Поділитись:

Мачо-алкоголізм або Яке місто у світі є найбільш питущим, – The Guardian

Субота, 09 березня 2019, 03:35
Мачо-алкоголізм або Яке місто у світі є найбільш питущим, – The Guardian

Яке найбільш питуще місто в світі? Це Вільнюс, Сеул, Москва чи, можливо, Київ? А що може розказати статистика споживання алкоголю про місто та його культуру?

"Вживання алкоголю в Києві розглядається як ознака маскулінності", – розповідає для The Guardian Дарія Мещерякова. "Люди не розуміють, як дорослий чоловік може бути тверезим у вечірній час або на свято – вони будуть дивуватися, що з ним сталося".

Минулого року Київська міська рада заборонила магазинам продавати алкоголь з 23:00 до 10:00, намагаючись скоротити надмірне його розпиття в нічний час.

Чи спрацює це? Мещерякова, місцевий журналіст, каже, що зміна поколінь може в будь-якому випадку знизити споживання алкоголю. За її словами, найбільше п'ють чоловіки середнього віку.

"Молоді люди в Києві, які виросли з інтернетом, не зацікавлені в тому, щоб напиватися", – каже Мещерякова.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), пострадянські держави у Східній Європі є одними з найбільш питущих країн світу. Видання підрахувало загальну кількість споживання алкоголю людьми старше 15 років у літрах на душу населення.

У інших країнах, таких як Південна Корея, В'єтнам і Португалія, п'ють набагато більше, ніж у регіонах, які безпосередньо оточують їх. У Австралії, Канаді та Європі також значний рівень вживання алкоголю.

І якщо визначити країн-лідерів з наявних даних досить просто, то окремі міста виділити трохи складніше.

Мачо-алкоголізм або Яке місто у світі є найбільш питущим, – The Guardian

За даними ВООЗ, Литва є найбільш питущою країною в Європейському Союзі. В середньому на одну людину припадає 15 літрів чистого спирту в рік, що дорівнює 167 пляшкам 12% вина.

Столиця Литви, Вільнюс, стає все більш популярною, як туристичне місто для вікендів, і потенційно може стати претендентом на звання найбільш питущого міста світу. Але місцеві жителі сумніваються в цьому. "В столиці немає проблеми алкоголізму", – каже журналіст Зівілле Раскаускайте. "Це більше питання в сільській місцевості, де люди є безробітними і мають багато вільного часу".

Цю думку, здається, підтримує дослідницька комісія Литовської конфедерації бізнесу, яка виявила, що у сільській місцевості майже вдвічі більше людей, які мають проблеми з алкоголем, ніж у містах.

Релігійні, культурні, соціальні та економічні фактори впливають на всі країни. "У США, Нью-Йорку та Лос-Анджелесі рівень споживання алкоголю значно вищий, ніж у інших областях, як ви могли б очікувати", – говорить Макс Грісволд, провідний автор недавнього дослідження глобального споживання алкоголю з 1980-х років. "В таких місцях, як Юта, алкоголю п'ють набагато менше, оскільки там є велике населення мормонів".

Мачо-алкоголізм або Яке місто у світі є найбільш питущим, – The Guardian

У Африці дослідження з Університету Кейптауна вказує на широке розповсюдження проблеми алкоголізму, яка зачіпає кожного сьомого дорослого у Південно-Африканській Республіці. Країна знаходиться високо в рейтингу споживання алкоголю серед країн на континенті – можливо тому, що тут зосереджені найбагатші міста. "Ви ж зрозумієте, що в алкоголь в Йоганнесбурзі чи Кейптауні не сильно відрізняється від алкоголю в Лондоні чи Нью-Йорку", – говорить Муня Шумба, житель Йоганнесбурга, який працює у фінансовому секторі. "Ви отримуєте ті ж марки віскі і пива, а бари і паби переповнені у післяробочий час".

