Поділитись:

НАК «Нафтогаз України» потрібен ефективний керівник

Понеділок, 11 березня 2019, 10:18

Весна прийшла. Здавалося б можна видихнути і радіти весняному сонечку. Проте українців і далі продовжують турбувати болючі «зимові» питання – тарифи, платіжки, комуналка, субсидії… Говоримо, платимо, жаліємося, знову платимо і мовчимо... Хтось пробує логічно обґрунтувати ситуацію, мовляв, «країні треба», і Уряд тут «цап відбувайло», інші активно шукають винних. Але об’єднує всіх одне – платимо далі! Вишкрябуючи останнє з гаманців, ми продовжуємо платити за комуналку.

А в цей час керівництво «Нафтогазу» в особі пана Коболєва і Ко стабільно жаліється, що йому заважують працювати… і виписує собі премії. Я в принципі не проти, щоб державні менеджери за конкретні результати отримували хорошу винагороду. АЛЕ не тоді, коли ці результати лише на папері. Що реально зробив пан Коболєв за час свого керівництва «Нафтогазом»? Та нічого. Хоча ні: пригадую. Тепер маємо платити за газ окремо, за транзит окремо, за свої гроші маємо встановлювати лічильники з чимось там, оплачувати додаткові кубометри згідно якоїсь там тарифної сітки, яку придумали великі уми «Нафтогазу», і головне – платимо стільки, що іноді даєшся диву «звідки гроші?»

І поки громадяни зайняті президентськими перегонами, у високих кабінетах триває «клопітка» робота. Кабінет Міністрів України оголосив конкурс на посаду голови правління НАК "Нафтогаз України" (https://www.epravda.com.ua/news/2019/03/6/645868/). Схоже, і там незадоволені керівництвом Андрія Коболєва: на пропозицію применшити апетити керівництва державної компанії – члени її Наглядової ради рекомендували підвищити заробітну плату голови з 1,8 до 2,08 млн грн. і продовжити контракт на 3 роки. Понад два мільйони на місяць пропонували платити людині, яка провалила цілу урядову програму газовидобутку!!! І це при тому, що, запровадивши єдину ціну на газ, Уряд у квітні 2016 році забезпечив сталі передумови для нарощення видобутку українського газу – в "Укргазвидобування" з’явився значний фінансовий ресурс на ремонт і введення в експлуатацію нових свердловин, розвідувальне буріння, модернізацію інфраструктури.

Ого!!! Оце б хоча б кожному десятому українцю такий контракт один раз за життя на три роки – вистачило б на все життя ще й сусідам. Зажили б як у Європі!

Але Андрій Володимирович не здається. Каже, що має мету і безліч планів. І його юристи вирішують, що з цим робити. Ой як не хочеться покидати пригріте і «рибне» місце. Собі в актив записує перемогу в Стокгольмському арбітражі. У Кабміні ж кажуть, що команда юристів, яка виграла справу, працює на державу Україна і надалі продовжить свою роботу ефективно з новим головою НАК.

Попри всі так звані «плюси» і публічні тиски, Уряд налаштований категорично: продовжувати  контракт з чинним головою "Нафтогазу" в країні, де триває війна, на таких умовах є не припустимим. Має відбутися публічний конкурс відповідно до постанови № 777 "Про проведення конкурсного відбору керівників суб’єктів господарювання державного сектору економіки". Конкурс стартує 23 березня – на наступний день після завершення контракту чинного голови. Конкурсний відбір триватиме впродовж 30 календарних днів.

І на завершення. Нам як громадянам України і споживачам потрібен такий керівник нафтогазової компанії, який готовий віддано попрацювати на державу. Бо тоді будуть захищені не лише інтереси однією особи і його прибічників, а й усіх нас. А для того, щоб бажання працювати бува не зникало, зарплата голови "Нафтогазу" має залежати від кількох ключових показників: рівень видобутку газу і стабільна робота ГТС (анбандлінг).

Переконаний, що в Україні достатньо професіоналів, які зможуть ефективно справитися з поставленим завданням.

Надрукувати
мітки:
коментарів