Поділитись:

Хто ти є: чим небезпечні тести у «Фейсбуці»

Неділя, 10 лютого 2019, 20:00
Хто ти є: чим небезпечні тести у «Фейсбуці»

«Ким ви були в минулому житті», «На кого з голлівудських акторів ви схожі», «Який колір волосся вам пасуватиме», «На скільки років ви зараз маєте вигляд» – ці та подібні тести, якщо не проходив, то бачив кожен.

Вони «нізвідки» з’являються у нашій фейсбук-стрічці і приваблюють своїми гучними назвами. І, здавалося б, чим може нашкодити така примітивна забавка… Та чи все так просто, як здається?

ІТ-експерт, засновник і директор компанії Artefact.st Андрій Сірук розповів, що багато тестів створюють задля отримання доступу до персональної інформації.

Хто ти є: чим небезпечні тести у «Фейсбуці»

«Що вони збираються з нею робити, важко сказати загалом, але, певно, якась ціль є, оскільки витрачаються певні ресурси на розробку таких тестів. Вам справді важливо знати, "ким ви були в минулому житті" чи "яке вас чекає майбутнє", жертвуючи своїми персональними даними?» – зазначив він.

Як пояснив експерт, під час першого підключення додатка у користувача запитують дані, до того ж там чітко вказано, які саме. 

«Але ви маєте право вирішувати: давати розробникам таку інформацію чи краще відмовитися від такого тесту», – наголосив Андрій Сірук.

Проте, зауважив експерт, навіть після того, як ви скористаєтеся тестом, розробники таких додатків можуть продовжувати отримувати доступ до вашої персональної інформації.

«Ось що написано про це в налаштуваннях доступів для додатків (термін дії яких завершився) у вашому профілі : "Вони все ще можуть мати доступ до інформації, якою ви поділилися раніше, але термін дії їхніх дозволів для надсилання додаткових запитів на вашу приватну інформацію завершився". Тому я рекомендую утриматися від проходження тестів, авторизацій через Facebook на підозрілих сайтах/додатках. Раджу також перевірити, які з додатків ще досі мають доступ до вашої інформації. Якщо там є такі, які вам більше не потрібні, потрібно їх видалити. Зробити це ви можете у налаштуваннях вашого профілю», – розповів Андрій Сірук.

А от психологічному здоров’ю людини такі фейсбук-тести не загрожують, однак на дещо таки треба звертати увагу, – розповіла Антоніна Мітлош, кандидат психологічних наук, доцент кафедри загальної і соціальної психології та соціології СНУ ім. Лесі Українки.

Хто ти є: чим небезпечні тести у «Фейсбуці»

Із її слів, такого типу тести не належать до психологічних, тому їх результати не варто сприймати серйозно.

«Ці фейсбук-тести для більшості людей, найімовірніше, певна розвага й забавка. Окрім того, багато хто в такий спосіб доповнює можливі способи самопрезентації у стрічці соцмережі. Ще одним із чинників підвищеної цікавості людей до цих тестів є нестача психологічної інформації та бажання дізнатися про себе більше. Але в такому випадку краще звернутися до психолога та пройти психодіагностику», – пояснила вона.

Антоніна Мітлош зауважила: якісь зміни моральності, самооцінки чи цінностей людини фейсбук-тести навряд чи спричинять.

«Водночас, якщо припустити, що на окремих корустувачів такий вплив є, тобто якщо людина відчуває його, то варто звернутися до психолога і розібратися, які саме особистісні проблеми призводять до такого впливу», – наголосила експертка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
25 квітня 2024
21 квітня 2024
17 квітня 2024
07 квітня 2024
03 квітня 2024
29 березня 2024
25 березня 2024
12 березня 2024
11 березня 2024