Поділитись:

В Україні пропонують змінити правила відбору на "Євробачення"

Вівторок, 26 лютого 2019, 18:48
В Україні пропонують змінити правила відбору на

Уряд і профільні міністерства мають використовувати такі міжнародні конкурси, як "Євробачення", для пропаганди України в світі та фінансово підтримати своїх представників.

Про це голова Комітету ВР з питань культури і духовності Микола Княжицький сказав в коментарі Укрінформу.

"Якщо ми говоримо про "Євробачення", то "Сусільне мовлення" повинне було відразу розробити правила, в яких би йшлося про те, що людям, які гастролюють в країні-агресорі, які не володіють авторськими правами на пісню, оскільки згідно з умовами "Євробачення", вони мають належати конкурсу, нічого не світить (у нацвідборі – ред.). Очевидно, що держава має про це дбати. І зараз, коли ми говоримо про гібридну війну та нашу пропаганду в світі, очевидно, держава має власні кошти виділяти на проведення "Євробачення" (фінансування участі у конкурсу представника України – ред.). Тоді виділяємо кошти незрозуміло на що, а тут кажемо, що будуть якісь приватні інвестори це фінансувати, а приватні інвестори, як правило, пов'язані з Росією, як ми бачили на прикладі Maruv. Тому це справа українського уряду, міністерств, "Суспільного мовлення", щоб використовувати ці конкурси не для ганьби, яку ми пережили, хоч і внутрішню, а для пропаганди України в світі", – пояснив Княжицький.

Також депутат зауважив, що в Україні перебільшується роль і значення міжнародного пісенного конкурсу "Євробачення", а тому, з його слів, особливих ризиків для країни від ситуації, яка склалася довкола цьогорічного нацвідбору, немає.

"Це для нас всіх хороший урок: і для уряду, і для "Суспільного", і для громадянського суспільства теж. Я б тут нікого не звинувачував, бо ми всі вчимося жити в умовах гібридної війни і взагалі війни", –  зазначив голова профільного комітету.

Водночас він не поділяє думки про те, що Україні варто відмовитися від участі в "Євробаченні" взагалі.

"Відповідно до правил "Євробачення", ми можемо відправити на конкурс іншого конкурсанта, який зайняв на нацвідборі друге місце (гурт Freedom jazz –ред.), якщо знов таки він відповідає всім критеріям і готовий підписати угоду, то чому б ні", – додав він.

Нагадаємо: у фіналі нацвідбору на "Євробачення-2019" перемогла співачка Maruv (Ганна Корсун), яка отримала найбільшу кількість балів серед шести конкурсантів. Це викликало скандал, причиною якого стало запитання, а яким чином до конкурсу були допущені виконавці, що гастролюють в РФ.

Переможниця національного відбору мала підписати договір із Національною суспільною телерадіокомпанією Україною. Одна з умов договору – відмова від гастролей у РФ, які співачка запланувала на квітень. Співачка Maruv заявила, що готова дод цього.  Але компромісу так і не знайшли. 

Однак Національна суспільна телерадіокомпанія України та команда співачки Maruv не дійшли згоди щодо умов контракту.

Віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко назвав Національний відбір на "Євробачення-2019" частиною гібридної війни Росії проти України через те, що в ньому беруть участь артисти, що гастролюють у РФ або не визнають територіальну цілісність України. Також він запропонував внести зміни до правил відбору представника від України на Євробачення, щоб уникнути подібних скандальних ситуацій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів