Поділитись:

У Новій Зеландії розстріляли мечеті і лікарню: з’явилося відео

П'ятниця, 15 березня 2019, 15:15
У Новій Зеландії розстріляли мечеті і лікарню: з’явилося відео

У новозеландському місті Крайстчерч у ніч на 15 березня зловмисники розстріляли дві мечеті і міську лікарню.

За повідомленнями ЗМІ, загинули 49 осіб, ще близько 40 були поранені. Відомо, що злочинці цілилися в основному в дітей, – пише "Обозреватель". 

Пізніше два вибухи прогриміли у районі вокзалу і торгового центру в новозеландському Окленді. Виявилося, що поліція вчасно виявила бомби і знешкодила їх.

Розстріл офіційно оголосили терористичним актом. Вбивцею виявився 28-річний громадянин Австралії Брентон Таррант, який дотримується ультраправих поглядів. Усього затримали чотирьох осіб: троє чоловіків і одну жінка. Поліція заявила, що більше нікого не шукає. Одному зі спійманих уже пред'явлені звинувачення.

Кілер знімав свій злочин на відео. На ріжках автомата Таррант написав "ключові моменти становлення європейської цивілізації", серед яких була російсько-турецька війна. Влада закрила всі школи і мечеті в Крайстчерчі.

Так, стрілянину із автоматичної зброї у мечеті, де перебували не менше 300 осіб, відкрив білий чоловік у шоломі, окулярах і куртці армійського зразка. Зі слів людей, які перебували у мечеті, спочатку вони подумали, що це електричний удар, але потім всі почали тікати. Стрілянина тривала приблизно 20 хвилин.

За повідомленнями, бойовик націлився на чоловічу молитовну кімнату у мечеті, а потім перемістився в жіночу.

"Я просто чекав і молився: Господи, будь ласка, нехай у цього хлопця закінчаться кулі", – розповів свідок.

Потім були розстріляні відвідувачі ще однієї мечеті й міської лікарні. За підозрою у причетності до стрілянини затримали одну особу, водночас у в місті можуть перебувати інші нападники, заявили в місцевій поліції. Крім того, за три кілометри від однієї з мечетей, де сталася стрілянина, було знайдене заміноване авто.

Перед початком нападу Брентон Таррант сказав: "Пам'ятайте, хлопці, підписуйтесь на Пьюдіпая".

PewDiePie – найпопулярніший в світі відеоблогер. На його адресу постійно лунають звинувачення в расизмі і антисемітизмі, але сам блогер заявляє, що не відносить себе до радикальних расистам і погано відноситься до будь-якої ідеології.

Сам блогер eже відреагував на цю звістку.

"Тільки що почув жахливі новини з Нової Зеландії. Мені абсолютно бридко від того, що моє ім'я пов'язане з цією людиною. Моє серце і думки зараз разом із загиблими, їхніми сім'ями та всіма, кого торкнулася трагедія", – написав він у своєму Twitter.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вибух пекарні у центрі Парижа: 3 загиблих, близько 50 поранених

Надрукувати
мітки:
коментарів
24 березня 2024
23 березня 2024
30 серпня 2023
28 серпня 2023
22 липня 2023
06 липня 2023
04 липня 2023
03 липня 2023