Поділитись:

Супрун розповіла, чому треба позбутися радикалів

П'ятниця, 08 лютого 2019, 16:21

В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун про те, чим шкідливі організму вільні радикали. 

Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

Із її слів, вільні радикали – це молекули, яким не пощастило. У кожної молекули є електрони. Щоб молекула добре почувалася, їх має бути парна кількість. Коли молекула втрачає один електрон або ж має один зайвий, то вона стає вільним радикалом. Понад усе вона потребує знайти своєму електрону пару й тому починає грабувати молекули, в яких все добре.

Вільні радикали забирають електрони в молекул і тим самим пошкоджують оболонки клітин, ДНК, складові хряща. Це називається вільнорадикальна ланцюгова реакція. Вона відбувається, наприклад, при розвитку атеросклерозу, старіння шкіри, запалення і пухлинного росту. Спрощено кажучи, вільні радикали це інфаркти, інсульти, зморшки і біль в суглобах.

Наше тіло постійно утворює активні форми (радикали) кисню та азоту, але зазвичай ми їх тримаємо під контролем. Інколи вільних радикалів стає забагато – і розпочинаються ланцюгові реакції.

Поштовхом для цього можуть бути:

  • Куріння. Вільнорадикальні процеси – саме той механізм, що лежить між курінням та хворобами серця і судин.
  • Радіоактивне випромінювання.
  • Промислове забруднення довкілля і вихлопні гази.
  • Озон.
  • Деякі ліки та пестициди.
  • Запалення, зокрема при ревматоїдному артриті.
  • Сильні фізичні навантаження (наприклад, марафон).

Уляна Супрун наголосила: вільні радикали треба нейтралізувати, інакше ланцюгові реакції відбирання електронів в сусідніх молекул триватимуть вічно і вестимуть до хронічних хвороб чи навіть раку. На щастя, в нашому тілі та в їжі є речовини, які здатні “гасити” вільні радикали, – антиоксиданти, тобто “ті, що спиняють окислення”.

Отже, що їсти, щоб допомогти своєму організму захиститися від атак вільних радикалів:

  • Томати, морква, абрикоси, гарбуз, червоний перець – тобто все оранжеве і червоне. Цей колір дають пігменти-каротиноїди. В нашому тілі вони вловлюють вільні радикали та стають вітаміном А і його похідними. Важливо вживати ці овочі та фрукти разом із жирами (рослинною олією або сметаною) – без них каротиноїди не засвоюються в кишківнику.
  • Ожина, малина, смородина, чорниця, лохина, синій виноград – тобто темні ягоди. В них багато флавоноїдів. Вони ефективно захищають судини та нейрони від ушкоджень вільними радикалами і хронічних хвороб. 
  • Буряк. В ньому є кілька типів антиоксидантів: фенольні кислоти, вітамін С та каротиноїди, і речовина бетаїн, що бере участь в обміні жирів. На честь буряка (beet) бетаїн свою назву і отримав. Крім цього, рідний нам коренеплід сприяє утворенню в тілі закису азоту NO – сполуки, що розширює судини і знижує тиск. Пийте буряковий сік, квас, та їжте печені буряки. 
  • Зелень: шпинат, петрушка, кропива, листкова капуста кейл, броколі, зелений горошок. В них також багато каротиноїдів, але за зеленим пігментом хлорофілом їх не видно. Всі зелені продукти багаті на магній, вітаміни В1 та В9. Вони, хоч і не антиоксиданти, але все одно нам потрібні.
  • Скумбрія, оселедець, лосось, форель – джерело омега-3-поліненасичених жирних кислот та вітамінів А і Д. Вони посилюють антиоксидантні можливості організму, особливо після інфаркту.
  • Зелений чай, кава, какао. Вони містять різноманітні поліфенольні сполуки: хлоригенові кислоти, дитерпени, теафлавони. Вони спиняють вільнорадикальні реакції в судинах та атеросклеротичних бляшках.
  • Олії: соняшникова, ріпакова, кукурудзяна, оливкова, навіть цільна пальмова. Вони містять багато вітаміну Е, а він є потужним антиоксидантом. Їжте олії сирими і не нагрівайте їх, бо висока температура знищує антиоксидантні властивості олій і робить їх шкідливими. Якщо ви все ж смажите на олії, додавайте до неї спеції, наприклад, орегано. Там також є антиоксиданти, які захищають від псування жирів при нагріванні.
  • Сирі горіхи та насіння льону, гарбуза і соняшника. В них ви знайдете вітамін Е, а в гарбузовому насінні – мікроелемент селен. Він входить до складу ферментів, що спиняють вільнорадикальні процеси. 
  • Ківі, цитрусові, солодкий перець, обліпиха – в них багато вітаміну С. Це найвідоміший антиоксидант. Але все добре в міру коли вітаміну С стає забагато, він може сприяти утворенню каменів в нирках. 

"Не дозвольте радикалам зіпсувати ваше здоров’я! Вільні радикали шкодять здоров’ю, невільні радикали шкодять країні", – зазначила Уляна Супрун. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів