Поділитись:

Зайві суми у платіжках за газ: хто винен і що робити

П'ятниця, 22 лютого 2019, 14:00

18 лютого 2019 року НКРЕКП отримала від Державної регуляторної служби дозвіл на позапланові перевірки 20 облгазів. Підставою стали чисельні скарги українських споживачів газу на появу у платіжках надлишкових обсягів газу. Зі слів голови НКРЕКП Оксани Кривенко, комісія планує розпочати перші перевірки вже у березні.

VoxConnector розібрався, як розвивалася ситуація та що робити споживачам, які отримали зайві суми у платіжках.

Звідки у платіжках з’явилися зайві суми

Конфлікт навколо додаткових нарахувань розпочався у листопаді 2018 року, коли споживачі з встановленими газовими лічильниками отримали у платіжках, окрім нарахувань за місяць, додаткові суми за «різницю в об’ємах спожитого газу в стандартних і робочих умовах».

Що кажуть НКЕРКП та Нафтогаз

НАК «Нафтогаз» закликав українців не вірити облгазам і в жодному разі не оплачувати за «приведення до стандартних умов», підкресливши, що не має жодного стосунку до появи у платіжках додаткових сум.

«Нафтогаз жодним чином не причетний до рішення газзбутів вимагати зі споживачів додаткові суми та засуджує такі дії. Відповідні витрати вже компенсуються спорідненим структурам газзбутів – облгазам через механізм виробничо-технологічних втрат».  

У Нафтогазі також вважають, що донарахування можуть стати причиною подвійної оплати за газ або ж виникнення віртуальних боргів, через які споживачі не матимуть змоги вільно змінити свого постачальника газу.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, підтримує позицію Нафтогазу. 23 листопада 2018 НКРЕКП заборонила облгазам донараховувати споживачам додаткові суми за приведення обсягів газу до стандартних умов.

Яка позиція уряду

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман ще на початку грудня 2018 року пообіцяв проведення перевірки облгазів.

«Платіть не більше 8,55 і тільки по лічильнику. Все інше – шахрайство. Ніяких попередніх боргів бути не може», – заявив Гройсман під час години запитань до уряду у ВРУ.

У перевірці мають взяти участь Міністерства енергетики, а також регіонального розвитку і ЖКГ, а також НКРЕКП.

Що кажуть облгази

Облгази компанії «РГК» Дмитра Фірташа незадоволені забороною на донарахування. Більш ніж 15 облгазів звернулися до Окружного адміністративного суду Києва з позовом проти НКРЕКП. Мета позову – скасувати рішення регулятора та повернути можливість донараховувати споживачам борги за приведення обсягу газу до стандартних умов.

Якими є поточні норми споживання газу для побутових споживачів

Постановою Кабінету міністрів від 30 січня 2019 року встановлено такі норми споживання газу для домогосподарств без лічильників:

  • 3,29 кубометра за наявності газової плити та централізованого постачання гарячої води;
  • 5,39 кубометрів за наявності плити, але без централізованого постачання гарячої води;
  • 10,49 кубометрів за наявності плити та газового водонагрівача.

Що робити, якщо ви отримали завищені платіжки

Нафтогаз рекомендує наступний порядок дій:

  1. Звернутися до облгазу зі скаргою та вимагати провести перерахунок, надіславши відповідний лист-вимогу.
  2. Надіслати до НКРЕКП скаргу на дії газзбуту.
  3. Сплатити за газ в тій сумі, яка не оспорюється.

VoxConnector для ІА «Конкурент»

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряд зменшив норму споживання газу для тих, у кого немає лічильників

Надрукувати
мітки:
коментарів