Поділитись:

Рівненські та волинські бурштонокопачі замовляють карти із покладами каміння

Субота, 02 березня 2019, 13:50
Рівненські та волинські бурштонокопачі замовляють карти із покладами каміння

Український геолог Павло Тутковський ще у 1911 році написав цілу книгу про поклади бурштину на Поліссі. А також науковець склав мапу розміщення цього дорогоцінного каміння, яке у ті часи цінували набагато менше.

Про це пише «Північ-інфо».

Сьогодні такі карти замовляють нелегальні копачі Рівненщини та Волині у спеціально навчених людей. При чому аналіз цих покладів робиться нехитрим методом.

Тутковського називають першим дослідником бурштину на Поліссі. Він працював переважно на Волині і першим дізнався про ці поклади. Усі свої дослідження науковець описав у книзі «Бурштин в Волинській губернії» (1911), а саме вказав і на місця родовищ каміння.

«У Луцькому повіті, за повідомленням лісничого М.О. Гусєва, бурштин зустрічається в межах Бережницького лісництва, на поверхні і на незначній глибині; його знаходили іноді робочі при проведенні осушувальних каналів. Про розміри і властивості шматків відомостей немає. За повідомленням вчителя Бережницького училища Г. Тарасюка, знаходили колись (року 3 тому) невеликі шматки бурштину в озерці біля с. Зульня, в 6 верстах на північний захід від містечка Бережниця. Село Велике Ведмеже, Луцького повіту, був знайдений самородок бурштину в піску на поверхні «Гори Сірнухи», на захід від названого села. Самородок має неправильну округленої форму з діаметрами 3,8×2,7×2,1 сантиметри. Вага його дорівнює 11,09 грами», – пише дослідник.

Та ще задовго до Тутковського про поклади бурштину на Поліссі було написано у трактаті єзуїта Ржончинського (1721 р.) Автор вказує на село Ківерці Луцького повіту. Втім, Тутковський це ставить під сумнів і зазначає, що за його дослідженнями, в околицях села Ківерці зустрічаються лише крейда. Про поліський бурштин писав також автор «Волинських записок» Степан Руссов (1809 р.).

ЧИТАТИ ТАКОЖ: У волинянина знайшли півтора кілограма бурштину

Надрукувати
мітки:
коментарів
25 квітня 2024
13:36
24 квітня 2024
23 квітня 2024