Поділитись:

Не бідні бабусі, а "квіткова" мафія: волинян закликають не купувати первоцвіти

П'ятниця, 22 лютого 2019, 10:32
Не бідні бабусі, а

фото ілюстративне

На Волині вже почали торгувати рідкісними видами ранньоквітучих рослин, зокрема занесеними до Червоної книги України.

Справжній «квітковий бум» очікується напередодні весняних святкових днів. Саме у цей період обсяги незаконної торгівлі набувають найбільших показників. Як наслідок – навколо міст в природному середовищі ви вже не знайдете жодних первоцвітів. Задля охорони таких рослин та попередження правопорушень у цій галузі на території області щорічно запроваджується проведення операції «Первоцвіт», – наголошують у Волинській облдержадміністрації. 

У межах проведення цієї акції однією з основних її складових є пропоганда відмови від купівлі первоцвітів. Окрім того, торгівля первоцвітами (як продаж, так і купівля) є порушеннями законів України «Про Червону книгу України», «Про рослинний світ», «Про охорону навколишнього середовища України» та інших.

"Основною причиною безкарності торгівлі первоцвітами є те, що серед населення побутує думка, що первоцвіти продають бідні бабусі, які щойно назбирали ці квіти в лісі. Насправді ж це не так. У наших містах діє справжня «квіткова» мафія, яка має своїх виконавців, охоронців, збирачів та перевізників. І насамкінець: торгівля первоцвітами – це передусім торгівля, яка заохочується винятково попитом. Тому важливим кроком у збереженні рідкісних видів рослин є відмова від купівлі", – йдеться у повідомленні. 

Винні особи будуть притягнені до адміністративної відповідальності.

Зокрема, за незаконне придбання та збут квітів з Червоної книги України передбачено штраф від 510 до 1700 грн з конфіскацією рослин.

Окрім того, за один екземпляр незаконно добутої рослини передбачена відповідна компенсація за її знищення:

  • підсніжники – від 49 до 62 грн,
  • черемша (цибуля ведмежа) – 62 грн,
  • шафрани (крокуси), сон трава – від 37 до 62 грн у залежності від виду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Волині склали список рослин, яким загрожує знищення

Надрукувати
мітки:
коментарів