Поділитись:

8 березня: повії, Клара Цеткін та чи може православна жінка святкувати

П'ятниця, 08 березня 2019, 09:00

Традиційно в Україні 8 березня святкують сотні тисяч жінок. Проте не всім відомо, яке коріння у цього свята.

Озброївшись інтернет ресурсами та коментарями священиків, «Конкурент» вирішив дослідити історію виникнення цього свята та як ставиться до святкування цього дня церква. Нам вдалося дізнатися, як «повій» в історії змінили на «трудящих» і яке відношення до свята має Клара Цеткін.

Що думають священики

Настоятель свято-аннівської громади української православної церкви отець Сергій Шамайло стверджує, що в народі побутує думка, що 8 березня – то день блудниці. Але це, каже, ніким не підтвердженні факти і, скоріше за все, пов’язані з ім’ям Клари Цеткін.

«У нашій православній церкві є свято жінок-мироносиць, яке святкується у другу неділю після Пасхи. У цей день можна вітати всіх жінок, дівчат, прихожанок церкви. А от до 8 березня церква не має ніякого відношення і ніколи не мала», – пояснює священик.

Прес-секретар єпархії православної церкви України архімандрит Константин Марченко каже, що свято має комуністичне коріння.

«На мою особисту думку, немає нічого поганого в тому святі. Але сьогодні церква пропонує трошечки більше: жінок вітати не тільки 8 березня. Інколи це зводиться до примітивізму: 8 березня жінок всі люблять, дарують квіти. А 7 і 9 – хіба жінка не така сама і не заслуговує на увагу? Не варто обмежуватися одним днем», – каже Константин Марченко.

День солідарності трудящих жінок

Свято пов’язане із маршем «порожніх каструль». Він відбувся 8 березня 1857 року в Нью-Йорку. Тоді жінки, які працювали на текстильних фабриках, протестували проти поганих умов праці та низьких зарплат. Під час маршу вони били в ці каструлі, вимагаючи надати їм 10-годинний робочий день замість 16-годинного, рівну з чоловіками заробітну плату і виборче право.

Марш "порожніх кастрюль" 8 березня 1857 року

Тут варто згадати і відому німецьку комуністку Клару Цеткін. Саме її часто називають жінкою, яка заснувала свято. У 1910 році на форумі жінок в Копенгагені Цеткін закликала світ заснувати Міжнародний жіночий день 8 березня. Вона мала на увазі, що в цей день жінки будуть влаштовувати мітинги і демонстрації, і тим самим звертати увагу громадськості на свої проблеми.

Клара Цеткін

Проте заклик Цеткін був неоднозначним. Вона була заядлою комуністкою, а отже була готова на все заради власних переконань. У 1920 році, під час війни Польщі і Радянської Росії, Цеткін зробила гучну заяву.

«Жоден вагон із зброєю для польських військ, з верстатами для військових заводів, побудованих в Польщі капіталістами Антанти, не повинен перетнути кордон Німеччини», – сказала вона.

Для цього Цеткін закликала мобілізуватися всім “свідомим пролетарським жінкам”, які повинні пропонувати свою любов будь-якому “свідомому” робітникові, який відмовляється брати участь у виконанні військових замовлень.

До тодішньої Російської імперії це свято потрапило через подругу Цеткін – революціонерку Олександру Колонтай. Саме вона підкорила Радянський Союз “великою фразою”: «Віддаватися першому зустрічному чоловікові треба так само легко, як випити склянку води».

Протести повій

У 1857 році в Нью-Йорку відбувся протест повій. Жінки вимагали виплатити зарплату матросам, адже ті користувалися їхніми послугами і не мали грошей заплатити за це.

Затримання суфражисток в Британії

8 березня 1894 року у Парижі відбулася ще одна демонстрація повій. Цього разу вони вимагали визнати їхні права нарівні з тими працівницями сфери послуг, які шиють одяг чи печуть хліб, і заснувати спеціальні профспілки.

Схожі акції відбулися в 1895 році в Чикаго, а в 1896 – в Нью-Йорку. Ці протести й стали передумовою пам’ятного з’їзду суфражисток (від англійського слова suffrage – «виборче право») в 1910 році, де і було вирішено оголосити 8 березня день жіночим і міжнародним, як це запропонувала Цеткін.

Затримання суфражисток

До слова, сама ж Клара Цеткін також брала участь у подібних акціях. В 1910 році разом зі своєю подругою Розою Люксембург вона вивела на вулиці німецьких міст повій з вимогою припинити безчинства поліції. Ось тільки в радянській версії “повій” замінили на “трудящих жінок”.

Затримання суфражисток в Німеччині

Затримання суфражисток

Є думка, начебто колись 8 березня взагалі вважали професійним святом єврейських повій, адже першу вісімку весни нібито вважали специфічною сороміцькою символікою.

8 березня довгий час був звичайним робочим днем, тільки 8 травня 1965 року, напередодні 20-річчя Перемоги у Великій вітчизняній війні, Міжнародний жіночий день 8 березня був оголошений в СРСР святковим днем.

Отож, святкуємо і досі. Незалежно від віку і статусу кожній жінці приємно отримати у цей день принаймні букет квітів. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ціни на квіти у Луцьку поки не зросли

 

 

 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
28 березня 2024
26 березня 2024
24 березня 2024
14:35
23 березня 2024
13:20
21 березня 2024
20 березня 2024
19 березня 2024
18 березня 2024
17 березня 2024