Поділитись:

На Волині більше не фіксували випадків африканської чуми свиней

П'ятниця, 22 лютого 2019, 14:36

Черговий випадок африканської чуми свиней в області зафіксували на Ківерцівщині в першій декаді лютого.

Зі слів начальника ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області Богдана Лозинського, чимало випадків АЧС минулоріч фіксували в Польщі, Литві, Латвії, Естонії та Румунії. Що ж стосується України, то в 2018 році виявлено 145 випадків, з них 13 або 10 % – у сусідній Рівненській області, – повідомляє відділ ініформаційної політики Волинської ОДА. 

Як зазначив він,  безпосередньо в мисливському господарстві відстріляли 10 кабанів, а в зоні захисту – ще 15. Результати дослідження були негативними, тому карантин зняли. Окрім того, в усіх районах області проводили ряд заходів з недопущення поширення африканської чуми свиней. Постійно здійснювали моніторинг ситуації. Відтак втричі збільшили відстріл диких кабанів. Це вимушений захід, до якого вдаються у всьому світі. Загалом відстріляно 531 одиницю. У відібраному біоматеріалі вірус АЧС не виявлено.

"З іншого боку, в Шацькому, Ківерцівському, Ратнівському, Іваничівському, Луцькому, Володимир-Волинському, Любешівському та Турійському районах відстріляло від 5 до 18 %. Цей показник недостатній для попередження поширення хвороби", – наголосив Богдан Лозинський. 

Якщо ж говорити про останній випадок африканської чуми свиней, який виявив при обході єгер ГО ТМР «Горинь» в лісосмузі на території мисливських угідь поблизу села Скреготівка Ківерцівського району, то тривають відповідні превентивні заходи.

Так, спеціалісти ветеринарної медицини проводять подвірні обстеження свинопоголів’я в населених пунктах Берестяне, Грем’яче, Сильне, Городище, Скреготівка, Карпилівка, Холоневичі, Знамирівка. Станом на 21 лютого 2019 року обстежили 1 тис. 274 двори, де вирощують 1 тис. 957 голів свиней. Хворих та трупів тварин не виявили. Так само, як і в інших мисливських угіддях району.

У восьми населених пунктах вже провели сходини селян, де детально розповіли про небезпеку поширення хвороби. Моніторинг ситуації продовжується.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Волині порахують диких тварин

Надрукувати
мітки:
коментарів