Поділитись:

Вибори: поліція Волині зареєструвала 31 звернення про можливі порушення

П'ятниця, 08 лютого 2019, 11:50

Від початку виборчої кампанії представники Громадянської мережі ОПОРА на Волині 12 разів зверталися до правоохоронних органів із заявами щодо перевірки законності розповсюдження агітаційної продукції. Натомість станом на 6 лютого волинські правоохоронці отримали 31 звернення щодо можливих порушень виборчого законодавства.

Про це повідомляється на сайті ОПОРИ.

Найчастіше представники ОПОРИ зверталися до поліції у Луцьку. Так, перша заява стосувалася встановлення в обласному центрі наметів Всеукраїнського об’єднання «Свобода», де ще до реєстрації кандидатом виявляли дочасну агітаційну активність на користь Руслана Кошулинського. Відповідно до частини 1 статті 57 Закону України «Про вибори Президента України»передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів.

Проте більшість звернень до правоохоронних органів стосувалися перевірки законності розміщення агітаційних матеріалів без вихідних даних на носіях зовнішньої реклами після офіційної реєстрації кандидатів. 9 січня спостерігачі ОПОРИ звернулися до поліції через білборди на користь Андрія Садового («Об’єднання «Самопоміч») без вихідних даних. 16 січня відповідну заяву написали щодо білбордів без вихідних даних на користь Анатолія Гриценка («Громадянська позиція»). Станом на 19 січня, після реєстрації ЦВК Ольги Богомолець (самовисування), в обласному центрі Волині залишалися на носіях зовнішньої реклами агітматеріали на її користь без вихідних даних. Тому спостерігачі вчергове звернулися до поліції щодо порушення правил ведення передвиборної агітації. Зауважимо, що за декілька днів до ОПОРИ перетелефонували представники штабу кандидатки та пояснили, що згідно з договором, білборди мали зняти до моменту реєстрації Ольги Богомолець.

Також 22 січня у Луцьку виявили білборди без вихідних даних на користь Олександра Шевченка («Українське об’єднання патріотів –УКРОП»), а також кілька аналогічних білбордів із прихованою «рекламою» кандидата. Відтак спостерігач ОПОРИ написав заяву у правоохоронні органи.

Вже 25 січня представники громадського спостереження написали заяву щодо агітматеріалів без вихідних даних на користь Олега Ляшка (Радикальна партія Олега Ляшка) та Юлії Тимошенко (Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»). Окрім того, у правоохоронців просили перевірити джерело фінансування білбордів Юлії Тимошенко із вихідними даними, які з’явилися у місті напередодні. Також 29 січня, наступного дня після реєстрації Руслана Кошулинського, до Луцького відділу поліції подали заяву про білборди на його користь без вихідних даних.

Декілька разів зверталися до місцевих відділів поліції у місті Ковель, селищах Ратне та Маневичі. Так, 17 січня спостерігач ОПОРИ виявив пошкоджений білборд зареєстрованого кандидата Євгенія Мураєва («Наші»), який не містив вихідних даних. Того ж дня у селищі працював агітаційний намет «Новий курс» на користь тоді ще потенційної кандидатки Юлії Тимошенко. Відтак, за вказаними фактами звернулися до поліції. 22 січня до правоохоронців звернулися також через білборди Андрія Садового та Анатолія Гриценка без вихідних даних, які досі були розміщені на рекламних поверхнях.

25 січня спостерігачі написали заяву через білборди без вихідних даних на корись Олександра Шевченка, які досі висіли в Ковелі, а 26 січня звернулися із заявою у Маневицький відділ поліції. Вона стосувалася щодо перевірки джерела фінансування білборду на користь Юлії Тимошенко, розташованого Луцьк-Любешів та Київ-Ковель-Ягодин.

Окрім того, одна заява стосувалася дій особи, яка роздавала газету на користь кандидата в президенти Сергія Капліна без вихідних даних. Також поширювала іншу друковану продукцію, яка містила негативну інформацію стосовно певних кандидатів у президенти та позитивну про кількох їхніх опонентів. Відтак 1 лютого спостерігач ОПОРИ звернувся до поліції.

Нагадаємо, згідно із частиною 16 закону України «Про вибори Президента України», забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів. Також відповідно до частини 5 статті 64 закону забороняється розповсюдження завідомо неправдивих відомостей про кандидата на пост Президента України.

У випадку виявлення порушення вказаних норм на підставі ст. 255 КУпАП уповноважені особи органів внутрішніх справ (Національної поліції) складають протокол про порушення частини 2 статті 212-13 КУпАП «Виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск».

У коментарі ОПОРІ у Головному управлінні Національної поліції на Волині розповіли, що переважна кількість порушень стосувалася виборчої агітації. Повідомлення реєстрували у місті Луцьку, а також Маневицькому, Ковельському, Луцькому, Турійському, Горохівському, Володимир-Волинському  і Ратнівському районах.

«Із початку передвибочрої кампанії надійшло 31 повідомлення про можливі порушення. Стосовно 9-ти випадків перевірку завершено – немає складу адміністративних чи кримінальних правопорушень, ще за 21 фактом ведеться перевірка», – розповів начальник управління превентивної діяльності ГУ НП у Волинській області Володимир Солоненко.

Загалом, Головне управління Національної поліції у Волинській області ще від початку виборчого процесу активно інформує громадськість про результати перевірки звернень громадян щодо можливих порушень виборчого законодавства на своєму офіційному сайті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президентські вибори: кого і як вихваляють волинські ЗМІ

Надрукувати
мітки:
коментарів