Поділитись:

На Волині 27% учасників проігнорували збори виборчих комісій

П'ятниця, 22 лютого 2019, 16:00
На Волині 27% учасників проігнорували збори виборчих комісій

19-20 лютого усі 5 волинських ОВК провели свої перші засідання. У двох комісіях вони відбулися за відсутності голів, ще одна голова на засіданні заявила про складання повноважень.

Загалом, перші збори комісії «проігнорували» 46 з 179 членів ОВК, що становить 27% від загального складу.

Округ № 22

Першою засідання провела ОВК в окрузі № 22 – 19 лютого. Із 36 членів на ньому були присутні 24, які й прийняли присягу. Зауважимо, що перше засідання відбулося за відсутності голови комісії Максима Слюсара (від Ольги Богомолець). Він мешкає у Києві та повідомив, що планує писати заяву про відмову працювати в ОВК. Відтак, на першому засіданні головувала секретар комісії Світлана Саханюк (від Володимира Петрова).

Разом з тим, не з'явились на засідання Оксана Ватульєва (від Олександра Соловйова), Іванна Громенко (від Валентина Наливайченка), Роман Комохін (від Юрія Дерев’янка), Андрій Лошук (від Анатолія Гриценка), Віктор Марюк (від Олега Ляшка), Богдан Місюрко (від Віталія Скоцика), Олександр Понурко (від Андрія Садового), Надія Пшенюк (від Юрія Бойка), Іва Рожко (від Віталія Купрія), Олена Столярчук (від Сергія Тарути) та Михайло Ступчук (від Віктора Бондаря). Натомість відвідали перше засідання журналісти та довірена особа одного із кандидатів.

Згідно з пунктом 2 частиною 6 статті 29 Закону України «Про вибори Президента України» член виборчої комісії зобов'язаний брати участь у засіданнях виборчої комісії. Разом з тим, відповідно до пункту 8 частини 4 статті 30 цього ж закону повноваження члена окружної виборчої комісії можуть бути припинені достроково виборчою комісією, яка її утворила, у зв'язку з двома і більше неявками на засідання виборчої комісії без поважних причин або неявкою на засідання виборчої комісії у день голосування.

Щодо матеріально-технічного забезпечення, то станом на день проведення першого засідання Луцька міська рада забезпечила ОВК необхідним для роботи приміщенням, втім, техніку та канцелярію передати ще не встигли.

Округ № 19

ОВК № 19 зібралась на перше засідання 20 лютого. Із 35 осіб, які входять до складу комісії, на ньому були присутні 27, які й склали присягу. Не відвідали першого засідання Денис Кірічек (від І. Киви), Ірина Бондаренко (від С. Капліна), Олександр Буньков (від В. Бондаря), Валерій Дробінов (від В. Наливайченка), Андрій Кулініч (від С. Тарути), Анна Ситник (від В. Купрія), Катерина Потачало (від В. Скоцика), Світлана Чишій (від А. Новака).

На засіданні були присутні журналісти та представники громадських організацій, натомість не було кандидатів та довірених осіб кандидатів. Приміщення, де буде працювати ОВК, має необхідне матеріально-технічне забезпечення.

Округ № 20

ОВК в окрузі № 20 перше засідання провела також 20 лютого. Із 36 осіб, яких ЦВК включила до складу комісії, на першому засіданні були 26. Відтак, всі присутні член комісії склали присягу. Натомість, на засідання не з’явилися члени комісії: Михайло Жуков (від І. Смешка), Юрій Мотренко (від С. Тарути), Валентина Ситяшенко (від В. Купрія), Наталія Терещенко (від О. Данилюка), Тетяна Хомич (від В. Скоцика), Віталій Шевченко (від Ю. Дерев’янка), та Катерина Шевчук (від А. Новака). Людмилі Ватульєвій (від О. Соловйова),  Іванові Приймаку (від В. Бондара) та Олені Рибалко (від О. Богомолець), які теж були відсутні, не повідомили про засідання комісії, оскільки не змогли з ними зв'язатись.

Відповідно до частини 5 статті 28 Закону України «Про вибори Президента України» засідання виборчої комісії скликається з обов'язковим повідомленням усіх членів комісії про час, місце проведення засідання та його порядок денний.

 Як стало відомо у ході засідання, четверо членів комісії написали заяви про відмову виконувати свої функції. Голові ТВК у телефонному режимі повідомили про відмову бути членами комісії Юрій Мотренко (від С. Тарути), Тетяна Хомич (від В. Скоцика), Валентина Ситяшенко (від В. Купрія) та Людмила Шевчук (від І. Киви).

Зауважимо, що на першому засіданні ОВК побував керівник відділу ведення державного реєстру виборців Горохівської РДА Віктор Пузеревський, якого на засідання не запрошували. Також були присутні спостерігачі ОБСЄ та журналісти. Крім того, в приміщення, де проводилось перше засідання ОВК, зайшла особа, яка назвалась куратором члена виборчої комісії та відмовилась представлятися. Після обговорення члени ОВК попросили цю особу покинути межі приміщення для засідань.

Згідно з частиною 9 статті 28 Закону України «Про вибори Президента України» на засіданнях виборчої комісії, у тому числі при підрахунку голосів та встановленні результатів голосування, на виборчій дільниці в день виборів чи в день повторного голосування у приміщенні, де проводиться голосування, мають право бути присутніми без дозволу чи запрошення відповідної комісії лише члени виборчих комісій вищого рівня, кандидати на пост Президента України, їх довірені особи, офіційні спостерігачі від кандидатів на пост Президента України, партій – суб’єктів виборчого процесу, від громадських організацій, а також офіційні спостерігачі від іноземних держав і міжнародних організацій, представники засобів масової інформації.

Разом з тим, відповідно до частини 10 статті 28 цього ж закону, інші особи, крім зазначених у частині дев'ятій цієї статті, можуть бути присутніми на засіданні комісії тільки з дозволу або на запрошення цієї комісії, про що приймається рішення на засіданні комісії. Перебування на виборчій дільниці під час проведення голосування осіб, не передбачених частиною дев'ятою цієї статті, не дозволяється.

Також спостерігач ОПОРИ повідомив, що під час першого засідання секретар ОВК не вів протокол засідання. На це звернули увагу члени комісії, коли тривала уже 30-та хвилина засідання. Секретар, натомість, зауважила, що протокол не веде, бо комісію не забезпечили усіма необхідними матеріалами і запевнила усіх присутніх, що протокол буде підготовлено. Разом з тим, секретар висловила сподівання, що під час наступного засідання комісія уже буде повністю забезпечена необхідною матеріально-технічною базою.

Згідно з частиною 12 цього статті 28 ж закону на засіданні виборчої комісії ведеться протокол засідання, який веде секретар комісії. За відсутності секретаря комісії чи у разі невиконання ним своїх повноважень на засіданні комісія обирає зі свого складу секретаря засідання, який виконує обов’язки секретаря комісії на відповідному засіданні та при оформленні документів засідання.

Округ № 21

ОВК в окрузі № 21 перше засідання провела 20 лютого. На ньому були присутні 27 із 36 членів. На перше засідання не прибула голова комісії Людмила Каленська (від Віталія Купрія), яка мешкає у Житомирській області. Також не було секретаря Миколи Усатенка (від Юлії Тимошенко), який заявив, що не бажає працювати в комісії. Відтак, на першому засіданні головував заступник голови комісії Костянтин Дудік (від Ігоря Смешка).

Відповідно до частини 1 статті 28 Закону України «Про вибори Президента України» основною формою роботи виборчої комісії є засідання, яке скликається головою комісії, в разі його відсутності - заступником голови, а в разі відсутності голови та його заступника - секретарем комісії. На письмову вимогу третини складу виборчої комісії голова виборчої комісії або його заступник зобов’язаний скликати засідання комісії не пізніше наступного дня після отримання такої вимоги.

Окрім того, на перше засідання не прибули Ігор Возний (від Олександра Данилюка), Віра Лавренко (від Василя Журавльова), Галина Лічман (від Миколи Габера), Євген Оксенюк (від Ольги Богомолець), Світлана Ткачук (від Сергія Тарути),  Юрій Троцюк (від Юрія Кармазіна) та Галина Шайда (від Віктора Бондаря).

Як повідомив спостерігач ОПОРИ, приміщення, яке виділили для роботи ОВК, має дуже малу площу, незадовільні санітарні умови. Окрім того,  тут відсутня оргтехніка, зв’язок, серверна та кімната для зберігання документації.

Округ № 23

ОВК в окрузі № 23 перше засідання провела 20 лютого. Із 36 членів на ньому були присутні 29, які прийняли присягу.  Не з’явилися на засідання Віктор Ломакін (від Віталія Скоцика), Андрій Мізюк (від Віталія Купрія), Микола Покидюк (від Романа Безсмертного), Олександр Радченко (від Олександра Данилюка), а також Віктор Войцеховський (Віктора Бондаря) і Валентин Філонов (від Ольги Богомолець). Двом останнім про засідання не повідомили через некоректні номери телефонів. Секретар комісії Олег  Хильчук (від Сергія Тарути), який теж був відсутнім,  у телефонному режимі повідомив, що  написав заяву на заміну.

Зауважимо, засідання відвідала довірена особа кандидатки у президентки Юлії Тимошенко (Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина») Людмила Кирда.

Як повідомив спостерігач ОПОРИ, приміщення ОВК не забезпечене всім необхідним для роботи обладнанням – не вистачає оргтехніки, столів та стільців.

У ході засідання стало відомо, що голова комісії Алла Гаврилюк (від Іллі Киви) хоче припинити роботу у складі ОВК. Відтак, 20 лютого під час засідання ЦВК її повноваження достроково припинили. Натомість, відповідно до постанови Центральної виборчої комісії від 20 лютого 2019 оку № 353,  комісію очолив Богдан Грищук (від Іллі Киви).

Зауважимо, що інформацію про засідання комісій переважно не розміщували на сайтах органів місцевої влади, тож спостерігачі дізналися про них із власних джерел. Натомість  у подальшому ОВК інформуватимуть про свою роботу по-різному: комісія у окрузі № 19 – через дошку оголошень, у окрузі № 20 – через сайт Горохівської РДА та районну газету «Горохівський вісник», у окрузі № 21 – через дошку оголошень, в окрузі № 22 членів комісії повідомлятимуть персонально та планують розміщувати інформацію на сайті Луцької міської ради, а в окрузі № 23 –  через сайт РДА та дошку оголошень в ОВК.

Нагадаємо, згідно із частиною 2 статті 26 Закону України «Про вибори Президента України», повноваження окружної виборчої комісії починаються з моменту складення присяги не менш як двома третинами її складу, визначеного при її утворенні, на її першому засіданні, яке проводиться не пізніш як на другий день після дня прийняття рішення про її утворення і скликається її головою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів