Поділитись:

Освіта в тренді: Луцька ЗОШ №5

Вівторок, 26 лютого 2019, 20:00

Луцька спеціалізована школа I-III ступенів №5 – одна із найстаріших у Волинській області. Навчання тут – з поглибленим вивченням іноземних мов. Вперше за багато років у школі не було набору до 1 російськомовного класу.

ІА «Конкурент» вирішив відвідати школу і побачити, чим вона живе, які її традиції та успіхи.

Школа №5Школа №5

Історія

Історія школи починається з 1946 року. Як розповів директор Валерій Півницький, до 1941року тут викладали польською, чеською, єврейською мовами. Довгий час вона була російськомовною. І у 1959 році школа розпочала свою діяльність у будівлі по проспекту Перемоги, 16 і стала  школою з поглибленим вивченням англійської мови.

Альбом колишніх випускниківАльбом колишніх випускників

Валерій ПівницькийВалерій Півницький

Тут навчається 763 дитини, початкова ланка – 320 учнів. Навчання двозмінне.

Мар'яна Проказюк проводить урок у 1-В класіМар'яна Проказюк проводить урок у 1-В класі

У школі працює 81 педагог, 3 педагоги мають звання «відмінник освіти України».

Корпоративна культура

Особливістю школи №5 є полікультурний склад учнів. Тут навчаються діти десяти різних національностей. Із 2014 року навчалося 70 дітей, батьки яких є учасниками АТО. А також понад 60 учнів, які переїхали з Криму та Східних областей України.

Гурток хорового співуГурток хорового співу

Три роки поспіль для учнів проводяться ток-шоу «Ми здорові, бо ми – свідомі»,  де говорять про наркотики. Діти відвідують виховні години та уроки мужності з учасниками АТО та ветеранами минулих воєн. Тематичні заходи та флешмоб старшокласників на подвір’ї школи проводяться до Всесвітнього Дня Миру, Дня пам’яті жертв Голодоморів, Дня Гідності і Свободи. З нагоди Дня Соборності України члени учкому долучаються до загальноміської акції «Ланцюг єднання». До Дня перемоги проводилися концерти із запрошенням ветеранів. Три роки поспіль учні та батьки стають учасниками рекорду на найдовший рушник єднання та найбільшу кількість людей, які зібралися з вишитими рушниками. З нагоди новорічно-різдвяних свят учні пишуть листи-привітання солдатам, що боронять територію та незалежність України. За активну співпрацю учні у минулому році отримали подяку та солодкі подарунки від керівництва військової частини 1141 Національної гвардії України.

10-А клас в кабінеті зарубіжної літератури10-А клас в кабінеті зарубіжної літератури

Класні керівники та класоводи беруть участь у щорічній загальноміській акції «Еко-весна», акції «Зробимо Україну чистою разом!», акції «Алея випускника».

Уже чотири роки поспіль і учні беруть участь у Всесвітній акції «Дерева Миру». На території школи висадили багато дерев.

Проводяться багато інших різноманітних заходів, свят, зустрічей. 

Школа має особисті  символи -  прапор,  герб  і  гімн. З нагоди її 60-річчя на прапорі вишили  книгу  і  перо,  як  символи  навчального  закладу,  та  повну  назву  школи. З  тих  пір  на  всіх  шкільних  заходах цей прапор завжди  поряд  з  Державним. Герб школи символізує  багатонаціональність учнів, які в ній навчаються.

Урок мужності з учасником АТО Олександром ГончарукомУрок мужності з учасником АТО Олександром Гончаруком

«Кожне наше  шкільне  свято  закінчується  співом  Державного  Гімну  України  та  Гімну  школи. У тексті нашого гімну  відображена  вся  історія  становлення  школи.  Ми сподіваємось,  що  наступні  покоління   учнів  будуть  з  таким  же  задоволенням  виконувати  його,  як  робимо  це  ми. І будуть  так  само  любити  свою  школу,  як  любимо  її  ми», – каже Валерій Півницький.

Навчально-виховний процес

Головне завдання школи, каже Валерій Борисович, –  створити таке освітнє і виховне середовище, яке сприяло б розвитку індивідуальної особистості кожної дитини. Потрібно знаходити у кожній дитині родзинку і розвивати в ній здібності і творчість.

