Поділитись:

В Україні створили онлайн-тест, який допоможе визначитися на виборах

Вівторок, 12 березня 2019, 17:41

Упродовж двох останніх років ГО “Центр UA” провела більш ніж 350 заходів у 60 містах в усіх регіонах України. Майже на кожній такій зустрічі аналітики фіксували запит громадян на конкуренцію програм кандидатів замість емоційно-забарвлених змагань політтехнологів.

Відтак команда Центру вирішила створити онлайн-інструмент, який полегшить життя українців напередодні президентських виборів. У легкий та доступний спосіб кожен охочий може ознайомитися із профайлами десяти найпопулярніших кандидатів, які змагаються за посаду президента (напередодні запуску інструменту інформацію щодо попередніх симпатій виборців було взято з опитувань Фонду “Демократичні ініціативи”, Київського міжнародного інституту соціології та Соціологічної групи “Рейтинг”), – інформує ГО. 

Крім цього, можна також проаналізувати позиції кандидатів у 22-х сферах політики, які входять до компетенції президента, згідно із Конституцією (ст. 106) та іншими законами України. Однак найважливіша функція цього інструменту – можливість виборців пройти онлайн-тест, сформувати власну політичну програму і в фіналі побачити ТОП-3 кандидатів, програми яких збігаються з їхніми власними позиціями.

Постійне посилання на онлайн-інструмент: vybory2019.pravda.com.ua

«Часто я чую і від близьких родичів, і від знайомих, які знають, що я цікавлюся політикою: «Ну то за кого голосувати? Як їх відрізнити?». Це запитання є найпоширенішим у передвиборчому дискурсі. Тож, тепер інструмент для раціонального вибору кандидата існує і може частково дати відповідь на поставлене запитання.  Цей інструмент дозволяє виборцю сформувати свою передвиборчу програму кандидата з 22-х державних політик, і в результаті побачити, на скільки відсотків позиція виборця збігається із програмою кандидата. До того ж, думаю, багато виборців мають можливість й ознайомитися із напрямами державної політики й запитати себе, яку ж він (виборець) має позицію щодо того чи іншого питання”, – зазначає регіональна координаторка ГО Центр UA у Волинській області Марія Доманська.

Розробники не сподіваються, що інструментом скористається кожен третій чи кожен другий виборець. Водночас команда Центру UA переконана, що зможе охопити кілька сотень тисяч користувачів, а це вже кілька відсотків виборців, які “робитимуть погоду” на цих і майбутніх виборах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Створили гру, де кожен може стати головою ОТГ

Надрукувати
мітки:
коментарів