Поділитись:

Віце-спікерку Сироїд підозрюють у незаконній агітації на Волині

Неділя, 24 лютого 2019, 13:42
Віце-спікерку Сироїд підозрюють у незаконній агітації на Волині

Під час візиту на Волинь 12 лютого віце-спікер парламенту Оксана Сироїд у рамках зустрічі із представниками Асоціації фермерів Волині у місті Рожище вжила вислови, які можуть мати ознаки агітації на користь кандидата у президенти Андрія Садового. При цьому договір на оренду залу для глядачів районного будинку культури був укладений від імені особи, яка не є розпорядником виборчого фонду кандидата. Про це повідомляє Громадянська мережа ОПОРА.

Зокрема, у Рожищі зустріч із представниками Асоціації фермерів Волині відбувалася у залі для глядачів приміщення районного будинку культури «Просвіта». Відповідно до частини 7 статті 58 Закону України «Про вибори Президента України», кандидат на пост Президента України, зареєстрований Центральною виборчою комісією, має право на договірній основі за рахунок коштів виборчого фонду орендувати будинки і приміщення усіх форм власності для проведення зборів, мітингів, дебатів, дискусій та інших публічних заходів передвиборної агітації.

Сироїд розповідала про відповідальність в управлінні державою, роль Президента та Верховної Ради, та важливість команди, яка працюватиме із Президентом. Серед іншого, віце-спікерка вжила вислови, які можуть містити ознаки агітації. Вона, зокрема, розповіла про те, що збільшує шанси боротися із загрозами, в тому числі з боку Росії. Мовляв, якщо в 2019 році оберуть якісного президента та якісніший парламент, в українців буде ще більше шансів. Оксана Сироїд також пригадала, що нині українцям нав’язують, що у другому турі буде «або він, або вона».

«Нас змушують знову наче вибирати менше зло, бо то все одно буде зле, питання тільки, яке зло ми виберемо – більше чи менше. Але сьогодні в нас є шанс вибрати трохи більше добро замість того, щоб вибирати менше зло. І я зараз говорю про Андрія Садового. Я так кажу не тому, що я з «Самопомочі» - навпаки, я в «Самопомочі», бо зустріла нормальну людину і мені здається, що для того, щоб це зрозуміти, достатньо критично оцінити продукти діяльності кожної людини чи кожного кандидата, який йде на ці вибори», - промовила Оксана Сироїд.  

У коментарі ОПОРІ директор «Просвіти» Сергій Горбач повідомив, що на день виступу Оксани Сироїд у будинку культури представники партії уклали договір про оренду. Однак, як стало відомо ОПОРІ, орендарем виступила особа, яка не є розпорядником виборчого фонду кандидата. Так, договір уклали від імені депутата районної ради «для організації робочої зустрічі представників фермерських господарств Рожищенського району з депутатом Верховної Ради України».

ОПОРА подала запит до ЦВК, аби дізнатися, чи орендар на момент укладання договору був розпорядником накопичувального чи поточного рахунків кандидата у президенти.  У відповіді комісії вказано, що станом на 20 лютого до комісії від установи банку надійшла інформація про відкриття накопичувального рахунку виборчого фонду Андрія Садового 14 січня 2019 року. Його розпорядником є Олег Лаврик.

«Також повідомляємо, що інформація від банків про відкриття поточних рахунків виборчого фонду зазначеним кандидатом у межах виборчих округів №19,20,21,22,23 до Комісії не надходила», - йдеться у відповіді.

Віце-спікерку Сироїд підозрюють у незаконній агітації на Волині

До слова, під час зустрічі у селищі Шацьк також 12 лютого у ході розмови Оксана Сироїд також озвучувала тези про вибори. Зустріч за участі місцевих депутатів, за інформацією ОПОРИ, відбулася у стінах Шацького лісового коледжу імені В.В. Сулька.