Раїса Матерецька проводить урок у 1-БРаїса Матерецька проводить урок у 1-Б

Учениця 1-Б класуУчениця 1-Б класу

Виховна та правовиховна діяльність педагогічного колективу у школі №5 відбувається за такими напрямками: громадянське, військово-патріотичне, родинно-сімейне, превентивне. Тут сприяють творчому розвитку дитини, увага приділяється формуванню здорового способу життя, а також моральному, екологічному та трудовому вихованню.

«Сьогодні у нас вже є вже певні успіхи. Цього року 35 учнів стали переможцями міських олімпіад, 7 стали переможцями в області. Попереду ще всеукраїнські олімпіади. Усі наші вчителі також творчі. Цьому сприяє участь у різноманітних конкурсах», – розповідає директор.

Поліна Круковець та Анна КобзарПоліна Круковець та Анна Кобзар

Переможцями олімпіад обласного рівня у цьому навчальному році були Анна Кобзар, Поліна Круковець, Олександр Юдаков, Поліна Пішова, Єлизавета Пупченко, В’ячеслав Логвінов, Сергій Кузьменко.

Зокрема, учениця 10-А класу Поліна Пішова каже, що дуже вдячна своїй школі і вчителям. А особливо – класному керівникові Зої Сиcюк. Дівчина вже майже три роки бере участь в міських олімпіадах та займає призові місця. Поліна пише наукову роботу з експериментальної фізики та відвідує лекції у Волинській обласній МАН. Зайняла перше місце на обласному захисті науково-дослідницьких робіт і планує представити свою роботу в Києві на Всеукраїнському етапі захисту. Її проект пов'язаний з екологією, тому вона брала участь у двох національних конкурсах «Politeko» та  «Intel-Eco».

Учениця 10-А класу Поліна ПішоваУчениця 10-А класу Поліна Пішова

Таких обдарованих дітей щороку готують прекрасні вчителі. А саме – вчителі зарубіжної літератури, російської мови Зоя Сисюк, Тетяна Гончарук, Олена Сичевська, вчитель трудового навчання Вікторія Лін, вчителі інформатики Богдан Відринський та Віра Яковлєва, вчитель математики Ірина Малихіна, вчитель англійської мови Тетяна Васьковська, вчитель української мови Людмила Сидун, вчителі фізики Сергій Цюриць та Ольга Білик, вчитель географії Катерина Михайлюк.

Зоя СисюкЗоя Сисюк

«Насправді цей список можна продовжити, адже школа багата обдарованими дітьми і вчителями», – каже Валерій Півницький.

Богдан ВідринськийБогдан Відринський

З 2015 року школа отримала статус експериментального навчального закладу всеукраїнського рівня та бере участь в дослідно-експериментальній роботі «Варіативні моделі комп'ютерно-орієнтованого середовища навчання предметів природничо-математичного циклу у загальноосвітньому навчальному закладі». До складу творчої групи учителів увійшли Олена Гриб’юк, Олена Ведищева, Оксана Поляниця, Антон Іванюк, Наталія Пеньковська, Богдан Відринський, Катерина Михайлюк та Ольга Білик.

Сергій ЦюрицьСергій Цюриць

Катерина МихайлюкКатерина Михайлюк

Творчість

«За ініціативи учнів у школі організовуються заходи розважального та інтелектуального характеру. Слід відзначити, що учениця 9-В класу Ксенія Недошитко у цьому навчальному році стала головою міського учнівського самоврядування та членом молодіжної ради у міській раді», – розповідає заступник директора Антон Іванюк

У позаурочний час у школі функціонують гуртки художньо-естетичного виховання - хореографічний, вокальний та образотворчого мистецтва. Є спортивні гуртки. Понад 40 % учнів школи охоплено гуртковою роботою при школі,  65 % –  задіяні в позашкільних установах.

Матеріально-технічне забезпечення

Сьогодні школа№5 – це школа із сучасною матеріально-технічною базою. У ній 19 навчальних кабінетів,  з них - 5 творчих лабораторій, 2 комп’ютерні кабінети, шкільна мережа учбових сайтів, бібліотека.

Помічник кухаря Любов ДенисюкПомічник кухаря Любов Денисюк

Тут є музей історії школи та музей народознавства. І вони були відзначені призовими місцями у міському конкурсі-огляді шкільних музеїв.

11-Б11-Б

«Фасад школи потребує ремонту, треба перекрити і дах. У цьому році покладемо бруківку. Міська рада виділяє кошти на ремонт. Тому я  дякую  депутатам, що вони звертають увагу на освіту. По програмі «НЕФКО» нам замінили усі вікна і двері. У школі трохи прохолодно, бо система опалення застаріла, її треба було б модернізувати. Взагалі приміщення з 1959 року, тому, звичайно, потребує капітального ремонту», – каже Валерій Борисович.

Чому 5-та школа?

Як розповів директор, у школі панує атмосфера довіри. Вчителі  разом з психологом навчають дітей бачити у звичайному незвичайне, спостерігати, слухати, розуміти, бути активними в житті, виховують життєві компетентності.

Урок в 4-В проводить Юлія СмальУрок в 4-В проводить Юлія Смаль

«І найголовніше це те, що випускник нашої школи на сьогодні є конкурентоздатним.  А це свідчить про високий потенціал дітей і роботу вчителя, тому що розумна дитина виростає тільки у професійного вчителя», – каже Валерій Півницький.

Учениця 4-В класуУчениця 4-В класу

Досьє:

  • Луцька спеціалізована школа І-ІІІ ступенів №5 Луцької міської ради Волинської області
  • Адреса – пр. Перемоги, 16
  • Телефон - (0332) 23 02 51
  • Електронна пошта - [email protected]
  • Сайт – http://5school.at.ua
  • Кількість учнів – 763
  • Кількість вчителів –87
  • Директор – Півницький Валерій Борисович. Очолює заклад з 1999 року
  • Назви вулиць, закріплені за школою №5: 8-го Березня, Брестська, Грибоєдова, Івана Огієнка, Клима Савура (до 42), Перемоги (парна сторона), Саперів, Уласа Самчука, Червоної Калини.
Відомі випускники: депутат Луцької міської ради Андрій Покровський, луцький ресторатор Віталій Бровін, завідуюча  відділом  інституту  педіатрії , акушерства  і  гінекології  м. Києва Валентина Цимбалюк, доктор  англійської  філології  і  лексикології  Джоржтаунського  університету  м.  Вашингтон, США Алла Товарес ( Єлісеєва),  адвокат  по  міжнародному  праву,  м.  Портсмут,  США Катерина Захарова,  кандидат  філологічних  наук,  викладач  Східноєвропейського  університету Тетяна Крисанова (Іванченко), кандидат  філологічних  наук,  викладач  Східноєвропейського  університету Олена  Тарнавська (Галапчук), кандидат  філологічних  наук,  викладач  Східноєвропейського  університету Вікторія  Новак  (Алієва), заступник  директора  авіазаводу «Мотор» Юрій  Ведищев, головний  інженер  авіазаводу «Мотор» Сергій Чубинський, екс-депутат  Луцької  міської  ради Олена Голєва, керівник  ансамблю  « Кантабіле»,  заслужений  діяч  культури,  кавалер  ордена  « За  заслуги  3-го  ступеня» Товій Рівець, працює  з  приладами  об`єктивного  контролю  параметрів  систем  літака,  тобто  з  «чорними  ящиками» Сергій  Кузьмич, доктор  медичних  наук,  професор,  працює  в  Київському  кардіологічному  інституті Ірина Самойлік  ( Мазярж),  працює  на  Лондонській  біржі Яна Кудюкіна.

Урок фізкультуриУрок фізкультури

1-Б клас1-Б клас

У шкільному коридоріУ шкільному коридорі

На групі продовженого дняНа групі продовженого дня

Гурток хорового співу, вчитель Анастасія Піддубна><span class=Гурток хорового співу, вчитель Анастасія Піддубна

Свято у школі><span class=Свято у школі

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

 

 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів