Поділитись:

Як облгази "накручують" рахунки у платіжках

Середа, 06 березня 2019, 12:56

Необґрунтовані нарахування постачальниками природного газу є незаконними і можуть призвести до втрати ліцензій.

Про це заявив міністр соціальної політики України Андрій Рева, – повідомляє Урядовий портал.

Підприємства, які продають природний газ, необґрунтовано донараховують суми платежів тим домогосподарствам, які не забезпечені лічильниками газу.

«Газозбутові підприємства нараховують людям, у помешканні яких не встановлені лічильники газу, суми, які вважають за потрібне. Тобто у платіжках, які вони виставляють, значаться віртуальні суми за попередні 30 місяців», – пояснив міністр.

Разом із тим ці ж постачальники намагаються нажитись і на тих громадянах, чиї оселі облаштовані лічильниками газу, але використовують для цього вже іншу схему.

«Навіть тим людям, у яких є лічильники в домогосподарствах, постачальники донараховують суми не по лічильнику, а з певним коефіцієнтом. Це називається «приведенням об'ємів природного газу до стандартних умов для здійснення комерційних розрахунків». Умовно кажучи, людина спожила 100 кубічних метрів газу за лічильником, а їй виставляється рахунок за 130, з мотивацією приведення розмірів використаного природного газу до стандартних умов. Це абсолютно незаконно. Більше того, є 42 постанови НКРЕКП, якими заборонено це робити. 42 постанови по кожному підприємству, і задача місцевих адміністрацій – це забезпечення виконання облгазами цих постанов через ті законні механізми, які на сьогодні передбачені. Вони повинні розуміти, що ігнорування постанов НКРЕКП може призвести в кінцевому підсумку до втрати ліцензії на продаж газу», – заявив Андрій Рева.

Варто зазначити про те, що борги отримувачів субсидій перед постачальниками послуг не є підставою для відмов при розгляді заяв на субсидію у наступному опалювальному періоді за умови, якщо цей борг оскаржується у судовому порядку – у такому випадку субсидія призначається на період розгляду справи. Таким чином, незаконні дії деяких постачальників послуг не матимуть негативного впливу на отримувачів субсидій за умови відстоювання ними своїх законних прав.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На 530 гривень більше: чому у Луцьку тепло дорожче, ніж у Києві

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 березня 2024
16 лютого 2024
12 лютого 2024
13:15
31 січня 2024
13:55
30 січня 2024
25 січня 2024
17 січня 2024
16 січня 2024
12:30
12 січня 2024
29 грудня 2023