Поділитись:

Без зради і без перемоги, або Чому міцніє гривня

Четвер, 07 лютого 2019, 17:30
Без зради і без перемоги, або Чому міцніє гривня

Зміцнення гривні – банальна економіка. І нічого більше.

Про це у мережі Facebook написав економіст Сергій Фурса.

"Курс гривні падає – зрада. До цього ми звикли. Але зараз нова зрада – курс гривні зростає. І є вже тисяча і одна теорія змови, чому це відбувається", – пише Сергій Фурса.

З локального піку, коли курс досягав 28,3-28,4, національна валюта зміцнилася майже на 1,5 гривні і вже торгується по 27,0. І люди, які звикли лаяти Нацбанк за геноцид українського народ, тепер вигадують, з якої ж причини курс зростає.

"Що об'єднує ці історії – це те, що немає ніяких теорій змови або шкідливих намірів ні тоді, коли курс падає, ні тоді, коли гривня зростає. Це все економіка. Просто біда в тому, що більшість крикунів поняття не має про її закони", – зазначив економіст.

Популярна теза про те, що гривня зміцнюється через вибори, неправильна. Вся справа в тому, що гривня – валюта сезонна, тобто до кінця року, до січня-грудня гривня падає.

"Багато грошей в системі, тому що уряд багато витрачає саме в цей період. Але ефект цей локальний, і після настає пора вже сезонного зміцнення. І до традиційного початку весни, коли аграрії діставали свої сумки з кешевих доларами і йшли готуватися до посівної, додався фактор заходу іноземців на наш ринок", – пояснює експерт.

У підсумку – гривня зміцнюється. Причому практично такими ж темпами, як робила це минулоріч. 

"Можна шукати кішку в чорній кімнаті, говорити про міфічні мільярди на вибори або майбутню монетезацію субсидій (як це впливає – взагалі уявити важко), але факт залишається фактом. Простим фактом. Працюють стандартні економічні закони. І є проста сезонність", – додав Сергій Фурса.

Якщо не трапиться форс-мажорів, то зміцнення гривні буде йти до травня-червня. А з липня сезонність почне грати в зворотну сторону.

"Тут і нерезиденти будуть фіксувати прибуток. І імпортери поспішать укладати контракти, як вони роблять щороку. І ми побачимо ослаблення гривні", – прогнозує економіст. 

У 2018 році, за підсумками року, гривня зміцнилася на 1 % і залишається стабільною. Те ж буде і цього року.  Якщо не буде форс-мажорів і збережеться співпрацю з МВФ.

"І все. Банальні руху капіталу. Банальна економіка. Без зради. І без перемоги. Просто економіка. І якщо не вигадувати десятки теорій змови, то це просто працює", – резюмував він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вся надія "Газпрому" на українських виборців, – Сергій Фурса

Надрукувати
мітки:
коментарів