Поділитись:

Як на Волині тергромади освоювали субвенції на розвиток

Четвер, 14 лютого 2019, 18:16
Як на Волині тергромади освоювали субвенції на розвиток

На Волині обговорили освоєння об’єднаними територіальними громадами інфраструктурної субвенції в 2018 році.

Про це інформує Волинський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України.

Директор Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування Анатолій Пархом’юк розповів, що нині триває період трансформації управлінських процесів у місцевому самоврядуванні. Очільник Волинського ЦРМС вчергове наголосив, що різноманітні проекти в об’єднаних територіальних громад мають слугувати для розвитку і бути реалізацією стратегічних цілей громади, а не бути «затиканням дір».

«Заміна вікон і дверей – це не інновація», – наголосив директор Центру. 

Із його слів, проекти мають бути не окремими діями, а системною роботою. Він додав, що бюджетні програми, стратегії або хоч б план соціально-економічного розвитку і реалізація проектів мають бути об’єднані між собою.

«Цей процес довгий та складний, але він залежить саме від вас», – зауважив Пархом’юк.

Про розробку плану реалізації стратегії в ОТГ детальніше присутнім розповів радник Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування Петро Гоцалюк.  А про розробку проектів, що фінансуються за рахунок інфраструктурної субвенції, та аналіз реалізації у 2018 році представникам ОТГ повідомила начальник відділу регіональної політики управління містобудування та архітектури Волинської ОДА Ірина Лебедюк.

Із її слів, на Волині показник освоєності інфраструктурної субвенції сягнув понад 99 %, що є хорошим показником, у порівнянні із іншими областями України.

15 ОТГ на 100 % освоїли інфраструктурну субвенцію. 14 об’єднаних територіальних громад освоїли субвенцію на 99,9 % і повернули до бюджету незначні кошти, наприклад, Голобська – 7 гривень, Заборольська – 9 гривень і Колківська – 3 гривні. Лише дві ОТГ негативно «відзначилися», бо повернули до державної казни майже 250 тисяч і трішки більше 400 тисяч неосвоєних коштів.

«Відповідні висновки зроблені, сподіваємося, що і у 2019 році рівень освоєння волинськими ОТГ інфраструктурної субвенції буде високим», – підкреслила посадовець.

Вона додала, що наразі не у всіх ОТГ є посада проектного менеджера, а це – саме та особа, яка залучає кошти із всіх джерел фінансування, проте, на жаль, не всі керівники громад це розуміють.

Якщо говорити про проекти, то найбільше було реалізовано проектів щодо освітлення, ремонту закладів освіти, вулиць, придбання спецтехніки (у цьому світлі маємо відзначити Любешівську ОТГ, яка придбала для комунпідприємства техніки майже на 10 млн ₴), ремонт будинку сільської ради, системи водопостачання, поява дитячих та шкільних майданчиків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Луцьку – гроші, Жидичину – медицину: громади домовился про співпрацю

Надрукувати
мітки:
коментарів