Науковці стверджують, що їжа впливає на розумові здібності
Згідно з новим дослідженням, опублікованим у журналі «Neurology», харчування, багате на фрукти та овочі, збалансоване вживання горіхів, риби та алкоголю, а ще зменшення м'ясної та молочної продукції у вашому раціоні, можуть сприяти високим когнітивним показникам у середньому віці, але якщо робити все це з ранніх років.
Про це пише інтернет-портал TECHNOLOGY.ORG
«Наші результати показують, що підтримка хороших дієтичних практик у дорослому віці може допомогти зберегти здоров'я мозку в середньому віці», – сказав співавтор дослідження Claire T. McEvoy, доктор філософії Королівського університету Белфаст у Північній Ірландії.
McEvoy та його колеги проаналізували дані дослідження розвитку ризику коронарної артерії у молоді (CARDIA), в якому брали участь 2621 пацієнт (45% чорношкірих; 57% жінок; середній вік - 25 років).
Вони дотримувалися середземноморської дієти, дієти «DASH», або дієти «A PRIOR Diet Quality» (ADPQS), розробленої як частина дослідження CARDIA. Всі учасники були поділені на три групи відповідно до дієт, і дотримувалися її протягом 30 років. Когнітивні функції тестувалися на початковому етапі, 7-му та 20-му роках.
У тих хто дотримувався дієти «DASH» не було зафіксовано змін когнітивної продуктивності, а ті хто слідував «Середземноморській» та «APDQS» дієтам, мали 5-річне зниження когнітивної функції в середньому віці.
Серед тих, хто дотримувався «Середземноморської» дієти, на 46% рідше траплялося погіршення когнітивної функції. А учасники, які ретельно дотримувалися дієти «APDQS», мали на 52% менше шансів зіткнутися з когнітивними проблемами.
Попри контроль над багатьма факторами, які можуть вплинути на функцію мозку такі як: рівень освіти, куріння, діабет і фізичну активність, все одно, може бути щось, що дослідна група пропустила. Одним з цього може бути те, що дієта «DASH» не дозволяє вживати алкоголь, а дві інших заохочують її споживання в помірних кількостях.
«Якою б не була точна причина, «перехід на серцево-здорову дієту може бути відносно легким та ефективним способом зменшити ризик розвитку проблем з мисленням і пам'яттю, коли ми старіємо», – підсумував McEvoy.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Науковці дослідили, скільки важить Чумацький Шлях
Луцький виш перевіряли через аномальну кількість студентів-призовників
Скільки коштує помити вікна у Луцьку перед Пасхою
У Луцьку хотіли вирощувати банани, але депутати – проти
Підвищення зарплат педагогам неможливе, – головний освітянин Луцька
Нововолинський ремонтно-механічний завод продали: хто новий власник?