Поділитись:

«Анахронізм, система для вгадування», – Ігор Лікарчук про тести ЗНО

Субота, 23 лютого 2019, 19:31

Формат завдань зовнішнього незалежного оцінювання потребує радикальних змін.

Про це в мережі Facebook написав український освітній діяч, екс-керівник Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук.

На думку освітянина, той факт, що на сайті Президента зявилася петиція про «спрощення» тестів ЗНО, свідчить про те, що є необхідність радикальних змін у формуванні завдань для ЗНО з усіх предметів, а не лише з математики.

«На зміну завданням, що передбачають просте відтворення знань, подій, фактів, правил, формул, портретів, документів тощо, мають прийти завдання, які мають перевірити використання набутих знань і демонстрацію отриманих компетентностей. Цього в сучасних тестах немає», – зазначив Ігор Лікарчук.

З його слів, укладачі тестів, «виписавшись» за десять років укладання ЗНО, щоб не повторюватися, дедалі більше вишуковують в підручниках і програмах малощначущі факти, події і т.д., й формують із них завдання, забуваючи при цьому просту істину, що все знати неможливо.

Окрім того, переконаний освітянин, потрібно суттєво переглянути формат завдань ЗНО.

«Завдання на пошук однієї чи кількох правильних відповідей – анахронізм, система для вгадування. А їх у тестах українського ЗНО – до 90 відсотків", – зауважив він.

Натомість до тестів мають бути включені завдання, які вимагають творчого і конструктивного підходів. А таких, зі слів Ігоря Лікарчука, майже немає.

«Упевнений, що вирішивши ці дві проблеми, зникне необхідність вести мову про «спрощення» тестів. Бо, за фактом, вони вже й так спрощені: залишилася одна видимість зовнішнього екзамену. Який, між іншим, коштує держбюджету десятки мільйонів гривень», – резюмував він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів