Поділитись:

«Прослушка» за допомогою смарт-годинника: думки луцьких батьків та вчителів

Четвер, 21 лютого 2019, 20:00
«Прослушка» за допомогою смарт-годинника: думки луцьких батьків та вчителів

Сьогодні за допомогою смарт-годинників батьки можуть стежити за своїми дітьми. З допомогою лише однієї функції в режимі реального часу можна прослухати дитину, дізнатися, де вона знаходиться, що говорить і як з нею спілкуються оточуючі. У цей момент ніхто не здогадується, що за ним підслуховують, бо годинник не показує ніякої активності. Батьки задоволені – дитина під контролем.

Отож, як працює смарт-годинник. На смартфон потрібно завантажити спеціальний додаток і створити свій аккаунт, використовуючи номер мобільного телефону. І все – годинник під чітким керівництвом одного з батьків. Тепер його дистанційно можна вмикати і вимикати, слідкувати за зарядом батареї, надсилати і отримувати голосові повідомлення. Якщо дитина зняла з руки годинник, програма на телефоні обов’язково про це сповістить. Якщо ж чадо вирішить змінити маршрут по дорозі до школи чи додому, розумний годинник надішле повідомлення про це. У ньому є кнопка «sos», якою дитина може скористатися у критичний момент, є камера. І найпопулярніша його функція – це, звичайно, «зворотній зв'язок», за допомогою якого здійснюється прослуховування.

Проте чи поділяють такий захват від нового девайсу вчителі та юристи? Бо, наприклад, у Німеччині заборонили використання цих годинників. Така технологія була розцінена, як спосіб стеження. В Україні ж нібито немає закону, який забороняв би використовувати смарт-годинники, зокрема, і у закладах освіти.

Що думають батьки

Лучанка Юлія С. купила годинник, коли її син пішов у перший клас. Каже для того, аби можна було зв’язатися з дитиною. Телефон не розглядався, як варіант, тому що був би, перш за все, іграшкою. А це заважало б вчитися.

«Син ходить на групу продовженого дня і мені потрібно зв’язуватися з ним, адже він там весь день. Я завжди телефоную і питаю, як він, чи все добре. Але роблю це тільки після уроків. Нам ніколи вчителька не робила зауважень. Я взагалі звук дзвінка на уроки вимикаю», – каже молода мама.

З її слів, хлопчик сам дуже рідко телефонує.

«Функцією прослуховування користуюся лише тоді, коли син не відповідає на дзвінок. Чую, що вони граються і шумлять,  тому розумію, що він просто не чує», – розповідає лучанка.

Що думають діти

Першокласниця Єва В. каже, що їй смарт-годинник в принципі і не потрібен в школі. Мовляв, його подарували батьки. Але телефонує вона з нього рідко. І, звичайно, хотіла б телефон.

Що думають вчителі

Вчитель початкових класів НВК №9 Вікторія Левенець каже, що проблем із смарт-годинниками у її класі немає. Хоча за 9 років її роботи, як педагога, у класі вони з’явилися вперше. Каже, що неоднозначно ставиться до таких годинників, адже тут ключовим є те, з якою метою батьки купили його дитині.

«Прослушка» за допомогою смарт-годинника: думки луцьких батьків та вчителівВікторія Левенець

«Наприклад, мама не чує спочатку розмову вчителя і своєї дитини, а прослуховує якусь її частину. Тобто не знає, з чого усе почалося, і починає додумувати, як же це було. Знаєте, це, як до казки - придумай до неї кінець або початок. Інші купують годинники, аби підтримувати з дитиною зв'язок. Так що у цьому випадку – це палиця з двох кінців», – каже Вікторія Леонідівна.

Розповідає, що у її класі, наскільки вона помітила, лише двоє дітей носять смарт-годинники. Одна учениця спочатку дуже відволікалася, гралася годинником, але зараз все гаразд. Обоє дітей на групі продовженого дня, тому це нормально, що їм телефонують батьки. Проте на уроці дзвінків вчителька не чула.

Загалом, Вікторія Левенець з розумінням ставиться до смарт-годинників і навіть не виключає того, що придбає такий і своїй дитині, коли та підросте. Але разом з тим наголошує, це у тому випадку, коли годинник у дитини для того, аби подзвонили батьки. Нагадує, що вчителі і школа не несуть  відповідальності за їхні особисті речі. А це – дуже дорогі особисті речі.

Що думають юристи

Юрист Валентин Хаймик каже, що саме по собі використання смарт-годинника є цілком законним.

«Прослушка» за допомогою смарт-годинника: думки луцьких батьків та вчителів    Валентин Хаймик

«Більше того, в українському законодавстві ми не знайдемо чіткої заборони використання таких годинників з так званою функцією «прослуховування». В більшості випадків, ця функція працює, як звичайний виклик по мобільному. Таким чином батьки можуть почути, що відбувається навколо їхньої дитини. Інше питання, коли такі годинники будуть використовуватися не для того, аби дбати про безпеку дітей, а для того щоб отримати певну інформацію. Тоді таке використання смарт-годинника буде незаконним», – коментує юрист.

Та у всьому цьому є ще один нюанс. Якщо навіть не торкатися закону, а говорити тільки про моральні принципи, вже варто задуматися, чи потрібно купувати такий годинник. Коли батьки використовують «прослушку», вони так чи інакше порушують особистий простір дитини. І коли дитина про це дізнається, їй, як мінімум, мабуть, буде неприємно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: І росіян також: "ВКонтакті" привітала користувачів українською (фото)

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів