Поділитись:

Чи потрібно дорослим вакцинуватися від кору, - експерт

Неділя, 17 лютого 2019, 06:33

Є хвороби, єдиний спосіб вберегтись від яких — вакцинуватись. Багато хто не отримав щеплення від кору в дитинстві.

Тож чи потрібно вакцинуватися дорослим від кору розповідає theБабель разом з лікарем загальної практики Людмилою Звір.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я Україна лідирує за кількістю хворих. Їх число перевищило 23 тисячі осіб. Ліків від кору не існує, а єдиний спосіб захиститись — вакцинація. Міністерство охорони здоров’я України називає головною причиною спалаху високий рівень відмов від щеплень.

Якщо Ви не пам'ятаєте чи маєте щеплення від кору, то можна здати аналіз на антитіла IgG у приватній лабораторії. Це коштуватиме від 150 до 300 гривень. За результатами аналізу сімейний лікар визначить, чи варто вводити вакцину.

Якщо я не зроблю щеплення і захворію, то точно помру?

Необовʼязково. Смерть від кору не завжди раптова, але може бути наслідком ускладнень.

Кір – одне з найбільш заразних захворювань у світі. Його вірус передається повітряно-крапельним шляхом та може жити на поверхнях ще дві години після того, як хвора людина залишила приміщення. Хвороба з симптомами триває близько 4 тижнів та може призвести до серйозних ускладнень на зразок пневмонії та енцефаліту.

Де взяти вакцини?

Вакцина проти кору є компонентом комбінованої трикомпонентної вакцини КПК (для профілактики кору, епідемічного паротиту, краснухи). Зараз в Україні для щеплень КПК використовують бельгійську вакцину «Пріорикс». Її ціна в аптеках — близько 300 гривень.

Вакцини від кору безкоштовні для дітей і дорослих із груп ризику: медиків, освітян, студентів, військових. Решта охочих можуть придбати її в аптеці і зробити щеплення у свого лікаря.

Платна вакцина краща, ніж безкоштовна?

І в державних, і у приватних клініках використовують вакцини, виробництво яких сертифіковане за стандартами GMP (Good Manufacturing Practice — правила та норми, які відповідають міжнародним стандартам фармацевтичного виробництва). Його обов’язково вимагають під час державних закупівель. Тому «АДП-М» у державній поліклініці й «Бустрікс» у приватній — однаково якісні та безпечні.

Чи варто мені вакцинуватись від кору?

Якщо за життя ви жодного разу не робили щеплення від кору, то слід зробити хоча б одне. Для кращого захисту варто ввести дві дози з інтервалом, щонайменше, місяць.

Якщо у вас є одне щеплення від кору (а багато українців не мають другої дози), то потрібно якомога скоріше ввести ще одну. Та якщо у медичній карті є інформація про два щеплення чи ви перехворіли на кір, то нічого робити не треба.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Проти чого треба вакцинуватися дорослим (інфографіка)

Надрукувати
мітки:
коментарів