«Все залежить від людей. Люди недооцінюють, люди кажуть – от такі депутати, на роботу не ходите. Це ж не я набрала на роботу цих депутатів, це ж хтось за них голосував… І дуже важливо, кого ви наберете на роботу… на наступних виборах – президентських і парламентських. Сьогодні всі нас переконують, що знову треба буде обирати менше зло, нас переконують, що буде вибір між ним і нею і треба вибирати менше зло. Коли я  спілкуюся з людьми, я намагаюся пояснити, що перший раз ми маємо можливість обирати не менше зло, а більше добро, я маю на увазі Андрія Садового. Я це кажу не тому, що я з «Самопомочі», не тому, що він лідер моєї партії. Навпаки: я є в «Самопомочі», тому що Садовий і люди в «Самопомочі є нормальними людьми – просто нормальними людьми, які не наживалися на владі», - розповіла Сироїд. Далі вона зауважила, що навіть нині у Львові Садовий ходить пішки без охорони та вітається із людьми. Мовляв, він не боїться дивитися в очі людям, оскільки є відповідальним.

Віце-спікерку Сироїд підозрюють у незаконній агітації на Волині

Відтак ОПОРА надіслала запит до закладу, аби дізнатися, на яких умовах та від чийого імені укладали договір для оренди приміщення на час виступу Оксани Сироїд. Однак станом на 21 лютого відповіді не надійшло. Директор коледжу у телефонному режимі ситуацію не прокоментував.

Загалом нардеп працювала у регіоні 2 дні – 11 та 12 лютого. Також на Волинь прибув фірмовий автобус кандидата у президенти Андрія Садового. 11 лютого нардеп прочитала лекцію для студентів Східноєвропейського національного університету у Луцьку та побувала у селищі Маневичі. Тут вона зустрілася із колективом місцевих торфобрикетного заводу та лікарні. Зауважимо, що під час візиту віце-спікера до райцентру, тут також був брендований автобус Андрія Садового.

Віце-спікерку Сироїд підозрюють у незаконній агітації на Волині

12 лютого, окрім зазначених вище зустрічей, Оксана Сироїд також побувала у Ковелі, де поспілкувалася  із працівниками підприємств «Ковельтепло». Також у планах була зустріч на площі у Луцьку, однак в анонсований час вона не відбулася.

За коментарем радниці з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Тетяни Юзвяк у словах заступника голови Верховної Ради України Оксани Сироїд є висловлювання, які можна тлумачити як агітацію на користь кандидата у президенти Андрія Садового. Проте характер цих висловлювань: позитивні відгуки про кандидата, без прямих закликів голосувати за нього, не дає підстав однозначно стверджувати, що була проведена пряма передвиборна агітація за цього кандидата. Правову оцінку таким спірним висловлюванням може надати суд або інший уповноважений орган. Поряд з цим, закон не забороняє народним депутатам здійснювати агітацію за певного кандидата, однак покладає на таку агітаційну діяльність певні умови та обмеження. Серед них – оплата агітаційних заходів виключно за рахунок виборчого фонду кандидата. Однією зі статей витрат виборчого фонду кандидата є оренда будинків і приміщень усіх форм власності для проведення зборів громадян та інших зустрічей з виборцями. Таким чином, за умови неукладення відповідного договору на оренду приміщення з оплатою з виборчого фонду кандидата в Президенти народним депутатам України на зустрічах з виборцями слід утримуватися від будь-яких проявів агітації за кандидата.     

Нагадаємо, відповідно до частини 2 статті 37 Закону України «Про вибори Президента України», кандидат на пост Президента України, зареєстрований Центральною виборчою комісією, для фінансування передвиборної агітації зобов'язаний утворити свій виборчий фонд, що формується в порядку, встановленому цим Законом.

Відповідно до частини 1 статті 42, кандидат на пост Президента України призначає з числа своїх довірених осіб не більше двох розпорядників накопичувального рахунку виборчого фонду, які мають виключне право на розпорядження згідно із законом коштами, що надходять на накопичувальний рахунок. У частині 2 цієї статті йдеться, що кандидат на пост Президента України призначає по одному розпоряднику поточного рахунку виборчого фонду у відповідному територіальному окрузі, який має виключне право на розпорядження коштами з відповідного поточного рахунку виборчого фонду.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: В ОВК на Волині ротації: за три дні зміна двох голів та шістьох членів

Надрукувати
мітки:
коментарів
29 березня 2024
20:04
24 листопада 2023
15 серпня 2023
15 червня 2023
11 червня 2023
07 травня 2023
09:07
17 серпня 2022
18 липня 2022
02 липня 2022
29 червня 2022