Поділитись:

Вчені знайшли нові докази того, що на Марсі була вода

Неділя, 03 березня 2019, 18:24

Завдяки знімкам зонду Mars Express вчені могли представити нові докази існування системи підземних озер, які простягалися по всій території Марсу.

Науковці вже давно підтримують гіпотезу, що раніше на Марсі у рідкому вигляді була вода. Про це повідомив  Gizmodo, передає канал 24.

Вчені проаналізували басейни, які позначені червоними крапками><span class=Вчені проаналізували басейни, які позначені червоними крапками

Апарату Mars Express вдалося зафіксувати сліди рідкої річки в районі Nili Fossae, де проходить явна межа між двома півкулями Червоної планети.

І хоча дослідники наразі не встановили ані кількість води, ані причину її зникнення, вони наголосили, те, що Марсі була вода – беззаперечно. 

У ході дослідження науковці помітили, що поруч з більшістю ударних кратерів присутні долини, утворені потоками води. А в деяких кратерах помітні навіть глибокі канали.

15 кратерів мали форми віяла, схожі на річкові дельти. У деяких були канали, схожі на розгалужені притоки. Їх поверхня виявилася пласкою, ймовірно, такий рельєф утворила вода, яка там скупчилася, – зазначили науковці Європейського космічного агентства.

Пейзаж Марса><span class=Пейзаж Марса

Що відомо про Mars Express?

Mars Express – це автоматична міжпланетна станція Європейського космічного агентства, яка займається вивченням Марса. Космічний апарат складається з орбітальної станції, тобто штучного супутника Марса і спускного апарату з автоматичною марсіанською станцією "Бігль-2". За останні роки станція зробила чимало важливих внесків в науку, зокрема:

  • Вперше виявила водяний лід.
  • Зафіксувала в атмосфері Марса метан, що може свідчити про наявність життя на планеті.
  • Помітила на Марсі підземне озеро з солоною водою. 
  • Зробила знімки, за допомогою яких вчені змогли сконструювати й представити тривимірні моделі марсіанських ландшафтів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
21 березня 2024
14 березня 2024
13 березня 2024
12 березня 2024
29 лютого 2024
28 лютого 2024
27 лютого 2024
09 лютого 2024