Поділитись:

Волинь потрапила у список регіонів, які перевищили середньоукраїнський дохід

Середа, 06 лютого 2019, 23:26
Волинь потрапила у список регіонів, які перевищили середньоукраїнський дохід

Доходи громад в минулому році виросли більш ніж на 20% порівняно з 2017 роком. Стало відомо, що 59% усіх власних доходів місцевих бюджетів забезпечив податок на доходи фізичних осіб, темп зростання надходжень якого у минулому році перевищив 25%.

Про це повідомляє Ціна держави.

Базисом доходів місцевих бюджетів в усіх регіонах був податок з доходів фізичних осіб (ПДФО), на який припадало 59% усіх власних доходів місцевих бюджетів. Зауважимо, що надходження від ПДФО до місцевих бюджетів зростали навіть швидшим темпом, ніж зростав загальний обсяг власних доходів місцевих бюджетів (25,5% проти 21,9% відповідно).

У дев’яти регіонах (Полтавська, Донецька, Харківська, Київська, Львівська, Волинська, Вінницька, Тернопільська області, м. Київ) приріст обсягу власних доходів загального фонду місцевих бюджетів перевищував середньоукраїнський (21,9%). Проте лише перші три відзначились темпом зростання власних доходів вищим, ніж по надходженнях від ПДФО. В усіх решта регіонах країни – навпаки.

За іншими двома основними джерелами формування доходів місцевих бюджетів – єдиним податком та платою за землю, – також відбулося зростання надходжень, порівняно з 2017 роком: по єдиному податку – на 26,5%, по платі за землю – 3,6%. У 2018 році єдиний податок та плата за землю забезпечили відповідно 12,6% і 11,7% усіх власних доходів загального фонду місцевих бюджетів України.

У 2019 році доходи місцевих бюджетів можуть перетнути позначку в 290 млрд. грн. Драйвером зростання залишиться ПДФО, надходження від якого зростуть в динаміці через збільшення з 1 січня розміру мінімальної заробітної плати. Найбільший виграш (в абсолютному вираженні) отримають промислово розвинуті регіони з великими підприємствами та відповідно кількістю зайнятих, які є фактичними наповнювачами місцевих бюджетів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У порядок оплати харчування дошкільнят Луцька внесли зміни

Надрукувати
мітки:
коментарів