Поділитись:

Супрун радить обирати їжу не тільки за калоріями

П'ятниця, 22 лютого 2019, 19:33
Супрун радить обирати їжу не тільки за калоріями

Кількість калорій – це не головний і не найточніший показник шкідливості або корисності продуктів.

Коли йдеться про вуглеводи: хліб, макаронні вироби, солодощі чи напої – слід також зважати на їхній глікемічний індекс, – наголошує у Facebook в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун. 

Глікемічний індекс – це рейтинг продуктів за тим, наскільки стрімко вони піднімають рівень цукру в крові. Чим він нижчий, тим краще. 

Зі слів Супрун, вуглеводи, які ми їмо, рано чи пізно стають цукрами та потрапляють в кров. Коли ми поволі перетравлюємо вуглеводи, то цукри надходять у кров поступово і коливань рівня цукру не виникає. Якщо ж з’їсти смаколик, випити солодкий напій чи поїсти манної каші, то рівень глюкози відразу зростає.

Нам потрібно, щоби рівень глюкози в крові був сталий. Адже пік глюкози одразу понижує гормон інсулін. Глюкоза стає підшкірним жиром, а ми знову відчуваємо голод. Такі коливання рівня цукру шкідливі, бо вони:

  • прискорюють старіння та сприяють набору ваги;
  •  сприяють розвитку нечутливості тканин до інсуліну, людям з діабетом 2 типу вони особливо небезпечні.

Наскільки швидко їжа стане глюкозою крові показує глікемічний індекс. Глікемічний індекс певного продукту залежить від кількох чинників: скільки в ньому вуглеводів, яка частина із них цукри, і скільки є клітковини. Що менше цукрів і більше клітковини, то краще.

Намагайтеся робити щоденний вибір на користь продуктів із низьким глікемічним індексом.

Ось кілька конкретних прикладів:

  • Продукти із низьким глікемічним індексом – менш як 55.
  • Цільнозерновий хліб, цільнозернова вівсяна каша з висівками, гречана каша, макаронні вироби, кукурудза, горох, сочевиця, квасоля, більшість фруктів, овочі та коренеплоди.
  • Продукти з середнім глікемічним індексом – 56-69 – житній хліб, коричневий рис, басматі та кус-кус.
  • Високий глікемічний індекс – 70 та вище.

Батон, кукурудзяні пластівці, мюслі, гранола, вівсяна каша миттєвого приготування, круглий рис, рисова локшина, картопля, солодощі, перепічка, попкорн, кавуни та ананаси.

Значення глікемічного індексу не дає додаткової інформації про поживну цінність продукту. Тому важливо зважати на розмір порцій. У певного продукту може бути низький глікемічний індекс, але, до прикладу, високий вміст жирів.

На глікемічний індекс впливає спосіб приготування, а також інші продукти, які ви споживаєте разом. Якщо продукт має високий глікемічний індекс, як картопля, їжте його з овочами, а не з хлібом і десертом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів