Поділитись:

Суд скасував рішення Луцькради про відмову в оренді землі на ринку «Шанс»

Середа, 13 лютого 2019, 12:00
Суд скасував рішення Луцькради про відмову в оренді землі на ринку «Шанс»

Луцька міська рада у господарському суді Волинської області програла у справі за позовом підприємця Петра Шугая про відмову в поновлені договору оренди на ринку «Шанс».

Мова йде про дві земельні ділянки (площею 0,0115 га та 0,0266 га) для обслуговування ринку "Шанс" на вул. Кравчука. Луцька міська рада 31 жовтня минулого року відмовила йому в поновлені угоди.

Загалом договірні стосунки мерії з підприємцем про оренду землі почалися ще у 2002 році. Потому угоди поновлювалися, змінювалися лише деякі нюанси. Останній договір на 1 рік підписаний до 26 червня 2018 року. Після закінчення строку дії договору орендар має переважне право на поновлення його на новий строк. У цьому разі орендар повинен не пізніше ніж за 30 днів до закінчення строку дії договору повідомити письмово орендодавця про намір продовжити його дію.

У травні минулого року Луцька міська рада надіслала лист про закінчення договору. І в кінці травня такий лист про намір продовжити договір оренди написав сам підприємець.

У червні 2018 року через брак голосів під час сесії міської ради рішення не прийняли. Така ж ситуація повторилася у липні. У вересні підприємець знову звернувся з листом про намір укласти договір, а міська рада повідомила, що включить питання до проекту переліку рішень для сесійного розгляду.

Тобто, за весь цей час заперечень у поновлені договору не було. Але 31 жовтня 2018 року було ухвалено рішення про відмову в поновлені договору.

В обґрунтування цього рішення міська рада вказала, що враховуючи відсутність проектно-дозвільної документації на встановлення металевих конструкцій, рішення Луцької міської ради від 28.12.2016р. №16/29 "Про затвердження звіту тимчасової контрольної комісії міської ради з питань врегулювання діяльності ринків на території міста Луцька", підстави для поновлення договору оренди землі відсутні.

Однак за обставин справи суд вважає, що орендар належним чином виконав свій обов'язок щодо повідомлення орендодавця не пізніше ніж за 30 днів до закінчення строку дії договору про намір його поновити, як це передбачено умовами договору оренди землі та додаткових угод про поновлення договору оренди землі та не суперечить вимогам закону про оренду землі.

В свою чергу, відповідач після отримання листа позивача протягом місяця не розглянув цю заяву, не узгодив з орендарем істотних умов договору, не прийняв рішення та не уклав додаткової угоди про поновлення договору оренди, або не повідомив орендаря про відмову в продовженні договору в разі недосягнення згоди щодо істотних умов договору.

Тож суд вирішив позов задовольнити, а договір оренди визнати поновленим на тих самих умовах строком на один рік з 23.06.2018 р. до 23.06.2019 р.

Рішення міської ради про відмову в поновлені договору скасувати. І стягнути з мерії на користь позивача 3 524 судових витрат.

Аналогічне судове рішення стосується рішення міської ради «Про відмову фізичній особі-підприємцю Шугаю Петру Васильовичу у поновлені договору оренди землі для обслуговування ринку «Шанс» на вул. Кравчука (площею 0,0266 га)».

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів