Поділитись:

На Волині кандидати в президенти "піаряться" на релігії

Вівторок, 05 березня 2019, 05:42

Протягом лютого на Волині шестеро кандидатів у Президенти в своїй передвиборчій кампанії використовували тему релігії. Так, на сторінках "партійних" видань не забувають згадати про участь кандидатів у церковних богослужіннях, зовнішня реклама містить "релігійні" лозунги, а друкована агітаційна продукція ілюстрована зображенням церков чи Томосу.

Про це повідомляє Громадська мережа ОПОРА.

У статті 35 Конституції України йдеться про те, що Церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави. У статті 5 Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" також підкреслюється: Церква (релігійні організації) відокремлені від держави. У цій же статті Закону чітко зазначається: "Релігійні організації не беруть участі у діяльності політичних партій і не надають політичним партіям фінансової підтримки, не висувають кандидатів до органів державної влади, не ведуть агітації або фінансування виборчих кампаній кандидатів до цих органів".

Однак, кандидати у Президенти, зокрема на Волині, часто звертаються до теми релігії в своїх агітаційних кампаніях. Так, у регіоні шість кандидатів на пост Глави держави, а саме Петро Порошенко (самовисування), Юлія Тимошенко (ВО "Батьківщина"), Руслан Кошулинський (ВО "Свобода"), Андрій Садовий ("Об'єднання "Самопоміч"), Олександр Шевченко ("УКРОП") та Валентин Наливайченко (Рух Валентина Наливайченка "Справедливість") активно "піарились" на цій темі протягом лютого 2019 року. Релігійну тематику висвітлюють через зовнішню рекламу, а також через публікації в медіа чи в друкованій агітаційній продукції.

Якщо говорити про зовнішню рекламу, то питання церкви через гасла чи зображення на білбордах використовували двоє кандидатів – Петро Порошенко та Олександр Шевченко. Для Петра Порошенка тема віри, поряд із мовою та армією, була однією із головних до початку кампанії. Так, у населених пунктах на території щонайменше трьох волинських округів (№21-23) були розміщені білборди з гаслом "Томос для України" та "Армія боронить нашу землю. Мова боронить наше серце. Віра боронить нашу душу. Петро Порошенко". Перший варіант зовнішньої реклами був із зображенням президента Петра Порошенка та Митрополита Православної церкви України Епіфанія на фоні отриманого Томосу про автокефалію. Таких друкованих матеріалів на Волині в лютому виявили три – поблизу смт. Колки, міст Любешів та Стара Вижівка.

Щодо другого агітаційного матеріалу, то в лютому спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА на Волині виявили лише один такий матеріал на білборді на відрізку дороги Стара Вижівка – Дубечне. Оскільки Петро Порошенко уже був на той момент зареєстрованим кандидатом, то спостерігачі ОПОРИ зверталися до правоохоронних органів. Зауважимо, що пізніше в лютому зовнішню рекламу Порошенка було замінено іншими гаслами.

Натомість у зовнішній рекламі на користь Олександра Шевченка використовували одне "релігійне" гасло. Так, у Луцьку на вулиці Парковій був розміщений білборд із його зображенням і написом: "Гарантую! Свободу віросповідання кожному! Олександр Шевченко".

Що стосується публікацій на релігійну тематику, то їх виявляли у друкованих газетах, які розповсюджували на території області через партійні намети. Йдеться про таку форму активності на користь Юлії Тимошенко, Петра Порошенка та Руслана Кошулинського.

Зокрема, в агітаційній газеті на користь Юлії Тимошенко було виявлено публікацію під назвою "Я йду перемагати", яка проілюстрована зображенням Патріарха Філарета. Під фото релігійного діяча – підпис: "Юлія Тимошенко – наш Президент! Форум Єднання молитвою та пастирським словом розпочав Патріарх Філарет". В іншому друкованому матеріалі на користь кандидатки закликають українців "нікому не дозволити ділити нас за географічними, мовними, політичними та релігійними ознаками".

У газеті, яку розповсюджують прихильники Петра Порошенка з наметів, є фото кандидата з Митрополитом Епіфанієм на фоні Томосу про автокефалію. Біля фото опубліковано статтю під назвою "Свята Софія – свідок дива". У публікації йдеться: "Отримання автокефалії – це частина єдиної державницької стратегії Петра Порошенка" і розповідається, як Україна отримувала Томос.

На першій сторінці газети Всеукраїнського об'єднання "Свобода" на користь кандидата Руслана Кошулинського міститься публікація під назвою "Фронтовими дорогами старшого сержанта Кошулинського", яке проілюстроване фотознімком з території проведення АТО/ООС. На знімку кандидат зображений із бійцями та священиком. У статті йдеться: "На Луганщині відвідали побратимів, з якими служили в 2015-му. Тут наші Герої своїми зусиллями облаштували маленьку церкву. Ікони для неї писав один із вояків. У цій маленькій прифронтовій церкві на Луганщині Руслан Кошулинський помолився за щасливу долю України".

Тему релігії зачіпають і в публікаціях позитивного спрямування на користь кандидатів у районних газетах. Так, про отримання Україною Томосу про автокефалію ще наприкінці січня активно розповідати на шпальтах районних газет поряд зі згадками Петра Порошенка. Крім того, у "Волинській газеті" за 14 лютого 2019 року публікували статтю під назвою "Залізна воля Валентина Наливайченка", яка завершується фразою "А майбутній Президент України Валентин Наливайченко – не підведе, бо він не лише високоосвічена та патріотична людина, але і глибоко віруюча, з якою завжди хрестик та оберіг із Афонського монастиря".          

Не обійшлося без теми церкви й в одному із друкованих агітаційних матеріалів на користь кандидата Андрія Садового ("Об'єднання "Самопоміч"). "Український календар" на 2019 рік, який поширювали у селищі Іваничі, має позначені релігійні свята та проілюстрований зображенням храму.  Водночас, на друкованій продукції також розміщене гасло передвиборної кампанії кандидата на пост Президента України – "Саме зараз! Андрій Садовий". Замовником матеріалу є розпорядник виборчого фонду кандидата Садового.

Зауважимо також, що спостерігач ОПОРИ 18 лютого також виявив журнали релігійного спрямування "Собор" у приміщенні для чергового біля фойє у Маневицькій РДА. Примірники видання були складені в упаковках. У РДА спостерігачеві пояснили, що журнали просто залишили тут, та їх мають забрати в інше селище – Любешів. Натомість у Маневичах такої продукції не розповсюджували. Хто доставив продукцію та хто її має забрати представнику ОПОРИ не пояснили. Однак спостерігач також помітив примірники видання на столах заступника голови РДА та заступника керівника апарату – начальника відділу інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю апарату РДА.

На титульній сторінці видання, окрім зображення храму, вказано, що матеріал "на підтримку Православної церкви України", а на останній сторінці розміщене зображення, ідентичне одному із видів білбордів на користь Петра Порошенка із гаслом "Томос для України". Всередині видання розміщений також церковний календар та матеріал "Президент Петро Порошенко: Ми розірвали останні пута, які прив'язували нас до Москви". Наприкінці публікації вказано, що цитати взяті із виступів Порошенка з нагоди надання Томосу про автокефалію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У лютому Волинь відвідали три кандидати у президенти і десять "VIP-агітаторів"

Надрукувати
мітки:
коментарів