Поділитись:

Як ділять хатні справи в сім’ях відомих волинян

П'ятниця, 08 березня 2019, 14:00
Як ділять хатні справи в сім’ях відомих волинян

Що святкувати 8-го березня і чи святкувати взагалі – вибір кожного.

Однак, попри спроби Інституту національної пам'яті скасувати офіційний вихідний, 8-го березня українці таки відпочивають. Принаймні від роботи. Але домашніх справ ніхто не скасовував.

Тому ІА «Конкурент» вирішило поцікавитися, як ділять між собою хатні обов’язки в сім’ях відомих волинян і чи змінюються їхні ролі у вихідний.

Ірина Вовченко, дружина головного патрульного Волині Олександра Вовченка:

Як ділять хатні справи в сім’ях відомих волинян

"Якщо жартома, то найчастіше ділити не було що, поділ обов'язків почався, коли з'явився собака, усе вийшло порівну: чоловік відповідає за собаку, а я – за усе інше. Якщо ж серйозно, то 8-го березня ми думаємо започаткувати нову традицію: мама вихідна, а тато з сином усе роблять за маму. Ще такого не практикували, то цьогоріч якраз почнемо. З радістю накрию святковий стіл, а тато із синочком принесуть мамі квіти і подаруночок. Цьогоріч, на чергову річницю весілля, яку відзначали 1-го березня, чоловік уже подарував дуже цінний подарунок, тому тепер чекаю лише на квіти і щось солоденьке. Синочок уже дорослий, його домашній обов'язок – це складені іграшки та застелене ліжечко. Звичайно, він полюбляє хитрувати, мовляв, мама допоможи, і мама усе складає, але переважно він справляється сам. І це для мене чудовий подарунок, що син самостійний та відповідальний".

Олена Нечипорук, прес-секретар руху «R 500»:

Як ділять хатні справи в сім’ях відомих волинян

"Незмінні обов'язки мого чоловіка – миття ванни, умивальників, туалету і вікон. За мною – приготування їжі, прання, підтримка чистоти (прибирає щосуботи старший син). Якщо не встигаю, а чоловік на той момент вдома, то може і приготувати їжу, і попрати, і прибрати". 

Роман Романюк, директор обласного центру зайнятості:

Як ділять хатні справи в сім’ях відомих волинян

"Думаю, що не лише у свято 8-го Березня – привід допомогти дружині. Жінкам потрібна підтримка, допомога і натхнення від нас, чоловіків, щодня. Звичайно, в нашій сім’ї більшість хатніх обов’язків лягли на тендітні плечі дружини, я щиро вдячний їй за створений затишок, щоденну підтримку і турботу. Своєю чергою намагаюся максимально віддячити їй за це і виконувати чоловічу частину хатньої роботи. Щодо свята 8-го Березня, то, звичайно, потішу свою кохану приємним сюрпризом і виконаю її бажання, стосуватиметься воно виконання хатніх обов’язків чи будь-чого іншого. Головне – бачити в її очах щастя! І не лише на свято". 

Ольга Бузулук, прес-секретар Патрульної поліції Волинської області: 

Як ділять хатні справи в сім’ях відомих волинян

"8-го березня у нас звичайний день. Принаймні я так його сприймаю. Якщо чоловік щось подарує, буду, звісно, не проти. Хатні обов’язки – це якось так побутово звучить. Є певні речі, які роблю я і які робить чоловік. Здебільшого все, що стосується наших дівчаток, роблю я, але просто тому, що так зручно і мені це подобається. Він може їх завезти і привезти, нагодувати, забавити, погуляти з ними. Але є певні речі, які може лише мама зробити для донечок (хто має саме дочок – зрозуміє), є такі певні ритуали, певні теми розмов і так далі. Так само, оскільки я встаю дуже рано, мені приємно і приготувати їжу, і наготувати одяг, і прибрати. У вихідні я люблю наводити лад в домі, іноді щось приготувати особливе, перебирати речі. Я так відпочиваю і відволікаюся від роботи. Не раз кажу, що коли прибираю у своєму авто чи мию посуд, то про все забуваю. Це, звичайно, жарт, бо кожна людина втомлюється. Звісно, чоловік також це все робить. Але в нього є свій простір, своя робота, у мене зовсім інша зайнятість і відповідальність за інші речі. Наприклад, коли ми робили маленький ремонт, чоловік повністю довірився мені у виборі матеріалів, дизайні і так далі. З нього була лише фінансова частина, та й взагалі його в той період вдома не було. Так що я повністю кайфувала від процесу! Так само, коли йдеться про щось масштабне, відповідальність бере на себе він. Бо він більше раціо, а я – емоціо. Наприклад, я зовсім не лізу до акваріума, просто не люблю цього. Так само, що стосується наших собак, я не дуже тут вмішуюся. Що потрібно зробити надворі, адже в нас будинок, стараюся теж не лізти туди, бо в чоловіка більш широкі погляди на все. 8-ме березня, я думаю, мине у нас, як завжди. Але якщо буде щось особливе – я тільки за!" 

