Поділитись:

Історична Волинь на полотнах Тараса Шевченка

Неділя, 10 березня 2019, 12:40
Історична Волинь на полотнах Тараса Шевченка

У ХІХ столітті почався справжній масовий інтерес до всього, що було наближеним до народу, що  могло пояснити його походження, традиції, побут. Розвивалися різні етнографічні науки, а також історія, археологія. Уже пізніше сукупність різних культурних рухів, творчих тенденцій, розвитку мистецтва дали можливість назвати цей час «добою романтизму».

Певна частина романтиків ХІХ століття була художниками, які небезпідставно цікавилися минулим і прагнули зобразити на своїх роботах пам’ятки старовини. Інші ж навпаки хотіли показати навколишність такою, якою вони її побачили, зафіксувати дрібні деталі і загальну атмосферу міст, сіл, місцевостей, природи і архітектури, – пишуть "Хроніки Любарта". 

В цей час у Російській імперії, до якої належала тоді Волинь, виникло кілька осередків, де збиралися небайдужі до старожитностей люди. Це були звичайні «романтики», інколи священики, вчені, математики, громадські діячі, письменники, душа яких хвилювалася, коли вони стикалися зі старовиною. Дехто з них відправлявся з Києва, Петербурга досліджувати Волинь, інші тут же жили і починали цікавитися минулим краю. Вони збирали відомості, систематизували архіви, розпитували старожилів, описували побачене, а потім видавали свої праці, писали картини тощо. У ХІХ столітті художники зображали різні куточки Волині – від північного Полісся до південних горбистих  місцевостей Кременеччини. Одним із таких був Тарас Шевченко. 

Вивчення в українських школах Тараса Шевченка зосереджується переважно на його літературній творчості і недостатньо на художній. І цілком даремно – він має у доробку великий пласт образотворчих робіт. Досить багато з них експонуються в Національному музеї Тараса Шевченка в Києві. Там же зберігаються його волинські роботи.

На жаль, волинська частина репрезентована тільки Почаєвом – чотири акварелі.

Історична Волинь на полотнах Тараса Шевченка

Історична Волинь на полотнах Тараса Шевченка

Історична Волинь на полотнах Тараса Шевченка

Історія була така, що в 1845 році Шевченко став членом Київської археографічної комісії. Вона займалася вивченням, зокрема документальним, минулого. Через рік Кобзар прибув до Почаєва, де й виконав кілька акварельних малюнків Лаври.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів