Поділитись:

На агітаторів від Тимошенко на Волині заявили в поліцію

Понеділок, 11 лютого 2019, 08:51

Представники Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області звернулися із заявою до правоохоронних органів через збір персональних даних у агітаційному наметі «Новий курс» на користь кандидатки у президенти Юлії Тимошенко (Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»).

7 лютого представники ОПОРИ здійснювали спільний рейд із поліцейськими задля виявлення порушень виборчого законодавства. У його ході виявили централізований збір персональних даних у наметі із зображенням кандидатки у президенти Юлії Тимошенко.

У наметі, розташованому поблизу будинку на вулиці Ковельській, 2, роздавали газети із зображенням лідера партії. Окрім того, двоє жінок опитували перехожих, чи є вони прихильниками вказаної кандидатки. Дані тих, хто давав позитивну відповідь, фіксували.

Зокрема, записували прізвище, ім’я та по-батькові, а також контактні телефони та адреси проживання. Натомість мету збору даних та дозволу на їх обробку не повідомляли.

Відтак, спостерігачі ОПОРИ звернулися до поліції із заявою. Правоохоронців просять встановити осіб, які збирали персональні дані, замовників такого збору та притягнути їх до відповідальності.

Нагадаємо: згідно із частиною 2 статті 11 Закону України «Про інформацію»  не допускаються  збирання, зберігання,використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди,крім випадків,  визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та захисту прав людини. До конфіденційної інформації про фізичну особу належать, зокрема, дані про її національність, освіту, сімейний стан, релігійні переконання, стан здоров'я, а також адреса, дата і місце народження.

Також відповідно до частини 6 статті 6 Закону України «Про захист персональних даних» не допускається обробка даних про фізичну особу, які є конфіденційною інформацією, без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

Як пояснила юридична радниця Громадянської мережі ОПОРА Тетяна Юзвяк, Законом України «Про захист персональних даних» не визначено форму надання згоди на обробку персональних даних. Це може бути окремий документ, який підписує особа, підпис у відповідній графі в анкеті, або це може бути будь-яка інша форма, яка дасть змогу зробити висновок про її надання. В будь-якому випадку мають бути докази  того, що особа дійсно добровільно надавала таку згоду, а також що перед цим їй було надано інформацію про мету збору персональних даних, їх володільця, розпорядника, дії які вони можуть вчиняти щодо таких даних, а також строк обробки даних.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Луцьку незаконно агітували за Юлію Тимошенко (фото)

Надрукувати
мітки:
коментарів