Михайло Наход, голова Центру політичного аналізу та виборчого консалтингу:

Як ділять хатні справи в сім’ях відомих волинян

"У нашій родині немає якогось чіткого розподілу хатніх обов'язків. Більшість домашніх справ ми робимо, виходячи з того, хто має більше часу чи натхнення на ту чи іншу справу (прибирання, миття, посуду, прання і т.д). Більше дружина опікується дітьми та будинком всередині, а я – прибудинковою територією, технікою, іншим домашнім господарством. Але це досить умовний розподіл. Наші функції не змінюються 8-го березня. Ми відзначаємо цей день, але не в стилі совкового свята "краси, весни і всіх жінок", коли чоловіки роблять подарунки і виконують усю жіночу роботу вдома. У нас майже все, як в інші нормальні вихідні". 

Алла Надточій, депутат Луцької міської ради:

Як ділять хатні справи в сім’ях відомих волинян
Автор фото:Таблоїд Волині

"Насамперед хочу привітати усіх жінок зі святом! Весняного настрою, тепла та натхнення для звершення ваших мрій! У нашій сім’ї панує демократія. Як таких розподілів обов’язків не визначали. Ми обоє зайнятті люди, поважаємо одне одного, цінуємо час, який проводимо разом. Коли приходимо з роботи, хочеться поспілкуватися, поділитися тим, що відбувалося упродовж дня. Тому і виходить, що готуємо разом вечерю, вранці – сніданок. А щодо хатніх обов’язків, то хто вільний і має час та натхнення, той і виконує. Чи змінюються виконання функцій, власне, у свято 8-го Березня? Мабуть, трішки. Звичайно, коли в сім’ї, крім дружини, є донька, то чоловік хоче всіляко побалувати обох, а для донечки це ще приклад формування стилю поведінки чоловічої статі та розуміння чуттєвих стосунків між чоловіком та дружиною". 

Ілона Карпюк, керівник інформаційного відділу Луцького НТУ:

Як ділять хатні справи в сім’ях відомих волинян

"У хатніх обов'язках чоловік допомагає, проте, оскільки його робота вимагає більше часу та зусиль, переважно ці обов'язки лягають на мене. За чистоту, порядок, випрані та випрасувані речі, купівлю продуктів абощо відповідаю я. Натомість відремонувати, придбати щось вартісне, побудувати, прикрутити, владнати якісь "глобальні питання" – чоловік. Оскільки до свята 8-го Березня уже наведено в домі порядок і чистоту, чоловікові зазвичай уже нічого робити в день самого свята. Головне у цей день від нього – увага, квіточка й цукерки в подарунок і обов'язково хороший настрій. З чим він успішно справляється! Якщо говорити конкретно про мій випадок, то себе 8-го Березня треба поводити також гарно, бо наступного дня у чоловіка день народження і "мстя" не забариться. Але як жінці, так і чоловікові, я вважаю, не слід пам'ятати тільки свято, допомога і підтримка один одному не завадить у будь-який інший день року. Головне – мати взаєморозуміння, повагу одне до одного й намагатися щодня у дрібницях проявляти своє кохання". 

Сергій Скулинець, шоумен, композитор та виконавець, керівник вокальної студії "Шанс":

Як ділять хатні справи в сім’ях відомих волинян

"Вдома завжди прибирає дружина. Деколи прибираємо разом. А у свято 8-го Березня я завжди на замовленнях. Як-от і сьогодні: у  Володимирі-Волинському – "Міс Княжна". 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
13:36
24 квітня 2024
23 квітня 2024
20 квітня 2024