Поділитись:

Україна має шанс для "газового" прориву, – економіст

Четвер, 14 березня 2019, 17:14
Україна має шанс для

"Нафтогаз" пропонує знизити ціну на газ для населення. І тут вибори ні до чого – лише економіка. 

Про це заявив на своїй сторінці у Facebook економіст Сергій Фурса.

Як пояснив Фурса, зараз "Нафтогаз" має зобов'язання перед Кабміном продавати газ населенню за чітко визначеною ціною. Це, з його слів, рудимент Радянського союзу: ціна не ринкова. 

"Ця ж ціна і була предметом розбрату при переговорах з МВФ. І цю ж ціну нам, згідно з домовленістю з МВФ, треба підняти в травні. Має бути підвищення в тому випадку, якщо ми не перейдемо  нарешті на ринкове ціноутворення. Адже якщо перейдемо, то підвищувати вже не треба", – зазначив Сергій Фурса. 

Виходить парадокс: МВФ вимагає підвищити ціну до ринкового рівня, але тут виявляється, що ринкова ціна нижча, ніж вимагає МВФ. 

"І знову можна повірити у змову світових буржуїв проти маленького українця. А потім відразу повірити в плоску землю і змову фармацевтичних компаній. Але все просто. Ринкова ціна при переговорах з МВФ визначається за формулою. Тому що без формули нікуди. І оскільки її встановлюють надовго, а ціни часто змінюються, то в неї, в формулу, формула ретроспективна. Виходить таке собі усереднення. І це грає на користь споживача тоді, коли ціна зростає. Але от коли ціна падає..." – написав експерт. 

Однак, як зазначив він, ціна на ринку газу останні місяці стрімко падала.

"Йдеться про котируваннях на європейських біржах – це саме ті ціни, за якими в країну безліч незалежних трейдерів імпортують газ. І про ту ціну, за якою приватні газовидобувачі продають газ в Україні. Ціна падала передусім завдяки зниженні вартості нафти, потім зіграло на руку глобальне потепління, що призвело до дуже теплої зими. Попит і пропозиція, все, як завжди, логічно. І ось тепер ціна на біржі вже нижча від встановленого рівня для "Нафтогазу". І точно нижча від нового рівня ціни, який є в домовленостях з МВФ", – пояснив економіст.

Із його слів, українці нарешті можуть забути про те, що ціни в платіжках прив'язані до вирішення чиновників, забути про адміністративне регулювання цін і безболісно перейти на ринкові ціни. Адже зазвичай такий перехід пов'язаний з ростом ціни.

"Зараз можна зробити прорив, а ринкові ціни – це величезний прорив, не тільки не підвищуючи ціну, не тільки уникаючи її майбутнього підвищення, а й знизивши її. Зараз в Україні все за ринковими цінами. Ми їмо хліб, ціна зерна якого прив'язана до ринкової ціни (навіть якщо зернятко проростало в святій українській землі). Ми їздимо на транспорті, який заправляється бензином, прив'язаним до світових ринкових цін (навіть якщо бензин зроблений з нафти, видобутої на святій українській землі, де все за Конституцією належить українському народові). Не ринкові ціни тільки в газі. Так ось, з цим можна покінчити. І забути про політичне формування ціни. Забути про популізм в цьому питанні. Забути про чиновників, які вирішують, скільки і кому платити. Це величезний шанс. Біда в тому, що, ймовірно, Україна ним вчергове не скористається. Адже ми чемпіони за втраченими можливостями", – пояснив Сергій Фурса. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів