Поділитись:

Як не переїдати на Великодні та травневі свята

Понеділок, 02 травня 2016, 11:50

Їсти менше жирних страв, не пити газовані напої та вимірювати свою порцію двома кулаками – ось про що варто пам'ятати про святкові застілля.

Дієтолог Оксана Скіталінська в ефірі "Громадського радіо" допомагає з'ясувати, як правильно підготувати святковий стіл та про які страви краще забути, аби свята дарували лише приємні емоції.

Із її слів, люди щороку говорить про те, як правильно організувати святкові частування, однак часто саме в такі дні трапляються загострення захворювань шлунково-кишкового тракту.

"Перш за все, люди на свята їдять дуже багато. Як правило, це жирна, м'ясна їжа, багато солодощів. Така "бомба" робить нашому шлунку не дуже хорошу справу. Добре, якщо ми молоді і це минеться. Але якщо у людини є приховані проблеми — це "вилізе назовні", – сказала вона.

Тож дієтолог окресилила топ-8 порад, які допоможуть приємно та без зайвих переживань відсвятувати Великодні й травневі свята.

  1. Їжте те, що ви принесли із церкви, лише пробуючи. Одну крашанку, трошки ковбаски. Тільки після цього можна зовсім трохи алкоголю. У людей, які дотримувались посту, мало ферментів, які переробляють важку м'ясну їжу. Швидше за все, якщо вони переїдатимуть — проблеми будуть.
  2. Ставте на стіл овочеві страви. Особливо, квашені продукти. Вони містять ферменти, які допомагають перетравлювати м'ясну їжу. Квашена капусточка, огірочки, помідорчики, яблучка — ставте це все на стіл.
  3. Обов'язково готуйте страви з кисломолочними продуктами. Якщо ви готуєте солодощі — муси та креми можете приготувати на основі йогуртів та кефірів.
  4. Додавайте трави, які покращують травлення: базилік, петрушка, кріп.
  5. Не вживайте багато жирних солодощів. Наприклад, тістечка із кремом. Краще полийте їх чорним розтопленим шоколадом чи зробіть плодово-ягідні рулети.
  6. Запам'ятайте, якщо довго жуєте — обов'язково наситетесь через 20 хвилин. Якщо будете ковтати та жувати швидко — через якийсь час вам буде погано. Ваша порція — два складені докупи кулаки.
  7. Ставте на стіл здорові напої, наприклад, зелений чай (можна додати трохи лимонного соку, трошки меду, імбиру.) Не шипучі та не різнокольорові. Велика кількість солодкої їжі спровокує бродіння та здуття живота. Тому свято вам буде не таке веселе.
  8. Багато рухайтеся. Рух, гарні емоції завжди посилюють відчуття свята. А сидіти біля столу, наїдатися та напиватися — найгірше, що може бути!
Надрукувати
мітки:
коментарів