій кількості заморських продуктів, бо наш організм їх генетично не сприймає. Вчені довели, що краще засвоюються продукти, які ростуть там, де і проживає людина.

Дуже корисно взимку їсти авокадо, чорниці, клюкву, особливо для жінок.

Кунжутне масло, льонове масло, волоські горіхи мають багато вітамінів Омега. А наші люди чомусь люблять хімію – той же арахіс, який генетично штучно виведений. У багатьох країнах доведено, що саме арахіс та кукурудза є причиною безпліддя.

Тому потрібно споживати наші продукти, які врятували людей після війни. До прикладу буряк, який є хорошою профілактикою онкології кишківника, анемій. Особливо це корисно для людей, які не їдять м’яса.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів