Поділитись:

Науковці стверджують, що їжа впливає на розумові здібності

Понеділок, 11 березня 2019, 06:48
Науковці стверджують, що їжа впливає на розумові здібності

Згідно з новим дослідженням, опублікованим у журналі «Neurology», харчування, багате на фрукти та овочі, збалансоване вживання горіхів, риби та алкоголю, а ще зменшення м'ясної та молочної продукції у вашому раціоні, можуть сприяти високим когнітивним показникам у середньому віці, але якщо робити все це з ранніх років. 

Про це пише інтернет-портал TECHNOLOGY.ORG

«Наші результати показують, що підтримка хороших дієтичних практик у дорослому віці може допомогти зберегти здоров'я мозку в середньому віці», – сказав співавтор дослідження Claire T. McEvoy, доктор філософії Королівського університету Белфаст у Північній Ірландії.

McEvoy та його колеги проаналізували дані дослідження розвитку ризику коронарної артерії у молоді (CARDIA), в якому брали участь 2621 пацієнт (45% чорношкірих; 57% жінок; середній вік - 25 років).

Вони дотримувалися середземноморської дієти, дієти «DASH», або дієти «A PRIOR Diet Quality» (ADPQS), розробленої як частина дослідження CARDIA. Всі учасники були поділені на три групи відповідно до  дієт,  і дотримувалися її протягом 30 років. Когнітивні функції тестувалися на початковому етапі, 7-му та 20-му роках.

У тих хто дотримувався  дієти «DASH» не було зафіксовано змін когнітивної продуктивності, а ті хто слідував «Середземноморській» та «APDQS»  дієтам, мали 5-річне зниження когнітивної функції в середньому віці.

Серед тих, хто дотримувався «Середземноморської» дієти, на 46% рідше траплялося погіршення когнітивної функції.  А учасники, які ретельно дотримувалися дієти «APDQS», мали на 52% менше шансів зіткнутися з когнітивними проблемами.

Попри контроль над багатьма факторами, які можуть вплинути на функцію мозку такі як: рівень освіти, куріння, діабет і фізичну активність, все одно, може бути щось, що дослідна група пропустила. Одним з цього може бути те, що дієта «DASH» не дозволяє вживати алкоголь, а дві інших заохочують її споживання в помірних кількостях.

«Якою б не була точна причина, «перехід на серцево-здорову дієту може бути відносно легким та ефективним способом зменшити ризик розвитку проблем з мисленням і пам'яттю, коли ми старіємо», – підсумував McEvoy.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Науковці дослідили, скільки важить Чумацький Шлях

Надрукувати
мітки:
коментарів