Поділитись:

Їзда на велосипеді робить нас щасливішими, – науковці

Четвер, 07 березня 2019, 23:37

Коли мова йде про щоденне використання транспорту, стає цікаво: який же вид транспорту робить людину щасливішою?

Доктор філософії Їнгл Фан, професор Школи громадських справ Хамфрі та науковий співробітник Центру транспортних досліджень спільно провели дослідження, де мали намір виявити, як режим поїздки, тривалість та її мета впливають на добробут людини в Сполучених Штатах, – повідомляє інтернет-портал technology.org.

"Транспорт відіграє важливу роль у нашому повсякденному житті, і американці витрачають значну кількість часу на щоденні поїздки. Для нас, людей, особливо важливо знати, чи існують такі види транспорту, які викликають позитивні емоції", – зазначає Фан.

Науковці зробили такі висновки:

  1. велоспорт приносить найбільше задоволення серед усіх видів транспорту;
  2. за словами респондентів, керування автомобілем або ж їзда в ньому дуже втомлює;
  3. громадський транспорт робить людей більш нещасними.

З огляду на це, Фан рекомендує плановикам транспортних засобів сприяти їзді на велосипеді, не зважаючи на те, що зараз цей вид транспорту використовують лише близько одного відсотка пасажирів в США. Оскільки громадський транспорт може допомогти у вирішенні питань доступу до робочих місць, перевантаження доріг та екологічних проблем, Фан стверджує, що якщо не зробити громадський транспорт більш емоційно приємним, то заохотити людей до його використання буде дуже важко.

Дослідники також виявили, що:

  1. більш тривала подорож спричиняє стрес;
  2. подорожі для дискреційних цілей (наприклад, фізичні вправи, громадські заходи), як правило, викликають позитивні емоції; в той час як подорожі для роботи сприяють виникненню негативних емоцій;
  3. поїздки до кафе вважаються найщасливішими.

"Звичайно, родина та друзі відіграють певну роль у тому, як ми сприймаємо подорожі. Наші дослідження показують, що поїздки з друзями або сім'єю, особливо з дітьми, роблять наші подорожі набагато щасливішими, ніж подорожі наодинці", – вважає Фан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нещасні в шлюбі? Справа в генетиці!

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів