Поділитись:

За вареники з м'ясом доведеться платити більше

Субота, 16 березня 2019, 11:15

Вартість вареників з м'ясом за рік зросла на 12 %, що вище за інфляцію. У той же час середня пенсія зросла в країні на 7 %, мінімальна заробітна плата – на 12 % і середня зарплата – на 20 %. Це порівняння лише підтверджує, що вареники з м’ясом, як і всі інші традиційні українські страви, стали менш доступними для пенсіонерів. 

Про це в мережі Facebook написав написав директор української Асоціації постачальників торгових мереж Олексій Дорошенко.

Для розрахунків взяли найбільш простий рецепт вареників із м’ясом, якими можна було б нагодувати звичайну українську родину. На тісто витратили 800 г пшеничного борошна вищого ґатунку, води 200-250 мл, 1 чайна ложка солі. Начинка до вареників: 300 г свинини, 300 г яловичини, 1 чайна ложка солі та 2 дрібки чорного молотого перцю. Піджарка: 250 г цибулі та 150 гсправжнього українського сала. У готові вареники додаємо 200 г сметани й піджарку. 

  • Свинина – 300 г. У січні 2018 року вона коштувала 33 грн, а в січні 2019 року – 35 грн. Подорожчання за рік становить 6 %.
  • Яловичина – 300 г. Найдорожча складова на початку 2018 року коштувала 35,1 грн, а на початку цього року – 38,7 грн. Зростання ціни на 10 %.
  • Борошно – 800 г. У 2018 році – 7,7 грн, рік потому – 9,1 грн. Ціна зросла на 18 %.
  • Цибуля – 250 г. У січні минулого року – 1,4 грн, у січні 2019 року – 4,6 грн. Вартість зросла більше, ніж утричі.
  • Сало – 150 г. Сало можна було купити рік тому за 10,8 грн, а на початку 2019 року – за 11,5 грн. Підвищення відбулось на 6 %.
  • Сметана – 200 гр У січні 2018 року вона обходилась у 10,2 грн, а в січні 2019 року – в 11,5 грн. Тобто вона подорожчала на 13 %.

Таким чином, українські вареники з м’ясом, піджаркою та сметаною за рік подорожчали на 12,2 грн, або на 12 %.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бакалійний кошик: найдорожче пшоно – на Волині

Надрукувати
мітки:
коментарів