Споживання алкоголю також було проблемою у Намібії. У 2017 році поліція у столиці Віндхуку ввела алкотестер для пішоходів, які стають учасниками ДТП, а також для водіїв. Представник поліції сказав, що "у більшості випадків жертви йдуть з барів напідпитку, і це ускладнює їхнє повне зосередження на дорозі”. Незадовго до рішення було виявлено, що в період з 1 січня по 4 жовтня 2016 року на пішохідних дорогах Намібії загинули 147 пішоходів, а 832 отримали поранення.

У деяких містах культура праці використовує спільне розпивання алкоголю як спосіб згуртування команди. У Сеулі, де проживає половина населення Південної Кореї, перевага віддається напою під назвою "соджу", який виготовляють з 20%-го ферментованого рисового спирту. Дослідження Euromonitor показали, що південні корейці випивають 13,7 чарок міцних напоїв на тиждень. І це вдвічі більше, ніж п'ють росіяни, стосовно масштабу пияцтва яких ходять міфи.

Мачо-алкоголізм або Яке місто у світі є найбільш питущим, – The Guardian

Сеульські компанії та уряд намагаються боротися з культурою пиття після роботи. Через спалах гепатиту тепер забороняється пити з однієї склянки, а деякі великі підприємства намагаються керуватися правилом "1-1-9": алкогольні гулянки після роботи повинні проходити в один раун, в одному місці і закінчуватися до 9 вечора.

Мода також може змінити звичку вживати алкоголь. В Росії, де дуже люблять горілку, нещодавно заявили, що рівень споживання алкоголю почав падати. Тим не менше, перевірка Бі-Бі-Сі твердження урядового міністра про те, що споживання алкоголю в країні різко впало, показала, що продажі горілки залишаються надійними.

Індійський ринок шотландського віскі, що процвітає, сприяв зростанню експорту шотландського спирту. У той час як середнє споживання алкоголю в Індії не є високим, Грісволд говорить про тенденцію до віскі та дегустацій у таких містах, як Мумбаї та Делі.

"Популярною новою тенденцією в Мумбаї та інших великих містах є дегустація віскі, особливо серед жінок у віці 55 років і старше", – говорить Грісволд. "В жодній іншій країні, окрім Індії, не спостерігається такої тенденції. Там жінки починають пити більше, коли вони старіють. Здається, в Індії жінки дуже люблять віскі.

Мачо-алкоголізм або Яке місто у світі є найбільш питущим, – The Guardian

В кінцевому рахунку, важко сказати, яке місто у світі є найбільш питущим. Чи може так назвати Сеул, беручи за основу кількість споживання спирту? Або Київ, з його мачо-питною культурою? Алкоголізм в українській столиці дуже добре помітний – і Мещерякова часто описує групи чоловіків, які купують дешевий алкоголь, який вони потім п'ють, сидячи на стільцях на тротуарі. 

Хоча нічне життя може бути важливою частиною картини міста (Берлін зробив узгодив це для захисту своїх нічних клубів, наприклад), пияцтво може бути як симптомом, так і причиною соціальних проблем, що впливають на здоров'я, ресурси та економіку міста.

Аналітики ВООЗ встановили, що в усьому світі щорічно вмирають 3 мільйони людей від надмірного вживання алкоголю, більшість з них – чоловіки. Для киянина з його мачо-алкоголізмом, це, очевидно, підтверджується фактами: середня тривалість життя чоловіків в Україні становить лише 64 роки.

У СЩА аналіз найбільш питущих міст також співвідноситься з високим відсотком автомобільних аварій, щоразу пов'язаних з алкоголем. В той час як Центри контролю та профілактики захворювань виявили надмірне вживання алкоголю дорогим для економіки США.

У Великобританії у поліцейській доповіді від 2017 року стверджувалося, що цілодобова ліцензія на продаж алкоголю призвела до збільшення злочинності в містах.

Влада намагається зберегти баланс між тим, як дозволити людям пити, і, водночас, як їх захистити. І тут, насправді, складно балансувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Супрун назвала список ліків, абсолютно несумісних з алкоголем

Надрукувати
мітки:
коментарів