Поділитись:

Андрій МЯКУШКО: «У сучасній стоматології болю немає»

Субота, 09 лютого 2019, 10:00

Не секрет, що ми часто боїмося лікаря-стоматолога через страх болю під час стоматологічних маніпуляцій. Тому, зазвичай, відтягуємо відвідування лікаря, що дуже часто приводить до погіршення стану зубів, що, у свою чергу, збільшує тривалість лікування, так і його складність. Так у нас та наших дітей і виникає карієс та його ускладнення. У міжнародний день стоматолога лікар стоматолог-хірург ТзОВ «Протезист» ЛТД Андрій Мякушко розвіює міфи про біль. Каже, що у сьогоднішній стоматології болю практично немає.

– Андрію Валерійовичу, що спонукало Вас до вибору саме такої професії?

– Те, що піду в медицину, я вирішив ще у 9 класі. Хоча хотів бути лікарем-хірургом загальної практики. Але так склалося, що я вступив на стоматологічний факультет і жодного дня не пошкодував про свій вибір. Навчався в українській медичній стоматологічній академії  в Полтаві. За направленням з 2001 року працював в Луцькій міській дитячій поліклініці. З 2013 року працюю в «Протезисті» .

– Хто Ваші пацієнти сьогодні? І чи пам’ятаєте того, кому видаляли і лікували зуб вперше?

– Мої пацієнти сьогодні  – це і діти, і дорослі. Перший пацієнт був під час навчання в академії на четвертому курсі навчання. У той час було багато практики, тому перший зуб видаляв тоді. А першу пломбу поставив одногрупникові.

– Одна з найбільших мотивацій для людей, які не відвідують стоматолога, це страх болю. Як пояснити людям, що стоматолога боятися не треба?

– Сьогодні стоматологія надзвичайно пішла вперед і практично немає жодної маніпуляції , яка б викликала біль. Знеболити можна все.

Страх перед стоматологічними маніпуляціями, це, мабуть, наслідок радянської стоматології,  коли вони виконувались, переважно, без знеболення. Тому оцей стереотип сидить глибоко в підсвідомості тих людей, які лікувалися в той час.

Сьогодні дуже популярним є лікування зубів у медичному сні.  Це один з різновидів загального наркозу, але дуже поверхневий. Для цього використовується найсучасніші медикаменти, які мінімально шкідливі і максимально безпечні для пацієнта. Це є нешкідлива процедура, якщо вона виконується професіоналами. Медикаментозний сон триває рівно стільки, скільки триває сама маніпуляція. Такі операції можна робити як дітям, так і дорослим.

– У Луцьку багато лучан з панічним страхом перед лікуванням і видаленням зубів?

– Пацієнтів з панічним страхом дійсно дуже багато. І вони не можуть подолати цей страх. Але не всі вони з Луцька.

– А хто більше боїться лікування зубів – дорослі чи діти?

– Більше бояться чоловіки. Щодо дітей, дуже важливо, з якою проблемою дитина звернулася до стоматолога вперше. Якщо це гострий біль і дитина стомлена від нього, то звичайно, знайти адекватний психологічний контакт з нею досить важко. Крім того, дуже  важливо, як дитину налаштують на прийом батьки. Я б радив мінімально розповідати дитині, що іі очікує. Зрозуміліше і професійніше це зробить сам стоматолог.

– Андрію Валерійовичу, розкажіть про курйози на роботі.

– Я не можу сказати, що у мене були якісь курйози. Це серйозна праця. Лікар повинен розуміти пацієнта і відчувати його. Те, що може видатися курйозом на перший погляд,  – для мене просто робота. Наприклад, пацієнти кусають лікаря за палець, користуються якимись дивними способами самолікування, тощо. Але то курйозом назвати не можна.

– Які поради Ви даєте своїм пацієнтам по догляду за зубами?

– Хочу висловитися виразом одного з найвідоміших стоматологів України Ярослава Заблоцького - чисті зуби не хворіють. Найголовніше  – то особиста гігієна порожнини рота, яка прививається змалечку батьками. Тобто вони повинні бути прикладом для своїх дітей. Мало сказати дитині, щоб вона пішла чистити зуби, потрібно проконтролювати, як вона це робить. Особливо ввечері. А загалом це потрібно робити, поки дитині не виповниться 10-12 років. Чудово, коли хтось з батьків чистить зуби одночасно зі своєю дитиною.

І, звичайно, мають бути профілактичні стоматологічні огляди двічі на рік. Навіть за відсутності будь-яких скарг, тому що проблеми зубів є не тільки набуті, а іноді і  вроджені. На щастя, люди у нас розуміють це, бо 70%-80% все ж приходять на профогляди.

– Що Ви хотіли б сказати своїм колегам у міжнародний день стоматолога?

– Хочу привітати усіх своїх колег з професійним святом. Побажати їм здоров’я, успіхів у нашій праці, задоволених пацієнтів, а також, щоб ми всі отримували натхнення від своєї роботи. Мирного неба над головою . Хотів наголосити, що неправильно говорити, що це є свято лише лікарів-стоматологів. Воно стосується і лікарів сумісних спеціальностей, які причетні до лікування стоматологічних пацієнтів. А це щелепно-лицеві хірурги, анестезіологи , ЛОРи, зубні техніки. Оскільки, досить часто стоматологічна патологія  – це є комплексна проблема пацієнта і дуже часто вона вирішується лікарями багатьох спеціальностей.

Отже, вітаю всіх колег зі святом!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як записатися в поліклініки Луцька: онлайн та телефоном 

 

 

 

 

 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів