Поділитись:

Чому обвалився долар і якого курсу чекати українцям, - експерт

Субота, 09 лютого 2019, 01:24
Чому обвалився долар і якого курсу чекати українцям, - експерт
ФОТО ІЛЮСТРАТИВНЕ

За тиждень курс долара в Україні "просів" на 78 копійок, проте сьогодні, 8 лютого офіційна вартість "зеленого" зупинила падіння. При цьому зміцнення гривні ще може продовжитися.

Таку думку в коментарі сайту "Сегодня" висловив економічний експерт Тарас Козак.

За його словами, на підвищення курсу гривні вплинув цілий ряд факторів, серед яких – валютні перекази від "заробітчан", підготовка аграріїв до нового сезону і приплив валюти перед виборами. В результаті попит на валюту всередині країни впав, а на гривню – виріс.

"Аграрії почали повертати долари (із закордонних компаній-контрагентів. – Ред.), оскільки скоро старт нового сезону, потрібно ремонтувати техніку, купувати засоби захисту рослин, насіння ... ", – пояснив Козак.

Ще один фактор, який, за словами економіста, зіграв роль в падінні курсу долара – це зростання світових цін на сировину, яку Україна експортує. При цьому рівень цін на імпортовану в країну енергетичну сировину залишився досить низьким, підкреслює Козак.

"Четвертий фактор – сезонність курсу гривні: наприкінці зими вона традиційно зростає, восени – падає. Цим користуються інвестори. Вони завозять долари як інвестиції, купують ОВДП у гривні, отримують прибутковість і в кінці весни – літа продають. Таким чином вони заробляють на прибутковості гривні", – зазначив фахівець.

Експерт упевнений, що курс долара в Україні може опуститися ще нижче.

"Якщо не буде ніяких надзвичайних подій (наприклад, посилення військових дій), курс долара буде 26. Традиційне максимальне просідання курсу – березень – травень", – зазначив економіст.

Нагадаємо, раніше в Національному банку України (НБУ) відзначали, що сезонність курсових коливань в Україні поступово зникає, а тому спекулянтам стало складніше розхитувати ситуацію на валютному ринку. На думку регулятора, цей фактор серйозно вплинув на нетипове для січня-лютого зміцнення національної валюти, яке може продовжитися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Натяки на гроші і підозріла експертиза: подробиці історії афганця-волинянина (відео)

Надрукувати
мітки:
коментарів