Поділитись:

У Луцьку відбувся проект-презентація 590 річниці З’їзду Європейських монархів (фото)

П'ятниця, 01 березня 2019, 00:32
У Луцьку відбувся проект-презентація 590 річниці З’їзду Європейських монархів (фото)

У Луцьку започаткували серію заходів до 590 річниці З'їзду Європейських монархів. Одним із них став культурно-мистецький проект-презентація у стінах Художнього музею Луцька.

Про це розповідають на сайті Луцької міської ради.

Захід відбувся з ініціативи департаменту культури Луцької міської ради відбувся культурно-мистецький проект-презентація 590 річниці З’їзду Європейських монархів у Луцьку. На нього завітали секретар міської ради, виконувач повноважень міського голови Григорій Пустовіт, заступник посла і радник міністра посольства Литовської Республіки в Україні Тадас Валіоніс, віце-консул Генерального Консульства Республіки Польща у Луцьку Марек Запур, представники обласної влади, історики та культурологи нашого міста.

«Сьогодні дійсно – прекрасне дійство. Дійство, коли ми торкаємося історії. Надзвичайно мало у світовій історії подій, які мали б виключно позитивний характер, що об’єднує усіх. І з’їзд монархів у Луцьку – це саме та подія, заряджена позитивом. Пройшло уже понад 500 років, а ми досі відчуваємо її велич», – зазначив у вступному слові Григорій Пустовіт.

Також він розповів, що сьогодні докладається безліч зусиль, аби зробити подію, що об’єднала український, польський і литовський народи, важливий не тільки у Луцьку, а й в усій Україні та за кордоном. Окрім того, секретар міської ради презентував сигнальний екземпляр сувенірної медалі, присвяченої до 590 річниці З’їзду.

До вступного слова також долучились представники Литви та Польщі Тадас Валіоніс і Марек Запур, підкресливши міжнародне значення З’їзду.

В свою чергу історики Володимир Пришляк, Олена Бірюліна та Петро Троневич коротко розповіли про основну проблематику події та її цікаві нюанси. 

Інсценізацією твору Лесі Українки «Королівна» актори театру арт-студії «КолоЛесі» ознайомили присутніх із естетичним колоритом доби XV століття.

Окрім того, у програмі заходу: співана поезія давньою українською, латинською, польською та німецькою мовами з використанням стародавніх текстів у виконанні лідеру гурту «Хорея Козацька» Тараса Компаніченка; обговорення події, діалоги та дискусії, презентація творів художника Олександра Дишка – автора творчого доробку на тему історії Луцька та Волині.

Також до презентації долучилися учасники реконструкторського клубу "Аквітанія" та клубу середньовічного бою "Айна Бера Луцьк". До слова, клуб "Айна Бера" третій рік поспіль організовує фестиваль "Середньовічний Лучеськ", який також входить у програму заходів до 590 річниці З'їзду Європейських монархів.

У Луцьку відбувся проект-презентація 590 річниці З’їзду Європейських монархів (фото)У Луцьку відбувся проект-презентація 590 річниці З’їзду Європейських монархів (фото)У Луцьку відбувся проект-презентація 590 річниці З’їзду Європейських монархів (фото)У Луцьку відбувся проект-презентація 590 річниці З’їзду Європейських монархів (фото)У Луцьку відбувся проект-презентація 590 річниці З’їзду Європейських монархів (фото)У Луцьку відбувся проект-презентація 590 річниці З’їзду Європейських монархів (фото)У Луцьку відбувся проект-презентація 590 річниці З’їзду Європейських монархів (фото)У Луцьку відбувся проект-презентація 590 річниці З’їзду Європейських монархів (фото)У Луцьку відбувся проект-презентація 590 річниці З’їзду Європейських монархів (фото)У Луцьку відбувся проект-презентація 590 річниці З’їзду Європейських монархів (фото)У Луцьку відбувся проект-презентація 590 річниці З’їзду Європейських монархів (фото)У Луцьку відбувся проект-презентація 590 річниці З’їзду Європейських монархів (фото)У Луцьку відбувся проект-презентація 590 річниці З’їзду Європейських монархів (фото)У Луцьку відбувся проект-презентація 590 річниці З’їзду Європейських монархів (фото)У Луцьку відбувся проект-презентація 590 річниці З’їзду Європейських монархів (фото)У Луцьку відбувся проект-презентація 590 річниці З’їзду Європейських монархів (фото)У Луцьку відбувся проект-презентація 590 річниці З’їзду Європейських монархів (фото)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Золото, срібло й бронза: луцькі лицарі привезли перемоги з Німеччини (відео, фото)

Надрукувати
мітки:
коментарів