Поділитись:

Мозок людини сам обирає, про що їй думати, – вчені

Вівторок, 12 березня 2019, 06:58
Мозок людини сам обирає, про що їй думати, – вчені

Нам подобається думати, що усе в наших руках, коли йдеться про вибір і силу наших повсякденних думок. Однак нові дослідження Університету Нового Південного Уельсу вказують на те, що ми менше контролюємо наш особистий вибір, ніж вважаємо, і що несвідома активність мозку визначає наш вибір задовго до того, як ми про це дізнаємося, – повідомляє інтернет-портал technology.org.

Опублікований експеримент в престижному журналі Nature показав, що вільний вибір наших думок може бути передбаченим відповідно до моделей мозкової діяльності за 11 секунд до того, як люди свідомо вибрали, про що думати.

Під час експерименту людям запропонували обрати між двома малюнками, на яких було зображено червону горизонтальну і зелену вертикальну смуги, перед тим як свідомо уявляти їх, перебуваючи під наглядом у функціональній магніторезонансній машині. Дослідники змогли не тільки передбачити, яку модель вони вибиратимуть, але й передбачити, наскільки сильно учасники оцінюють свої візуалізації.

"Ми вважаємо, що коли людина стикається з вибором між двома або більше варіантами того, про що думати, вже не є свідомі сліди думок, це вже більше схоже на несвідомі галюцинації", – стверджує директор лабораторії та професор Джоел Пірсон.

Це перше дослідження, яке охопило походження і зміст мимовільних візуальних думок, а також те, як вони можуть усунути наступні добровільні свідомі образи. Результати цього експерименту можуть мати значення для вивчення психічних розладів, до прикладу, таких як посттравматичний стресовий розлад.

Проте, як зазначає професор Пірсон: "Наші результати не можуть гарантувати, що кожному вибору передують мимовільні образи, але це показує, що цей механізм існує, і це потенційно змінює наші повсякденні рішення".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені розповіли, чому жінкам не варто затримуватися на роботі

Надрукувати
мітки:
коментарів
16 квітня 2024
12 квітня 2024
08 квітня 2024
07 квітня 2024
06 квітня 2024
04 квітня 2024
03 квітня 2024
26 березня 2024
05 березня 2024