Поділитись:

У яких приватних закладах на Волині можна підписати декларації з лікарями

Середа, 06 березня 2019, 09:00
У яких приватних закладах на Волині можна підписати декларації з лікарями

Медична реформа в Україні невпинно крокує регіонами. На Волині є чимало комунальних медичних установ, які уже працюють в нових умовах. Але однією з новацій реформованої системи охорони здоров’я є все більша залученість приватних медичних закладів в процес.

Сьогодні на Волині є чотири «приватники», які підписали угоду з Національною службою здоров’я та можуть отримувати державні гроші за обслуговування населення на первинній ланці. Це: медичні центри «Благомед», «Здорова родина», приватне підприємство «Здорова сім’я» та приватний підприємець Ірина Мизовець.

Отож, «Конкурент» вирішив розпитати, як живуть сьогодні на Волині приватні медзаклади в умовах реформи, з якими труднощами вони стикалися і як їх вдається вирішувати.

Про медреформу в трьох абзацах

Медична реформа в Україні розпочалася з первинної ланки медицини, тобто сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів. Уже з січня 2018 року ці лікарі отримують фінансування за новою моделлю – щорічну фіксовану виплату за обслуговування кожного пацієнта, з яким він підписав договір. Водночас розмір виплати на молодих людей та людей похилого віку суттєво відрізняється з урахуванням збільшення кількості звернень у зв’язку з віковими особливостями.

Кожне медичне звернення покривається з державного бюджету. А саме – Національною службою здоров’я. Це – новий орган, який укладає договори із закладами охорони здоров’я, фінансує їх та контролює дотримання умов договору.

Приватні медичні заклади у свою чергу також зацікавлені в укладанні таких договорів. Адже медична реформа передбачає фіксовану виплату за обслуговування кожного пацієнта, з яким підписана декларація. І чим більша їхня кількість – тим більша заробітна плата лікаря. Лікарі, у свою чергу, конкурують за пацієнтів, оскільки ті зможуть самі вибирати спеціаліста або поміняти його, якщо він не влаштує. Лікаря можна обирати, незалежно від місця реєстрації, як в державних, так і в приватних установах, які уклали договір з Національною службою здоров’я. Повний пакет первинної медичної допомоги можна отримати безкоштовно і у приватному медичному закладі. Сюди входить аналіз крові, сечі, холестерину, глюкоза крові, електрокардіограма, вимірювання зросту, спірометрія і базові швидкі тести.

Приватне підприємство «Здорова сім’я», м. Нововолинськ

Приватне підприємство «Здорова сім’я» у м. Нововолинськ підписало договір одним із перших - у червні 2018 року. Зі слів директора Сергія Крижанівського, після цього робота підприємства не змінилася абсолютно.

Сергій Крижанівський підписує міжнародний договір з малазійцямиСергій Крижанівський підписує міжнародний договір з малазійцями

«Ми заклали для себе певну стратегію і пробуємо співпрацювати з державою в умовах реформи. Тому працюємо зараз у тестовому режимі. Чому саме так, детально не буду розповідати, бо такі наші маркетингові ходи», - каже Сергій Анатолійович.

«Здорова сім’я» - доволі таки велика поліклініка. Та пацієнтів, які уклали договори, поки не багато. Зі слів директора, тут закупили усе необхідне обладнання, яке потрібне в умовах медичної реформи. І кожен пацієнт отримує безоплатно повний пакет первинної медичної допомоги. Викликів на дім поліклініка не практикує.

«Щодо реформи, то я точно підтримую Уляну Супрун. І пішли ми на це тому, що бачимо перспективу. Наступний крок самої реорганізації охорони здоров’я  або реформи, думаю, має бути ще глобальніший  і ще цікавіший для приватних медичних закладів», - каже Сергій Крижановський.

Приватний підприємець Ірина Мизовець, м. Ковель

У Ковелі приватний підприємець Ірина Мизовець договір з Національною службою здоров’я у клала у грудні 2018 року. Вона орендує приміщення У Ковельській поліклініці, де і надає медичні послуги пацієнтам.

Ірина МизовецьІрина Мизовець

«Я задоволена, бо фінансування йде регулярно. Я знаю, що скільки у мене є пацієнтів, то стільки я і отримаю за них грошей. Люди позитивно до всього відносяться і набагато ліпше, ніж просто до лікаря у поліклініці. Я маю 20 років стажу і перед цим працювала лікарем в поліклініці. Зараз черг у мене немає. Я можу виділити багато часу на хворого.  Можу керувати своїм часом і не залежу ні від кого. Можу купити, приміром, дорожчі медикаменти чи хороший глюкометр», - розповідає Ірина Олексіївна.

Проте зараз у її роботі є багато нюансів, які заважають нормально працювати. Дуже дорога оренда приміщення, яке орендує лікар. Як стверджує Ірина Мизовець, затрати разом з комунальними  майже не покриваються виплатами Національної служби за тих пацієнтів, з якими уклала декларації. Також жінка не може взяти медичну сестру, тому що не має змоги оплачувати їй роботу.

