Поділитись:

У Польщі вулицю назвуть на честь вчителя з Волині

П'ятниця, 15 березня 2019, 11:00

Міська рада Сьроди-Великопольської вирішила назвати на честь Стефана Шайдака одну із вулиць. 

Про це інформує Волинський монітор. 

Стефан Шайдак був поетом, співзасновником поетичної групи «Волинь», утвореної з ініціативи Чеслава Янчарського в другій половині 30-х років XX ст. в Рівному. До її складу входили Чеслав Янчарський, Вацлав Іванюк, Стефан Шайдак та Зиґмунт Румель. Згодом до групи «Волинь» долучилися Стефан Бардчак, Зузанна Ґінчанка, Юзеф Лободовський, Владислав Мільчарек, Василь Подмайстрович і Ян Спєвак.

Стефан Шайдак народився 14 грудня 1910 р. у селі Туже біля Остшешова, помер 6 березня 2004 р. у Сьроді-Великопольській. У 1932 р. закінчив Державну вчительську семінарію в Остшешові. Того ж року почав працювати вчителем у початковій школі в Кемпні, а згодом в Остшешові. Із 1929 р. належав до групи польських поетів-автентистів.

1 вересня 1934 р. переїхав на Волинь: спочатку до Луцька, згодом до Рівного, а потім до Ківерців. Там у 1937 р. здав учительський екзамен і до кінця серпня 1939 р. працював учителем. У 1938–1939 рр. розпочав заочне навчання на гуманітарному факультеті Католицького університету в Любліні.

Після приходу радянських військ у Ківерці Стефана Шайдака заарештували, а згодом вислали до трудового табору в Сибіру. Після звільнення із табору він служив у 2-му корпусі генерала Владислава Андерса. Із ним пройшов усю Італійську кампанію – від Таранто до здобуття Болоньї через Монте-Кассіно й Анкону. 11–18 травня 1944 р. брав участь у битві за Монте-Кассіно.

16 липня 1947 р. на борту корабля прибув з Единбурга до порту в Гдині. Після повернення до Польщі поселився у Сьроді-Великопольській, де спочатку працював учителем у початковій школі № 2. Із 1959 р. учителювання поєднував із роботою бібліотекаря. У 1966–1975 рр., тобто після виходу на пенсію, виконував обов’язки директора педагогічної бібліотеки.

У 1967 р., тобто в 57-річному віці, здобув вищу освіту на філософсько-історичному факультеті Університету імені Адама Міцкевича в Познані, а наступного року закінчив культурно-освітні студії в тому самому навчальному закладі.

До 1939 р. Стефан Шайдак дебютував зі своїми віршами в літературних журналах «Wici Wielkopolskie», «Okolica Poetów», «Kamena» (виходила в Любліні), «Kurier Literacko Naukowy», «Kultura», «Kuźnica», «Fontana», «Prosto z Mostu», «Miesięcznik Literatury i Sztuki», а також у суспільно-політичних журналах «Nowy Przyjaciel Ludu» в Кемпні, «Gazeta Ostrzeszowska» в Остшешові, «Wielkopolanin» у Познані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На ринку тимчасової праці в Польщі українців більше, ніж поляків

Надрукувати
мітки:
коментарів