Поділитись:

"Політика – як закритий чоловічий клуб", – Вусенко вимагає гендерної рівності

Четвер, 07 березня 2019, 16:00

В Україні в останні роки є запит на розуміння правильності сприйняття чи повне скасування свята 8-го Березня.

Про це розповіла депутатка Луцької міскої ради Юлія Вусенко. 

"Чи вважають 8-ме Березня святом усі жінки? Що дарувати? Такі запитання сиплються від журналістів. А я завжди думаю про інші, ключові для мене речі. Чи вирішене питання, яке спонукало жінок вийти тоді із заявою про необхідність такого дня? Чи вирішує цей вихідний споконвічні питання рівності і що потрібно зробити для того, аби людство перестало за ознаками статі наділяти нас правами?" – наголосила вона. 

Із її слів, усі чекають свята, бо попередня система привчила бути залежними від державних вихідних для відчуття щастя.

"Квіти – на свято, подарунок – лише з приводу і аж ніяк не просто так. Сьогодні ми так само маємо на це запит, адже ми живемо у важкий час, більшість якого проходить у стресі: війна, новини, економічна ситуація. На 8-ме основою подарунка для жінки лишаються, напевно, все ж таки квіти. Весняні – як ковток свіжого повітря! Ну а щодо святкування 8-го Березня в Україні, то тут варто розраховувати на журналістів та кампанію з правильним наповненням, адже багато років підряд ми святкували цей день без змістового навантаження. Жіночий день. Крапка. А про що? Чому?" – зазначила Юлія Вусенко. 

Вона наголосила, що питання щодо цього ніхто не порушував, а якщо й говорили про це, то дуже "м'яко". 

"Я особисто позитивно ставлюся до 8-го Березня, бо знаю історію цього дня. Я не наполягаю, що це має бути державний вихідний. Я завжди прошу розмежовувати це свято і День матері, а ще обов'язково розкажу уже цього року власним дітям, які підросли, про те, як важливо розуміти, що усі люди рівні і як важко насправді виборюються ключові засадничі речі, які досі часто обмежуються в суспільстві за ознакою статі", – розповіла Юлія Вусенко. 

Вона запевнила, що зараз є теж актуальні проблеми, які й спонукали жінок до привернення уваги саме 8-го березня. Це і виборчі права, право на працю з відповідною оплатою і право обіймати керівні посади.

"В Україні цю проблему визнають всі: Президент, урядовці, представники громадського сектору відкрито говорять, що це явище сьогодні існує, тому для мене цей день – ще одна можливість привернути увагу до цієї проблеми. Відповідно до щорічного звіту обласного управління статистики у Волинській області, у 2018 році оплата праці жінок у всіх сферах, окрім освіти (де переважно жінки) та державного управлінського сектору (з таким же наповненням), на жаль, в середньому на двадцять відсотків менша, хоча ми говоримо за ідентичні посади. Якщо порушити тему обіймання жінками ключових посад, то ми так само можемо побачити ефект "скляної стелі", жінок багато у заступниках, керівниках департаментів, але на керівних посадах їх значно менше. І це факт", – запевнила Юлія Вусенко. 

Так само, зазначила вона, і щодо політичного представництва. На її думку, на місцевому рівні воно наповнене жінками винятково через квотування списків, що ухвалив парламент перед місцевими виборами.

"Сором, що політика досі сприймається, як закритий чоловічій клуб, адже ми самі себе позбавляємо можливості втілювати більш якісні ініціативи для розвитку наших громад і країни загалом. Одна з порад професора гарвардської школи Діна Вільямса, який був радником не одного президента та вивчає лідерство протягом останніх 50 років, якого мені пощастило чути, звертала увагу на те, що якщо ви хочете швидких і якісних змін, вам варто привести до влади жінок. І я повністю розділяю його думку! Сьогодні в українському парламенті є лише 12 відсотків жінок, а українське суспільство – це понад 50 відсотків представниць жіночої статі. То чи збудували ми ту представницьку демократію, про яку мріємо, і коли нам її очікувати? Чи є потреба про це говорити – вибір кожного з нас, проте експерти називають цифру – 217 років – до рівного політичного представництва в Україні. А це чимало. Думаю, варто прискорити ці процеси, бо хочеться, аби наші діти жили в країні рівних можливостей!" – наголосила вона. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
18 травня 2023
23 лютого 2023
24 грудня 2022
21 жовтня 2021
27 вересня 2021
11 серпня 2021
01 липня 2021
09 квітня 2021