Кабінет лікаряКабінет лікаря

Кабінет лікаряКабінет лікаря

 «Я поступово і дуже обережно набираю пацієнтів. І все по тій причині, що я ще не знаю, які будуть зміни, можливо, навіть після виборів. Також у законодавстві немає чіткості на рахунок лікарняних листків. Одні кажуть, що я зможу їх давати, а інші кажуть, що ні. До мене йдуть переважно особи середнього працездатного віку і всі вони хочуть у разі чого отримати лікарняний листок. Відповідно, якщо я не можу його дати, то люди шукають іншого лікаря. Тому зараз чекаю рішення МОЗ чи якихось роз’яснень Національної служби здоров’я», - розповідає Ірина Олексіївна.

Вона уклала договір з Ковельською госпрозрахунковою поліклінікою на проведення лабораторних досліджень. Закупила обладнання, яке потрібно для лікаря первинної ланки. Тобто також може надати весь пакет первинної медичної допомоги.

Ірина Мизовець не відмовляє у викликах на дім та консультаціях по телефону.

«У зв’язку з тим, що я не маю визначеного майбутнього,  не знаю, чи завтра реформу не відмінять. Я не можу впевнено дивитися у завтрашній день. Проте плани є. У першу чергу, розпочати співпрацю з педіатром. Потім  - з терапевтом, яка має спеціалізацію по лабораторії. Можливо, якщо будуть гроші, зробимо у себе маленьку лабораторію. Я також маю сертифікат інфекціоніста», - каже лікар.

Ірина Олексіївна ще наголошує на такому моменті, що багато лікарів і медсестер реєструють своїх пацієнтів на свої номери мобільних телефонів. І коли пацієнт хоче змінити лікаря, він не знає, на який номер його реєстрували, і фактично не може зробити це самостійно. Таких пацієнтів у Ірини Олексіївни було багато. Їй доводиться писати в Національну службу, відкріплювати пацієнтів від чужого номеру телефону і тільки після того реєструвати до себе. Після цього потрібно чекати від тижня до трьох.

Медичний центр «Здорова Родина», м. Луцьк

Директор медичного центру «Здорова родина» у Луцьку Михайло Оштук каже, що в умовах реформи у їхній роботі нічого не змінилося. Каже, це тому, що центр так працює уже 18 років. Зараз просто стало все на державному рівні. А раніше укладалися декларації з пацієнтами і були задіяні страхові компанії.  Але це все не набуло популярності через дуже низьку платоспроможність населення.

Михайло ОштукМихайло Оштук

Михайло Йонович вважає, що для приватних структур договори з Національною службою здоров’я – це дуже добре. Зараз є не багато підписаних декларацій,  бо договір уклали в грудні.

«В першу чергу, ми - приватна структура. Тому не ставимо собі за мету, приміром, дві тисячі декларацій», - коментує Михайло Оштук.

Медичний центр «Благомед», м. Луцьк

Дещо інша думка щодо декларацій у головного лікаря медичного центру «Благомед» Ольги Назаревич.

Ольга НазаревичОльга Назаревич
 

Як вона розповіла, центр уклав договір. Але декларації заключає тільки з персоналом і дітьми працівників «Благомеду». Сьогодні там не готові надавати такі послуги усім бажаючим.

«У нас повне самозабезпечення і немає жодної субвенції. Та сума, яка на сьогоднішній день виділяється державою на одного пацієнта, є абсолютно не ринковою. Ми не бачимо, як можна надати якісну послугу, маючи таке фінансування. Ми є в програмі, ми відкриті, але  не готові працювати на повний обсяг, як хотілося б, враховуючи такі нюанси», - коментує Ольга Никифорівна.

Розповіла, що центр входить в асоціацію приватних закладів України і разом з іншими приватними закладами активно піднімає питання часткової оплати медичних послуг державою і пацієнтом.

«Я вірю, що будуть досягнення в реформі і все краще буде попереду. І ми зможемо активно в цьому напрямку працювати. Бо насправді бажаючих пацієнтів є дуже багато. Ми просто пояснюємо їм ситуацію. Як правило, всі сприймають нормально. Ми не відправляємо їх з центру, ми надаємо послуги , але за їхні кошти», - каже Ольга Назаревич.

Отож, реформа почала працювати. Приватні медичні установи уже стикнулися з першими труднощами, але готові їх долати. І найголовніше – готові конкурувати з комунальною медициною. Бо, як не крути, обрати свого сімейного лікаря у приватному медичному центрі – звучить якось перспективніше, ніж обрати його у звичайній лікарні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Медреформа: що робити, якщо пацієнт чи лікар змінив прізвище

 

 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
24 квітня 2024
23 квітня 2024
22 квітня 2024
18:00
21 квітня 2024
20 квітня 2024