Поділитись:

Степан Гіга і незаконна агітація: на Волині побував Олег Ляшко (фото)

Субота, 02 березня 2019, 15:23

Під час візиту на Волинь кандидата у президенти Олега Ляшка 28 лютого спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА на Волині зафіксували ймовірні порушення.

Так, друковані анонси про зустрічі з кандидатом у Горохові та Ківерцях розмістили на електроопорах, а згодом ще й розповсюджували друковану агітпродукцію у комунальних закладах. Цього ж дня у Ківерцях виявили агітацію на користь Руслана Кошулинського без вихідних даних.

Так, у місті Ківерці спостерігач виявив два постери-анонси візиту кандидата у Президенти України Олега Ляшка, які були розміщені у непередбачених законом місцях. Друкований матеріал із зображенням кандидата та інформацією про час і місце зустрічі із «народним президентом Олегом Ляшком» розмістили на колоні районного будинку культури на вулиці Шевченка, 25. Після звернення до правоохоронців постер зняли. Згодом спостерігач вививаналогічний матеріал на паркані поблизу будівлі.

Аналогічні «афіші» на електроопорах вияв спостерігач у місті Горохів. Таких матеріалів тут виявили понад 15 на вулицях Богдана Хмельницького, Студентській та Козацькій.

Окрім того, на електроопорах тут виявили декілька постерів на корись Руслана Кошулинського (Всеукраїнське об’єднання «Свобода»). Частина вказаних агітматеріалів, окрім розміщення у неналежному місці, також не містили необхідних вихідних даних. Відтак, спостерігач звернувся до поліції із відповідною заявою. Правоохоронці вилучили по одному екземпляру продукції, щодо решти – інформацію для реагування передадуть до відділу благоустрою міської ради.

Також спостерігачі зафіксували розповсюдження друкованої агітаційної продукції у приміщеннях комунальної власності на користь кандидата Олега Ляшка. Так, наприкінці зустрічі із Олегом Ляшком у холі Горохівського коледжу ЛНАУ роздавали друковану агітаційну продукцію –  глянцеву брошуру «Президент з інтернату», газету «Слово Ляшка» та календарі «Народний президент» на 2019 рік. Уся продукція містила вихідні дані.

Також у залі Ківерцівського районного будинку культури після приїзду кандидата роздавали аналогічну друковану агітаційну продукцію. За вказаними фактами спостерігачі також звернулися до правоохоронців  з проханням здійснити перевірку можливих порушень.

Наголосимо, що і в м. Ківерці, і в м. Горохів Олег Ляшко виступав перед волинською громадою з агітаційними промовами, дякував за підтримку на попередніх виборах. Перед виступом його представили як лідера Радикальної партії та кандидата у Президенти.

 «Доброго дня. Радий сьогодні бути в Горохові. Дуже дякую за підтримку, яку ви надавали мені на минулих виборах, жителі Горохівського району Волинської області. Ми це цінуємо, пам’ятаємо. Саме томи я тут з нашою командою, щоб донести до вас свою позицію. Вчора на Рівненщині, сьогодні на Волині, завтра на Київщині – і так кожного дня. Така доля народного Президента. Щоб перемагати, треба йти до людей, а то всі сидять в телевізорі, лапшу на вуха вішають. 44 кандидати в Президенти записались. Їм половині в дурку потрібно, а не в Президенти. Треба менше депутатів і президентів, а більше людей праці. Саме тому я йду в Президенти, щоб навести порядок», - заявив Ляшко.

Зустріч супроводжувалася організованим концертом артиста Степана Гіги. Перед зустріччю з кандидатом спостерігачами було зафіксовано довезення людей, які з автобусів «Нерегулярні перевезення» прямували до залу будинку культури. Представнику ОПОРИ від самих волинян стало відомо, що на концерт привезли прихильників Олега Ляшка з міст Луцьк та Рожище.

Радниця з юридичних питань громадянської мережі ОПОРА Тетяна Юзвяк вказує, що в даному випадку нами не встановлено всіх обставин централізованого підвезення виборців на агітаційний захід, однак за певних умов таке підвезення виборців можна розцінювати як непрямий підкуп виборців згідно з ч. 6 ст. 64 Закону України  «Про вибори Президента України». Так, згідно вказаної норми забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям безоплатно або на пільгових умовах послуг, робіт. Така передвиборна агітація або надання виборцям безоплатно або на пільгових умовах послуг, робіт, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата або згадуванням його імені, вважається підкупом виборців.

Нагадаємо, відповідно до частини 21 статті 64 Закону України «Про вибори Президента України» забороняється розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної форми власності.

Також відповідно до частини 16 цієї ж статті забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Афіші у заборонених місцях, шапки та «замінування»: на Волині відбувся концерт на підтримку Тимошенко

Надрукувати
мітки:
коментарів